Krever ny gjennomgang av støttekutt til kristne på Klepp
Varaordfører Kjetil Maudal (Frp) og fem andre i kommunestyret krever en ny vurdering av om vedtaket som ble gjort i desember, var lovlig.
Etter ett år med debatt vedtok kommunestyret på Klepp nye retningslinjer for kulturstøtte på et møte 13. desember.
Retningslinjene sier at mottakere av støtte må erklære at alle uavhengig av kjønn og legning kvalifiserer til lederverv. Flere har ment at vedtaket hindrer menigheter med et konservativt samlivssyn å søke om støtte.
I forkant av avstemmingen var flere representanter tydelige på at de fryktet at et slikt vedtak ikke ville være lovlig.
Nå tar en gruppe bestående av enkeltrepresentanter fra Frp, KrF og Høyre, saken videre og fremmer forslag om en «lovlighetskontroll» av forslaget.
Vårt Land omtalte forslaget først.
Har ikke gitt opp kampen
En av dem som står bak forslaget, er varaordfører Kjetil Maudal (Frp).
– Vi ønsket at kommunen og administrasjonen skulle gjøre mer research før vedtaket, men flertallet ville ikke det, og da er dette veien vi kan gå for å sjekke det ut, sier Maudal til Jærbladet.
Varaordføreren vakte oppmerksomhet da han i fjor vinter uttalte til Dagen at han ba til Gud om at forslaget aldri skulle bli vedtatt.
Han har ikke gitt opp kampen.
I første omgang fremmes forslaget i kommunestyret, som dermed får en mulighet til å omgjøre vedtaket fra desember. Neste kommunestyremøte er 14. februar.
Dersom denne omkampen ikke lykkes, vil forslaget bli sendt til Statsforvalteren i Rogaland, som enten behandler saken selv eller videresender den til Kommunaldepartementet.
Får bistand fra NKR
20. desember møtte de seks kommunestyrerepresentantene flere kristne aktører i kommunen. På møtet var flere prester, pastorer og menighetsledere på Klepp i tillegg til Norges Kristne Råd (NKR).
Generalsekretær i NKR, Erhard Hermansen, sier til Vårt Land at det var han som tok initiativ til møtet.
– Slik vedtaket til regelverk for kulturstøtte nå er formulert, vil det være grunnlag for å bestride det rettslig. Enkeltmennesker som er medlemmer av eller deltakere i virksomhet drevet av en religiøs organisasjon, vil komme dårligere ut og gis svakere rammebetingelser enn andre på grunn av religiøs overbevisning, sier Hermansen til avisen.
Ordfører åpner for å snu
Ordfører Sigmund Rolfsen har vært en pådriver for vedtaket som ble gjort i desember.
Under debatten i kommunestyret avviste han blankt at det kunne være lovstridig.
– Dette har ingenting med ytringsfrihet eller religionsfrihet å gjøre, sa han da.
Til Jærbladet sier ordføreren nå at han er åpen for å endre vedtaket.
– Dette er helt legalt å gjøre, så vi må bare forholde oss til dette initiativet. Jeg håper inderlig at det blir en grundig behandling. Har vi gjort et ulovlig vedtak, har jeg ingen problemer med å forholde meg til at vi må endre på dette, sier Rolfsen til Jærbladet.