KrF advarer kommuner som stenger asyldøren
Knut Arild Hareide vil la flere flyktninger finne bolig selv og går kraftig i rette med kommuner som ikke bosetter. KrF-lederen varsler også kamp mot profittjag i asylbransjen.
– Jeg tror det er viktig at en del kommuner forstår at de må bli med nå, for at vi skal kunne bevare en frivillighetslinje, sier Hareide til NTB.
– Det kan ikke være sånn at noen kommuner skal ta hele jobben og andre ikke skal være med, legger han til.
Han advarer mot en situasjon hvor noen kommuner som har bidratt mye tidligere, nettopp av den grunn fortsetter å få en større andel flyktninger.
Seks partier på Stortinget skal før jul bli enige om tiltak for bedre integrering og bosetting. Situasjonen er utfordrende, i og med at nesten 40.000 flyktninger skal bosettes og integreres de neste to årene.
Selvbosetting
Kommunene melder i dag selv fra om hvor mange de kan bosette. Selv om behovet er stort og mange venter i mottak, er Hareide i likhet med regjeringen lite lysten på å tvinge kommuner til å bosette. For å lette presset på kommunene foreslår KrF økt selvbosetting.
– Vi sier ja til selvbosetting, men ikke over alt. Vi ønsker ikke gettotilstander, sier Hareide, og sier Oslo ikke bør omfattes av en ordning med selvbosetting.
Venstre har tatt til orde for selvbosetting innenfor kommuner og regioner. Det samme har Sp, innenfor visse rammer.
KrF-lederen vil sukre pillen for kommunene ved å premiere dem som tar imot mange, kanskje ved å styrke tilskudd til integrering og vertskommuner.
– KrF er åpne for det, sier Hareide, som har lagt merke til Sps utspill om at staten bør ta en større del av kommunenes asylregning.
Høyre har imidlertid avvist å øke integreringstilskuddet, slik at kostnadene dekkes til fulle.
Vil profitt til livs
Mens Venstre og regjeringspartiene sier nei til forbud mot profitt i asylbransjen, står KrF nærmere de rødgrønne partiene. De ønsker forbud eller begrensninger i muligheten til å ta ut profitt på for eksempel drift av asylmottak.
– Jeg tror mange av oss reagerer sterkt på at det er for mye profitt i den næringen nå, sier Hareide, som heller ser at kommunene selv eller frivillige drifter mottak.
– Det er ikke bra med historier om personer som har kjøpt hoteller for 5 millioner og så har månedsinntekter på halve summen, mener han.
KrF åpner for et system med profittbegrensninger, men innser at det er vanskelig å gjøre dette nå mens UDI har det svært travelt med å skaffe folk tak over hodet.
– Vi ønsker å se på og legge noen føringer for lengre sikt på profittmarginene, sier Hareide.
Innstramminger
Signaler fra Frp og Sp viser at det neppe blir fritt for nye innstrammingstiltak når andre del av asylforliket presenteres. Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) har sagt at det kan bli aktuelt å kutte i ytelsene og heller premiere dem som gjør det bra i introduksjonsprogrammet.
Forslaget fra UDI om å opprette brakkeleirer med inntil 3.000 asylsøkere i tilknytning til de største byene, er noe flere partier har advart mot.
Også dette er tema for samtalene, i likhet med omfanget av og kvaliteten på norskopplæring og regler for midlertidige arbeidstillatelser.