Kranglet seg til sin første bibel

For at Paul Erik Wirgenes (58) skulle få sin første bibel som 11-åring, krevde foreldrene at han leste gjennom Hjemmenes bibel i seks bind.

Publisert Sist oppdatert

Bibelselskapets nye generalsekretær har nylig fått sin nye, svært korte e-postadresse og er godt fornøyd.

– Jeg har hatt kirken.no i mange år, og nå blir det bibel.no, ler han.

– Det kan nesten ikke bli bedre, sier han på telefon med Dagen.

CV-en hans er på fem tettpakkede sider.

Siden 2003 har han vært i Kirkerådet, først som prosjektleder for Trosopplæringsreformen, deretter som avdelingsdirektør i avdeling for kirkefag.

Første desember kommer han, etter eget utsagn, hjem.

– Jeg har alltid vært nysgjerrig på, og engasjert av Bibelen. Den har vært den sentrale boken i livet mitt og i jobbene mine. Nå kjenner jeg glede over å skulle konsentrere meg om det som samler kirkene i Norge og i verden.

Travel fastetid

Bibelselskapet er ingen fremmed organisasjon for Paul Erik Wirgenes. I 20 år har han vært innom med egne bokprosjekter. Siden 2002 har han laget den årlige bibelleseplanen som utgis på Verbum, den Wirgenes kaller «trosopplæring for voksne».

– Arbeidet med Bibelleseplanen har preget fastetiden for meg de siste 17 årene, forteller han, og legger til:

– Det handler om å legge til rette for jevnlig bibellesning.

Denne tankegangen følger generalsekretæren inn i den nye jobben. Han brenner for å gjøre den hellige boken tilgjengelig for folk flest.

– Så er jeg opptatt av at kristne jevnlig og selvstendig skal lese i Bibelen og ha et aktivt forhold til den.

– Motvillige

Foreldrene til Paul Erik Wirgenes ble bevisste kristne i ung alder. Han vokste derfor opp med en tydelig kristen tro hjemme.

Da storesøsteren ble konfirmant og fikk en Bibel, ville også 11-åringen Paul Erik ha en. Foreldrene nølte.

– De var litt motvillige og satte som krav at jeg måtte lese Hjemmenes bibel i farger i seks bind.

Han kom seg gjennom serien, som var tykk som to mursteiner og utgitt i 1964 av prest (senere biskop) Gunnar Stålsett og lektor Arnold Daasvand.

– Jeg kranglet meg til min første bibel, slår Wirgenes fast i en munter tone.

Dro i gang søndagsskole

Senere møtte han Jesusbevegelsen, et godt skolelagsarbeid og den lokale kirken i Nesbygda i Svelvik og i Larvik.

Da søndagsskolen ble lagt ned, var Wirgenes en av fem ungdommer som dro den i gang igjen.

– De første flanellograf-samlingene kjørte jeg da jeg var 13-14 år. Mellom 30 og 50 barn kom annenhver uke, forteller han ivrig, og legger til at han ikke tror det var de minste som lærte mest.

Ville bli prest

Han kunne ha valgt å studere økonomi. Militæret var også et alternativ, men når han ser tilbake, er det tydelig for Wirgenes at det var troen han hadde lyst til å jobbe med.

– Tidlig på videregående bestemte jeg meg for å bli prest, sier han.

24 år gammel ble han ordinert. Han var da gift med Mari, som var sykepleier og diakon.

Følger kona

At Mari som 35-åring bestemte også seg for å studere teologi, syntes Wirgenes var lærerikt.

– Jeg fikk oppleve endringen i teologistudiet og lot meg fascinere igjen, sier han.

Nå har ekteparet tre barn i alderen 32 til 36 år, åtte barnebarn og fire gamle foreldre rundt seg på Østerås i Bærum, utenfor Oslo.

– Jeg har en stor familie. Å ha både alderdom og barndom så tett innpå oss, gir intensitet og nærhet til livet, sier Wirgenes takknemlig.

Familien har valgt å ha Tonsen kirke, der Mari er sokneprest, som sin menighet.

Wirgenes er frivillig når Oslo-menigheten arrangerer sine retreater på dagtid.

– Intenst

Da de nye bibeltekstene for kirkeåret kom, skrev Wirgenes tre bøker sammen med kona si, kalt «Fra søndag til søndag».

– Det var utrolig intenst for det handler om tro og språk og går rett i sjela. Vi fordelte oppgaver og jobbethver for oss. Så satt vi tvers over bordet for hverandre, leste høyt, kritiserte og utfordret hverandre. I hovedsak likte vi det, sier han, og spøker med at de fortsatt er venner.

Den første boken kom i 2011, den andre i 2012 og den tredje i 2013.

– Det var tre lange vårer der vi skulle levere manus 1. juni. Da den fjerde våren kom, og vi ikke skulle skrive kirkeårets tekster, var det faktisk et savn. Vi hadde ført samtaler om tro, tvil, undring, irritasjon og glede. Det var utrolig spennende å jobbe så tett med de samme tekstene og likevel tenke så forskjellig.

Kriser og konflikter

Paul Erik Wirgenes sitt engasjement for diakoni har åpnet opp for styre- og lederverv i Misjonsalliansen, høyskolen VID og Det norske Diakonhjem.

I 15 år var han med i Ressurs- og beredskapsteamet ved Institutt for Sjelesorg, et arbeid han selv var med og startet for at misjons- og bistandsorganisasjoner skulle få hjelp av psykiatere og prester når det oppstod krise eller konflikter.

Kjærligheten til ord og språk har banet vei til verv som redaktør i flere tidsskrifter, spaltist i Vårt Land og medlem av Credos litteraturråd der han i ni år leste, vurderte og ga råd om utgivelser.

For å nevne noe.

Bispekandidat

Prestens dyktighet, allsidighet og utholdenhet er blitt lagt merke til. I 2013 var han en av fem bispekandidater til Tunsberg bispedømme. I den anledning lot han seg intervjue av Dagen og sa at et grundig bibelteologisk arbeid med samlivstekstene overbeviste ham om at det var rett å velsigne homofilt samliv.

Paul Erik Wirgenes presiserer at som generalsekretær i Bibelselskapet er det hans rolle å få folk med ulike ståsted i spørsmål om tro og etikk til å gå til bibeltekstene.

– Vi skal samle trossamfunnene rundt et engasjement for Bibelen, sier han.

Bransje i endring

Siden den nye oversettelsen kom i 2011 har Bibelselskapet solgt en halv million bibler. Bibelutgaven fra 1985 solgte i 2,2 millioner eksemplarer.

– Mange har en Bibel, enda flere skal lese den, sier den nye generalsekretæren entusiastisk.

Tilsynelatende er Wirgenes en knallsterk all rounder. Under avsnittet «språk» i CV-en avslører han imidlertid en ørliten svakhet:

«Leser godt tysk, men dårlig muntlig».

Powered by Labrador CMS