Krever 3.000 navn før trossamfunn får registrere seg
Etter massive internasjonale reaksjoner er det gjort endringer i et omstridt forslag til ny religionslov i Bulgaria. Samtidig er et nytt, undertrykkende punkt lagt til i lovteksten.
I det nye utkastet krever man at trossamfunn må ha 3000 medlemmer før de kan søke om offentlig registrering, ikke 300 slik man først gikk inn for. Man åpner også for at denne nye regelen kan ha tilbakevirkende kraft, slik at mindre trossamfunn kan miste registrering som de allerede har fått.
– Denne nye innstrammingen truer den juridiske eksistensen til mange trossamfunn, skriver Vlady Raichinov, leder i Bulgarias evangeliske allianse, på evangelicalfocus.com.
To søndager på rad har kristne strømmet ut i gatene i en rekke byer i Bulgaria for å demonstrere mot lovendringen.
– Søndagen demonstrerer vi igjen, sier Raichinov til Dagen.
Innstramming
Fredag 16. november var siste sjanse for høringsuttalelser om de foreslåtte endringene i religionsloven. To dager før fikk en gruppe med representanter fra flere trossamfunn møte dem som utformer lovteksten.
– I diskusjonen som fulgte ble flere av de mest betenkelige punktene trukket av lovgiverne, forteller Raichinov.
Da en ny versjon av loven ble publisert på parlamentets nettside 16. november var restriksjonene dempet, blant annet når det gjaldt religiøse skoler, mulighet for støtte fra utlandet og at religiøs praksis bare kunne skje inne i godkjente gudshus.
Forskrekkelsen var likevel stor da man oppdaget at det nå ble krevd 3000 medlemmer som nedre grense for registrering.
– Truer trosfriheten
Kristne i Bulgaria tror at internasjonalt press var viktig for at flere betenkelige punkter ble endret i lovforslaget, sier Vlady Raichinov.
Biskop Efraim Tendero, generalsekretær i Verdens evangeliske allianse, er en av dem som har engasjert seg.
– Lovforslaget tillater statlig innblanding i trossamfunnenes indre liv på en måte som truer religionsfriheten, advarte han i en uttalelse tidligere denne måneden.
Han oppfordret verdens regjeringer til å hegne om menneskers frihet, samtidig som de ivaretar sikkerheten.
– Vi oppfordrer Bulgaria og andre demokratiske land til å være gode eksempler og styrke religionsfriheten heller enn å svekke den, sa biskop Tendero.
OSSE
Den norske Helsingforskomité og Stefanusalliansen bad i et felles brev til Bulgarias statsminister om at lovutkastet måtte bli trukket.
– Vi er klar over at motivet bak lovendringen er å bekjempe terrorisme, hindre radikalisering og beskytte nasjonal sikkerhet, men tror ikke at endringene vil tjene hensikten, heter det i brevet som var signert organisasjonenes generalsekretærer, Ed Brown og Bjørn Engesland.
Også Baptist World Alliance og European Baptist Federation har skrevet brev til statsministeren.
– Ingen stat bør kontrollere utdanningen til og praksisen blant åndelige ledere, skriver de.
OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) omtaler lovendringen som «problematisk i forhold til konvensjoner som Bulgaria har ratifisert» i et brev sendt til blant andre Bulgarias president, statsminister og ombudsmann.