Krever svar fra regjeringen om koranbrenning: – Fra i dag har vi kraftig innskrenket ytringsfrihet
Per-Willy Amundsen (Frp) ber justisministeren svare på om Oslo-politiets forbud mot koranbrenning er lovlig.
I forrige uke ble det kjent at Oslo-politiet nektet Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) å brenne koranen utenfor Tyrkias ambassade.
Tirsdag denne uken ble det kjent at PST vurderer at koranbrenning øker risikoen for terror i Norge. De viser imidlertid ikke til en konkret trussel. Det melder NRK.
– Vet ikke hvorvidt det er lovlig
Flere har imidlertid reist spørsmål ved hvorvidt politiet har hjemmel for å forby koranbrenning ved ambassaden.
Jurist og ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf mener vedtaket ikke er tilstrekkelig begrunnet.
Vedtaket begrunnes i politiloven, og den gjelder primært forhold på stedet der demonstrasjonen skulle vært. En generell sikkerhetstrussel andre steder i Norge eller i utlandet er ikke tilstrekkelig til å stoppe demonstrasjonen, opplyser hun.
– Dette er et inngrep i grunnloven som vi ikke vet hvorvidt er lovlig, fordi vi ikke kjenner til begrunnelsene for nektelsen, sier Kierulf til Dagen.
– Hvilket grunnlag trenger politiet for å forby en slik demonstrasjon?
– Det må være en sikkerhetstrussel som gjør at det ikke kan gjennomføres på det stedet eller tidspunktet som er planlagt, sier Kierulf.
Mener ytringsfriheten innskrenkes kraftig
Nå krever justispolitisk talsperson i Frp, Per-Willy Amundsen, svar fra justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på hvorvidt hun mener politiloven gir hjemmel til å forby en demonstrasjon på grunnlag av en sikkerhetstrussel andre steder enn der demonstrasjonen finner sted.
Det kommer fram i et spørsmål i Stortinget.
Han mener politiets vedtak innebærer en kraftig innskrenking av ytringsfriheten.
– Ytringsfriheten er ikke viktig når alle støtter ytringen, den er viktig å ha når nesten ingen støtter ytringen. Fra i dag har vi kraftig innskrenket ytringsfrihet, sier Amundsen i en uttalelse.
– En farlig linje
Amundsen mener det ikke er en direkte trussel knyttet til demonstrasjonen, og mener derfor at politiet ikke kan forby koranbrenningen.
– I offentligheten fremstår det som at beslutningen er tatt på bakgrunn av en trusselvurdering fra PST som handler om alt annet enn det stedlige sikkerheten, sier han til Dagen.
Han påpeker at politiloven kun åpner for å forby en demonstrasjon dersom man ikke kan garantere for sikkerheten der og da.
– Bør ikke politiet ta hensyn til terrortrussel i sin risikovurdering?
– Det har de ikke anledning til, for det fremgår av politiloven. Det gjelder kun den stedlige sikkerheten.
Amundsen lover å følge saken for å komme til bunns i lovligheten i politiets beslutning.
– Vi er på en farlig linje dersom vi lar ekstreme islamister overkjøre norsk ytringsfrihet. Vi skal forsvare ytringsfriheten, koste hva det koste vil.
Skiller seg fra Pride-avlysningen
Anine Kierulf påpeker også at en konkret sikkerhettrussel gjorde at fjorårets Pride-parade i Oslo ble anbefalt avlyst.
Samme uke ble en planlagt koranbrenning utenfor Stortinget stoppet av politiet. Det ble begrunnet i et forhøyet trusselnivå.
– Hvorfor er situasjonen annerledes nå?
– I sommer var det en helt annen situasjon. Da hadde man en uavklart potensiell terrorhendelse og høyeste trusselnivå i hele landet. At politiet måtte kunne prioritere andre ting enn å passe på demonstrasjoner på det tidspunktet fremstår som ganske åpenbart.
Koranbrenninger i Stockholm
Politiet understreker at det å brenne koranen fortsatt er en lovlig politisk ytring i Norge, men at arrangementet ikke kan gjennomføres av sikkerhetshensyn. Det opplyser NTB.
Den siste tiden har den høyreradikale politikeren Rasmus Paludan brent koranen hver fredag utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm.
Det har vekket sinne og sterke reaksjoner i både Tyrkia og andre muslimske land.
I forrige uke ble også den norske ambassadøren til Tyrkia kalt inn på teppet hos det tyrkiske utenriksdepartementet. Det skjedde i forbindelse med SIANs planlagte markering i forrige uke.
– Vår ambassadør viste til at ytringsfriheten er grunnlovsfestet i Norge, og at norske myndigheter verken støtter eller står bak den varslede demonstrasjonen, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Mathias Rongved, til NTB.