Krever løslatelse av omstridt islamkritiker
Pågripelsen av Tommy Robinson skaper stort engasjement. Nå krever over en halv million han løslatt.
Flere hundre demonstranter tok til gatene i Downing Street i London lørdag foran statsministerboligen til Theresa May. Protesten er rettet mot pågripelsen av den britiske høyreaktivisten og islamkritikeren Tommy Robinson.
Ingen ble pågrepet under demonstrasjonen, men ifølge The Daily Mail forsøkte flere av demonstrantene å ta seg over gjerdet og inn til statsministerboligen.
Rapporteringsforbud
Robinson som egentlig heter Stephen Yaxley-Lennon er blant annet kjent for å være av grunnleggerne bak English Defense League (EDL), en høyreekstrem og svært islamfiendtlig protestgruppe som ble startet opp i 2009. Han har tidligere aksjonert mot flere voldtektsrettssaker og overgrepssaker som han mener de største britiske mediene bevisst underkommuniserer.
Storbritannia praktiserer et strengt lovverk for å rapportere fra slike rettssaker, for å hindre påvirkning av jury og domsapparatet. Ifølge den britiske påtalemyndigheten gjelder det særlig i tilfeller der man forventer en serie sammenknyttede rettssaker, skriver VG. Britisk presse fikk forbud mot å viderebringe detaljer om saken Robinson reagerte på, ifølge The Guardian.
Samme dag som Robinson ble arrestert, la en britisk dommer ned forbud mot å rapportere ytterligere om Robinsons sak, før overgrepssaken han fulgte er ferdig behandlet i retten.
En rekke britiske medier anket rapporteringsforbudet og tirsdag skrev BBC at forbudet er opphevet.
Underskriftskampanje
Arrestasjonen av Robinson har skapt stort engasjement på nettet, og det pågår nå en underskriftskampanje på nettsiden «change.org», rettet mot Storbritannias statsminister Theresa May, for å få Robinson løslatt. Onsdag formiddag passerte underskriftskampanjen 500.000 signaturer, og målet er å nå én million underskrifter. På sosiale medier protesteres det under emneknaggen #FreeTommy, og i en rekke land har det vært demonstrasjoner til støtte for Robinson.
«Grooming-rettssak»
Flere av de store mediehusene i Storbritannia høster kritikk for å unnlate å omtale en såkalt «grooming-rettssak», og for ikke å opplyse om de tiltaltes etniske bakgrunn. Med «grooming» menes en straffbar handling som går ut på at en voksen person avtaler et møte med et barn i den hensikt å begå et seksuelt overgrep.
I forbindelse med en rettssak mot en gruppe menn, siktet for gjengvoldtekt og seksuelle overgrep mot mindreårige, brukte Robinson mobiltelefonen sin til å filme personer som var på vei inn i rettsbygningen i Leeds. Sendingen ble strømmet direkte på Facebook, og det var ingen andre medier til stede utenfor rettsbygningen da Robinson filmet.
– Ingen skyldfølelse
I den direktesendte Facebook-videoen spurte Robinson tre menn som var på vei inn rettsbygningen gjentatte ganger om de angret på det de hadde gjort. En av mennene reagerte med sinne og kjeftet på Robinson.
«Hva synes du om tiltalen? Hva synes du om tiltalen? Du har ingen skyldfølelse», sa Robison til mennene. «Som dere kan se, ser det ikke ut som at det er noen som skammer seg», sa Robinson og hevdet følgende om de tiltaltes bakgrunn: «Åtte av de tiltalte heter Muhammed».
Etter arrestasjonen av Robinson spredte Facebook-sendingen seg raskt på nettet og har hittil blitt sett over fire millioner ganger.
Ikke første gang
Som følge av den direktesendte filmen ble Robinson satt i varetekt, dømt til 13 måneders fengsel, for «forakt for retten», og fengslet samme dag. Det skriver BBC og The Independent. Det er ikke første gang Robinson blir pågrepet for «forakt for retten».
I mai 2017 ble han dømt til tre måneders fengsel, men dommen ble omgjort til 18 måneders betinget fengsel, mot at ingen flere lovbrudd ble begått, skriver The Independent. Da filmet han fra en rettsbygning i Canterbury for å følge en voldtektssak.
Får støtte
Den kontroversielle politikeren Geert Wilders fra Nederland la mandag ut en video på Twitter der han kalte arrestasjonen av Robinson for avskyelig, og sammenlignet Storbritannia med land som Nord-Korea og Saudi- Arabia.
Robinson forlot EDL i 2013 og har vært i politiets søkelys en rekke ganger. I 2014 ble han blant annet dømt til 18 måneders betinget fengsel for boliglånsvindel i 2014, ifølge The Guardian.