Krever at foreldre fjerner barnebilder fra Facebook
Stadig flere barn og unge ber om at foreldres bilder av dem som barn fjernes fra sosiale medier.
Rådgiver Runar Skaare Tveiten i nettjenesten Slettmeg.no tror tallet på klagere som vil ha slettet barnebilder av seg selv vil øke de nærmeste årene.
LES: Sol, sommer og kroppspress
Det er høysesong for å knipse bilder, og snart tømmes minnebrikkene. Feriefiler fulle av familiefotografier skal over til fotoalbum av det gamle slaget og garantert ut på nett. Det siste til manges glede og til andres ergrelse.
Økende antall
– Vi har ikke så mange henvendelser fra barn, men vi tror det kommer av at barna det blir lagt ut bilder av nå, ikke er gamle nok ennå til at de vil ha dem slettet, sier Skaare Tveiten til Dagen.
– Men vi kommer til å se en økning noen år fram i tid, spår han.
– Snakker vi om en tikkende bombe?
– Jeg vil ikke bruke så sterke ord, og hvordan vi skal beskrive det, er jeg litt usikker på. Men jeg tror vi vil se et økende antall henvendelser når barna som nå er små, vokser opp, sier Skaare Tveiten.
LES OGSÅ: – Mange menigheter har et ubevisst forhold til sosiale medier
Nettstedet Slettmeg.no er en råd– og veiledningstjeneste for personer som føler seg krenket på nett. Den drives av Norsk senter for informasjonssikring, NorSIS, på Gjøvik, men ble i starten i 2010 drevet av Datatilsynet. NorSIS har hatt ansvaret siden 2012, og har et økende antall henvendelser. I 2013 tok 6200 kontakt. I fjor var det over 20 prosent flere som ba om hjelp.
NorSIS hjelper ulike grupper mennesker som ønsker at bilder eller annen informasjon om dem som er lett tilgjengelig, skal slettes fra nettet.
Et par hundre personer under 26 år ba om dette i fjor, men det er ikke klart hvor mange som gjaldt bilder som foreldre har lagt ut. Men tallet barn og unge som ber om fjerning, øker.
Bloggerbarn
Skaare Tveiten registrerer ikke bare uaktsomme foreldre på Instagram eller Facebook, men også et økende antall bloggerbarn – det vil si barn som eksponeres sterkt gjennom foreldres blogger.
– Barn av bloggere vokser også opp, påpeker han og mener at mer og mindre profesjonelle mammabloggere burde vise varsomhet.
– De skriver om hvordan det er å ha barn og legger ut mange bilder av barna. Det blir også stadig flere mammabloggere, sier han og ser for seg flere henvendelser framover.
Han vil ikke si at bloggere representerer et større problem enn foreldre flest som er aktive på andre nettkanaler.
– Det er det samme for vår del, og jeg vet ikke om jeg vil kalle det et problem at en blogger legger ut bilder. Vi sidestiller det med at mor legger ut bilder på Facebook. For oss er dette det samme og noe som potensielt kan bli et problem hvis barnet føler seg krenket.
Skaare Tveiten mener det er mer som tyder på at flere vil søke slettehjelp i fremtiden:
– De som vokser opp nå, har et helt annet forhold til nettet enn oss som opplevde at internett kom. For dem er det mer naturlig å legge ut bilder av alt mulig. Derfor er det også flere unge voksne enn eldre foreldre som legger ut bilder av barna sine, sier han.
– Hva slags bilder er det barn vil ha slettet?
– Vi ser veldig få stygge bilder av barn. På de snart fire årene vi har hatt ansvaret for Slettmeg.no har vi for eksempel ikke hatt saker med barn under 14 år med pornografisk tilsnitt. Men det kan noen ganger være litt flaue bilder, og det kan bare hende at ikke alle vil ha babybilder av seg selv på nett, sier Skaare Tveiten.
Proff-bloggere
Også rådgivningsorganisasjonen Barnevakten har registrert det økende antallet bloggere som ikke bare legger ut mange bilder av barn, men har dette som et hovedelement i sitt levebrød.
– Det er blitt en delingskultur som er ekstrem, der små barn er blitt produktet. Jeg er kritisk til at det ikke er mer debatt rundt dette, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen til Dagen.
Hun peker også på at disse bloggene ofte har et svært ungt publikum som dermed fores med negative nettdelingsvaner.
Vil ikke advare
– Hva er det viktigste rådet til foreldre?
– Vi ønsker at foreldre tenker over det før de legger ut bilder av barna, sier Runar Skaare Tveiten. – Når barna kommer opp i 6-7-årsalderen kan man spørre dem først hva de tenker. Jeg vil ikke advare mot å dele bilder av barna, men man skal ha i bakhodet at ting man publiserer, kan bli liggende på nettet for alltid. Uansett har det noe med bildets karakter å gjøre. Bilder fra en bursdag kan være greie å legge ut, men for å være høflig burde man snakke med barna om det, mener han.
Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten tar også til orde for sunne avveininger:
– Har du litt styr på det, blir det en annen type deling enn om du deler bilder på en åpen profil slik at kreti og pleti kan se dem, mener hun.
Delingsrus
Hun tror noen foreldre kommer i en slags delingsrus når de får mange «likes» etter å ha lagt ut flotte feriebilder av barna.
– Deler du personlige ting og får enormt med respons, kan det bli en rus eller et jag. Positiv respons kan føre til enda mer eksponering.
– Vi har hørt advarslene om å dele bilder av barn på nettet ganske lenge. Har du inntrykk av at rådene blir etterlevd?
– Det er vanskelig å si. Det er utrolig forskjellig hvordan foreldre tenker. Noen er veldig restriktive og deler ikke noe, og hvis de legger ut bilder av barna sine, passer de på at det er bilder der barna ser en annen vei. Andre eksponerer alt, sier Tonheim Tønnesen som mener hovedregelen må være å ta hensyn til barnets integritet.