SPREKK: Sjøholt folkehøgskole i Ørskog har gått 38 millioner over budsjett.

Kretsleder: – Ikke aktuelt å selge leirsteder

Indremisjonsforbundet foreslår å selge leirsteder for å dekke en kostnadssprekk på 38 millioner. – Forslaget vekker engasjement og sterke følelser blant misjonsfolket, sier kretsleder.

Publisert Sist oppdatert

Denne høsten åpner Sjøholt folkehøgskole med 26 elever som en av få folkehøgskoler i landet som tar imot 16-åringer.

Men store økonomiske overskridelser kaster skygge over åpningen av skolen som er eid av Indremisjonsforbundet. I forrige uke ble kostnadssprekken på hele 38 millioner kroner kjent.

– Det setter ImF som organisasjon og våre støttespillere i en vanskelig situasjon, sa generalsekretær Erik Furnes til Radio Sunnmøre da kostnadssprekken ble kjent.

Generalsekretæren foreslo i årsmøtet til ImF Sunnmøre 14. september å selge leirstedene Brusdalsheimen og Orreneset for å kunne bruke overskuddet til å hjelpe folkehøgskolen.

Leirsteder vekker engasjement

Det mener kretsleder Johan Halsne ikke er en aktuell problemstilling, ifølge Radio Sunnmøre.

– Dersom det er snakk om å skaffe likvide midler raskt, må vi se på andre måter å skaffe disse pengene, sier Halsne til Dagen.

Han forteller at salg av leirsteder vekker engasjement og sterke følelser blant misjonsfolket.

– Folk har lagt igjen mye arbeid, penger og tid på leirstedene, og mange har hatt gode opplevelser på leir i barndommen. Å begynne en omorganisering eller avhending av slike plasser krever at det skapes en forståelse ute hos misjonsfolket. Det er ikke noe jeg som leder kan gjøre alene, sier kretslederen til Dagen.

Styret i ImF Sunnmøre skal ta stilling til forespørselen fra generalsekretæren på styremøte kommende mandag.

Åpner for å selge på sikt

Før sommeren gjorde ImF Sunnmøre en vurdering av hvorvidt man skulle selge leirstedet på Brusdalsheimen, men landet på at man ikke ønsket det.

IKKE AKTUELT: Johan Halsne, kretsleder i ImF Sunnmøre, mener ImF må finne andre løsninger enn å selge leirsteder for å dekke kostnadssprekken ved Sjøholt folkehøgskole.

Halsne åpner likevel for at salg av leirsteder kan være aktuelt på sikt.

– Det må aldri være slik at de midlene og eiendommene vi har skal være fredet for alltid. Får vi tjenlige bygg på Sjøholt som kan brukes som leirplass, får det vises om de leirstedene vi har i dag kan avhendes. Men det vil ta tid.

For å dekke kostnadssprekken ved Sjøholt ønsker Halsne heller å mobilisere misjonsfolket.

– Det som vil gi raskest uttelling for oss er å tilby misjonsfolket å kjøpe aksjer i folkehøgskolen. Jeg tror det er stor vilje til å bidra til dette. Folkehøgskolen på Sjøholt er midt i misjonsfolkets hjerte.

Diakonal skole

Ideen om skolen startet i Forbundsstyret til ImF allerede for ti år siden. ImF er eier eller medeier i flere folkehøgskoler, men ønsket å satse på en variant som traff en yngre aldersgruppe.

– Tanken var fra starten å bruke dette som en diakonal skole som har omsorg for elever, sa prosjektleder Lars Johan Klokk i et intervju med Dagen tidligere i år.

Generalsekretær Erik Furnes har tidligere fortalt i et intervju med Radio Sunnmøre hvorfor renoveringen har blitt så mye dyrere enn først antatt; blant annet energiøkonomiserende tiltak, etterisolering og boring etter grunnvarme. I tillegg har er det blitt gjort prosjekteringsfeil, ifølge generalsekretæren.

Powered by Labrador CMS