Krever samtykke for skolegudstjenester
Flere biskoper i Den norske kirke går ut mot forslaget fra rådmannen i Porsgrunn kommune om at foreldre aktivt må melde på barna til skolegudstjenster.
- Forslaget er et forsøk på å gjøre skolegudstjenesten til noe marginalt og unormalt, sier biskopen i Bjørgvin Harald Nordhaug til Dagen.
Porsgrunn kommune vil snu opp ned på praksisen for skolegudstjenester. De som vil gå i kirken må selv aktivt melde seg på.
Den vanlige praksisen er at foreldre som ikke ønsker at barna skal delta på skolegudstjenester, kan melde om fritak. Skolene skal da gi tilbud om ikke-diskriminerende fritaksordninger gjennom likeverdige alternative tilbud, heter det i rundskrivet fra Utdanningsdirektoratet som regulerer skolegudstjenester.
- Liten forskjell
Men rådmann i Porsgrunn kommune ønsker å endre dagens praksis, og har fremmet et forslag om dette til politikerne i utvalget for barn, unge og kultur i kommunen.
Rådmannens innstilling til politikerne er formulert slik: «Det kreves påmelding fra foresatte når kirkebesøk og andre religiøse aktiviteter legges i skoletiden».
Leder for utvalget sier til Porsgrunn Dagblad at endringen i praksis ikke gjør noen forskjell annet enn at foreldrene må lese barnas ranselpost litt nøyere til jul og påske.
- I det nye forslaget ligger det at besøk i kirken i forbindelse med skole skal være et aktivt valg, sier Andreassen.
Skeptisk
Men både biskop i Bjørgvin, Harald Nordhaug og avtroppende biskop i Tunsberg, Laila Riksaasen Dahl er skeptisk til rådmannens forslag om å endre praksisen for skolegudstjenester i kommunen.
- Jeg opplever forslaget som i konflikt med premissene i skolegudstjenesteordningen, nemlig at skolegudstjenester er noe normalt i skolen liv. Selvfølgelig skal man kunne ønske seg fritatt fra dette, men jeg tror det er viktig å holde på at skolegudstjenester er en normal og udramatisk ordning for skolen, både på grunn av kirkens og kristendommens stilling i norsk historie, og dens posisjon som majoritetskirke, sier Harald Nordhaug.
- Mener du at forslaget er i strid med intensjonen i Utdanningsdirektørenes rundskriv om skolegudstjenester?
- Det er i alle fall i strid med ordlyden i rundskrivet om fritaksordningen. Jeg vet ikke om det er blitt tatt høyde for en slik problemstilling i rundskrivet, men det er i alle fall formulert slik at skolegudstjenester er det normale, og som man kan ønske seg fritatt fra, sier Harald Nordhaug.
En villet politikk
Han tror forslaget til rådmannen er et forsøk på å gjøre skolegudstjenesten om til noe unormalt.
- Nå er det gudstjenesten som blir unntaket, istedenfor at det er det normale. Det er helt tydelig villet politikk fra rådmannen. Dette handler ikke om nøytralitet, men om å gjøre skolegudstjenesten til noe mer marginalt, sier Nordhaug.
Naturlig for døpte medlemmer
Riksaasen Dahl sier det burde være helt naturlig at de som har døpt sine barn i Den norske kirke automatisk også deltar på skolegudstjenestene.
- Prinsipielt kan jeg forstå at man må melde seg på ting for å delta på noe. Men med den bakgrunnen vi har i Den norske kirke, og som etter grunnloven skal forbli en folkekirke, så er det naturlig at døpte barn deltar på gudstjenestene.
- Om man skulle endre praksisen ville det rimeligste være at foreldre- og foresatte på det tidspunkt barna ble innmeldt i skolen tar en avgjørelse på at min sønn eller datter skal ha alternative tilbud på alle skolegudstjenester, sier Riksaasen Dahl.
Har utsatt saken
I en tekstmelding til Dagen skriver leder i utvalget for barn, unge og kultur i Porsgrunn, Jannicke Andreassen (Ap), at de har vedtatt å utsette saken, og at de har bedt om uttalelser fra skolenes FAU før videre behandling.
Dagen har til nå ikke lykkes å få en kommentar fra rådmannen i Porsgrunn eller fra Utdanningsdirektoratet.
Dagen