Krever flere millioner av ImF Sør etter konkurs. Styremedlemmene kan måtte betale av egen lomme
Indremisjonen på Sørlandet kan bli trukket for retten etter en omstridt barnehagekonkurs. Misjonsorganisasjonen blir krevd for 3,5 millioner kroner.
Det var i fjor Farsunds eldste barnehage, Brøvigs Minde, ble tatt til skifteretten av eier ImF Sør.
Kommunen hadde bestemt seg for å redde barnehagen fra konkurs, men da ImF Sør oppdaget at det lå pensjonskrav på flere millioner de måtte innfri, valgte de å heller slå barnehagen konkurs.
I slike tilfeller trer det offentlige inn med en «sikringsordning», slik at de ansatte ikke blir skadelidende, men får pensjonspengene sine.
Det er Overføringsavtalens sikringsordning (Sikringsordningen) som har rettet krav mot ImF Sør og mot barnehagens styremedlemmer personlig.
Den mener det er disse som skal betale for pensjonsutgiftene.
– I tilfeller hvor vi mener det er gjort feil, hender det at vi går på arbeidsgiver og eller styremedlemmer, sier advokat Sven Iver Steen i Tenden Advokatfirma til Dagen.
Og det har man gjort denne gangen, bekrefter advokat Steen, som jobber for Sikringsordningen.
Saken har allerede vært i Forliksrådet, hvor den ikke ble løst.
Sikringsordningen har ikke tatt en avgjørelse på om de vil gå videre til tingretten med kravet på 3,5 millioner kroner, sier Steen.
Dette skal avgjøres de nærmeste månedene.
Kravet er omtalt i årsregnskapet til ImF Sør.
Her kommer det også fram at Indremisjonen på Sørlandet lider et tap på 1,4 millioner kroner som følge av konkursen, i tillegg til kravet på 3,5 millioner.
ImF Sør har hatt advokatutgifter på 527.347 kroner, fremkommer det av årsregnskapet.
Barnehagesaken har vært kostbar, og den har skapt sinne og frustrasjon i lokalmiljøet.
Sterke reaksjoner
Det var på nyåret i fjor at Farsunds eldste barnehage ble tatt til skifteretten.
Brøvigs Minde Barnehage var eid og drevet av Indremisjonen i over 50 år.
Ragnar Ringvoll tok over som styreleder i 2019, og etter flere år med vanskelig økonomi meldte han på vegne av styret oppbud for den kristne barnehagen i fjor.
Det skapte sterke reaksjoner at styret valgte å gå til skifteretten, fordi politikerne i Farsund på dette tidspunktet hadde bestemt seg for å redde barnehagen.
Etter måneder med forhandlinger, var det endelig enighet om kjøpsavtalen.
Styreleder og nåværende kretsleder, Ragnar Ringvoll, uttalte seg til da Sambaandet.no etter at avtalen med kommunen var i boks.
– For å være ærlig så har jeg nettopp grått en skvett. Jeg er så takknemlig på vegne av ansatte, foreldre og ikke minst barna. Det har vært mange som virkelig har stått på den siste tiden. De har hatt det usikkert en stund, så dette fortjener de, uttalte Ringvoll og la til:
– Så er jeg også takknemlig for politikerne som har fattet dette vedtaket.
Men så endret alt seg.
For da både politikere, ansatte, barn og foreldre i barnehagen hadde begynt feiringen av at barnehagen ble reddet fra konkurs, slo det ned som en bombe at styrelederen likevel gikk til skifteretten.
Dette kommer fram av nyhetsdekningen til lokalavisen Lister24.
En kjøpsavtale på 10,88 millioner kroner var inngått, og det var en uke til kommunen skulle overta barnehagen.
Oppdaget utgifter
Styret, med Ringvoll i spissen, hadde, etter å ha blitt enige med kommunen om kjøp, så oppdaget at det lå et krav på 3,5 millioner kroner i fremtidige pensjonsutgifter i regnestykket.
Dette var utgifter som bedriften ikke hadde vært pliktig til å føre i regnskapet, men som likevel var en del av det økonomiske bildet.
Kommunen nektet å ta den ekstra kostnaden ved overtakelse, og da styret forsto at ImF Sør som eier ville få regningen, valgte de å kaste kortene, og begjære oppbud.
Det forklarte Ringvoll i et leserinnlegg i lokalavisen i Farsund etter konkursen.
Han kritiserte også Farsund kommune, som hadde hatt innsyn i regnskapet i flere år, for å ikke gjøre styret oppmerksom på pensjonsutgiftene.
Ringvoll mente kommunens administrasjon hadde bedre forutsetninger for å oppdage utgiftsposten enn barnehagens eget styre.
– Burde ikke du som styreleder ha visst om disse pensjonsutgiftene, Ringvoll?
– Verken revisor, regnskapsfører eller advokat kjente til hvordan denne ordningen fungerte, og styret for barnehagen fulgte hele tiden de råd som ble gitt, uttaler Ringvoll til Dagen.
Dagen har fått oversendt den foreløpige innberetningen for konkursen av bobestyrer, advokat Arild Karlsen.
– Er man styremedlem, så er man forpliktet til å sette seg inn i dette, sier Karlsen.
Han konkluderer med at opplysningsplikten for regnskapsføring ikke er overholdt.
– Skjøv misjonen foran seg
Daværende ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen fra Arbeiderpartiet, sier politikerne jobbet hardt for å redde den private barnehagen. Han har lite godt å si om ImF Sørs håndtering.
– Det irriterte meg grenseløst. Dialogen var sånn at du ble mektig provosert, sier Abrahamsen.
Da de 3,5 millionene med uventede pensjonsutgifter kom opp, reagerte Abrahamsen på argumentasjonen fra styrelederen.
– Han skjøv misjonsarbeidet foran seg. Han sa at dette var misjonens penger, som de ikke kunne bruke. Det var veldig grovt. Til «H» med barna og de ansatte, liksom, sier Abrahamsen til Dagen.
Ringvoll sier han ikke kjenner seg igjen i kritikken.
– Vi forhandlet med representanter fra administrasjonen. Ingen politikere deltok i disse møtene – heller ikke Abrahamsen. På det grunnlag er det svært ubehagelig og overraskende å høre kommentarene fra han. Jeg har aldri møtt ham, ei heller snakket med ham – verken på telefon eller ansikt til ansikt. Og jeg har heller ikke sagt det han påstår jeg skal ha sagt, skriver Ringvoll i en mail til Dagen.
Abrahamsen sier han også fremdeles står inne for det han uttalte til lokalavisen da konkursen kom:
– Jeg synes de har opptrådt veldig provoserende og arrogant under forhandlingene. De har vist veldig liten vilje til å være fleksible, og de har ikke firt en tomme. Det satt langt inne for mange politikere å svelge dette, veldig mye på grunn av motpartens måte å være på i forhandlingene, uttalte ordføreren til Lister 24.
Ringvoll mener tvert imot at styret strakk seg langt.
– Hans påstander om at vi ikke strakk oss langt, er grunnløse. Tvert imot lånte kretsstyret ut 700.000 kroner til barnehagen før jul. Dette for å unngå konkurs og sikre at ansatte og barn ikke skulle miste barnehagen før jul, forklarer Ringvoll.
Han mener det var kommunen som ikke anstrengte seg for å redde barnehagen.
ImF Sør hadde en verdivurdering av barnehagen i august 2020. Da ble verdien av eiendommen satt til kr 16,5 millioner kroner.
Kommunen hadde bydd over ti millioner kroner for barnehagens bygningsmasse på tidspunktet hvor den ble begjært konkurs.
Nå er bygget solgt til en privat investor for kun fem millioner kroner, får Dagen bekreftet av bobestyrer.
Taus styreleder
Styreleder i ImF Sør, Hallvard Nessa, vil ikke kommentere saken som lenge har vært en økonomisk mare for organisasjonen.
Han vil verken kommentere barnehagekonkursen eller kravet mot misjonsorganisasjonen og barnehagens tidligere styremedlemmer.
Dagen har stilt daværende styreleder i barnehagen, Ragnar Ringvoll, flere konkrete spørsmål:
– Hva tenker du om at sikringsordningen trolig krever 3,5 mill. av ImF Sør, og styremedlemmene?
– Tenker du nå at det var feil å gå til skifteretten, når kravet på 3,5 mill. likevel kommer?
Ringvoll velger å ikke svare på de to konkrete spørsmålene, men skriver:
– Det vil bli fulgt opp når eventuell henvendelse fra Sikringsfondet foreligger.
Dagen har også stilt Ringvoll følgende spørsmål, uten at de er besvart.
– Hvor skal ImF Sør ta disse pengene fra?
– Hva tenker du om at styremedlemmene personlig kan bli saksøkt?
Han skriver i en e-post at kretsstyret i ImF Sør ble orientert i de fire årene de økonomiske problemene vedvarte. De har hele tiden støttet arbeidet barnehagestyret har utført.
De siste tre årene har årsmøtet i ImF Sør fått grundige redegjørelser om arbeidet og utviklingen av økonomien i barnehagen, mener Ringvoll, som i dag sitter som kretsleder.