Advokat Brynjar Meling (t.v.) og mulla Krekar i ankesaken i Borgarting lagmannsrett i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Krekar-forvaring kan gi grunnlag for riksrett

Det vil være grunnlag for å reise riksrettssak mot Frp-leder Siv Jensen dersom hun får gjennomslag for sitt ønske om å sette mulla Krekar i forvaring, mener Krekars forsvarer Brynjar Meling.

Publisert Sist oppdatert

Fredag for halvannen uke siden svarte Siv Jensen ja på spørsmål fra TV 2 om hun er villig til å sette til side menneskerettighetene for å få satt mulla Krekar i forvaring.

Advokat Brynjar Meling sier til Dagbladet at dersom dette skjer, vil Stortinget kunne reise riksrettssak etter ansvarlighetslovens paragraf 8 b og 11.

– Det vil være mulig hvis hun gjør det, noe hun har sagt hun er villig til å gjøre. Det demokratiske problemet er at ingen i Stortinget stiller spørsmål, skriver Meling i en epost til avisen. Meling legger til at forvaring må være hjemlet i lov.

Se video (NRK): Sammenlignet forholdene i fengselet med Nord-Korea:

Grunnlag

Jussprofessor Mads Andenæs, en av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter, sier menneskerettighetene er grunnlovsfestet og at et slikt brudd vil kunne være grunnlag for en riksrettssak.

Han understreker imidlertid at verken statsministeren eller de andre partiene på Stortinget har gitt uttrykk for at de deler Jensens syn, og sier han tror det vil være vanskelig å få Stortinget til å reise sak.

Siv Jensen bekrefter i en epost overfor Dagbladet at hun står ved uttalelsen til TV 2 og tidligere uttalelser.

Hun skriver imidlertid at Frp i regjering må forholde seg til at partiets forslag om å åpne for forvaring av personer som er vurdert som en trussel for rikets sikkerhet, er stemt ned i Stortinget.

Spørretimen

Oslo politidistrikt har vedtatt å tvangsflytte den selvoppnevnte mullaen til et asylmottak i Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Meling har påklaget vedtaket som Oslo tingrett skal vurdere tirsdag denne uka.

Den 58 år gamle kurderen kom til Norge som kvoteflyktning allerede i 1991 og ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak. Han ble vedtatt utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003.

I 2010 ble Krekar dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler, men frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

Krekar-saken og regjeringens syn på menneskerettighetene er tema i Stortingets spørretime på onsdag.

– Nord-Korea

Etter å ha sonet ferdig dommen, ble Krekar løslatt fra Kongsvinger fengsel søndag morgen. Da han møtte pressen utenfor fengselet, passet Krekar på å takke alle han har måttet forholde seg til bak murene, men la til at systemet er like dårlig som i Nord-Korea.

– Alle er gode mennesker, men det er et dårlig system, slik som Nord-Korea. De siste to årene har vært brudd på menneskerettighetene, sa Krekar.

Krekars bror, som hentet ham i Kongsvinger, hadde følgende melding til pressen:

– Jeg kan bare si én ting: Morna, Siv, morna, Siv.

Powered by Labrador CMS