Krever at misjonsorganisasjon behandler varslinger på nytt
– Vi ønsker å få hovedstyret på banen så de får ryddet opp i dette, sier NLM-veteran Juel Østereng.
Før sommeren 2020 mottok Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) kontrollkomite varsler om det som blir omtalt som en tillitskrise i organisasjonen basert på ti ulike fortellinger om maktmisbruk, siden den gang har det vært uro i misjonsorganisasjonen.
Torsdag morgen fikk saken en ny vending. 35 personer tilknyttet organisasjonen kommer med krass kritikk av hvordan Norges største misjonsorganisasjon har håndtert varslingssakene. Varslene ble behandlet av kontrollkomiteen, som kom med sin konklusjon like før jul.
Tilfeldig behandling
I sin rapport skrev de at de hadde avdekket svakheter i hovedstyrets behandling av sakene og kom med følgende konklusjon:
«Varslingene har i noen saker vært gjenstand for manglende og tilfeldig behandling av hovedstyret. Kontrollkomiteen observerer at hovedstyret i behandlingen av noen saker ikke har hatt en tilstrekkelig uavhengighet/avstand til generalsekretæren og administrasjonen».
– Vi beklager at det har vært noen svakheter og tilfeldigheter med vår behandling. Vi ser nødvendigheten av å forbedre rutinene våre med varslinger basert på erfaringene fra i høst. Dette gir oss mulighet til å se på rutinene på nytt, sa Misjonssambandets hovedstyreleder, Raymond Bjuland til Dagen etter at kontrollkomiteens konklusjon ble kjent.
Bred uro
NLM-veteran Juel Østereng er blant dem som står bak l eserinnlegget som ble offentliggjort torsdag.
Der skriver forfatterne at «responsen fra hovedstyrets leder i uttalelser og intervju gir først inntrykk av at man tar rapporten på alvor, man gir også en generell beklagelse. Samtidig viser hovedstyret liten vilje til å ta konsekvensen av kontrollkomiteens kritikk av det tette båndet mellom seg og administrasjonen».
– Hovedstyret har etter mitt skjønn fått veldig skarp kritikk av kontrollkomiteen. De beklager dette på en måte men det ser ikke ut til at de vil gjøre noe med det. Det synes jeg er forferdelig, ikke minst av hensyn til dem som har varslet og er rammet. Vi ønsker å få hovedstyret på banen så de får ryddet opp i dette, sier han.
Østereng sier de i tillegg til de 35 signaturene på innlegget har en navneliste på over 50 personer som av ulike årsaker ikke ønsket å ha sitt navn på leserinnlegget.
– Det tyder på at det er ganske bred uro i NLM når det gjelder måten hovedstyret og administrasjonen har behandlet dette på. De som står bak innlegget dekker de fleste misjonsfelt og regioner i Norge, sier han.
Ønsker ny behandling
Ifølge Østereng har forfatterne reagert på måten hovedstyret har kommentert kontrollkomiteens konklusjon i media.
– De sier de skal prøve å lage bedre systemer og så gå videre. Jeg synes ikke at en kristen organisasjon som NLM, som vi alle er så glad i, skal stå frem på den måten. Måten de har møtt kritikken tyder på at de ikke vil ta alvoret inn over seg. Når sakene er tilfeldig og mangelfullt behandlet kan man ikke være fornøyd med det.
– Hva ønsker dere konkret at skal gjøres?
– Vi ønsker at de skal ta tak i sakene og behandle dem på nytt. Hva konklusjonene blir kan vi verken bestemme eller gjøre noe med, men vi ønsker at de berørte får en rettferdig og god behandling, sier Østereng.
Tid
Leder i hovedstyret, Raymond Bjuland, sier de trenger tid på å sette seg inn i kritikken før de kommer med en uttalelse.
– Jeg håper at folk har forståelse for at vi har sivile jobber og trenger tid på å sette oss inn i dette. Jeg må snakke med de andre i hovedstyret, sier Bjuland.