KRYMPER: Kristelig Folkeparti kjemper for å overleve i stortingsrepresentant Dag Inge Ulsteins politiske hjemby.

KrF åpner for sidebytte for å beholde makten

Høyre vil friste KrF tilbake på borgerlig side i Vestlandets største kommune. – Åpen for dialog med alle, svarer KrF.

Publisert Sist oppdatert

Kristelig Folkeparti forbereder seg på sitt første kommune- og fylkestingsvalg siden partiet falt under sperregrensen i 2021.

Nå håper KrF å snu trenden fra 2019, da partiet mistet makten i bastioner som Stavanger og Kristiansand – der de hadde vært med og styrt i flere tiår.

En by der KrF derimot har greid å beholde en hånd på rattet de siste sju årene er partiets fødeby, Bergen.

Der har partiet samarbeidet med Arbeiderpartiet siden de brøt med borgerlig side i 2015, på grunn av uenighet om hvorvidt Bybanen bør gå over Bryggen.

Nå er det store spørsmålet hvilken side KrF bør samarbeide med i vestlandshovedstaden for å beholde makten også etter valget i 2023.

Frir til KrF – lokker med mer til frivilligheten

Høyre har gjort et kraftig byks på målingene siden valget i 2019, i takt med at byrådet har mistet popularitet.

Nå øyner partiet en mulighet for å ta tilbake makten i byen som er kjent for ikoniske Høyre-ordførere som Herman Friele og Trude Drevland.

Da trenger de støtte fra KrF og Venstre.

– Vi vil prøve å få KrF og Venstre over på borgerlig side, for å sikre et flertall. Vi vil jobbe hardt for å få dem med på laget, uttalte Høyres byrådslederkandidat, Christine Meyer, til VG tidligere denne uken.

KANDIDAT: Christine Meyer er Høyres byrådslederkandidat ved kommune- og fylkestingsvalget neste høst.

Meyer presenterte frieriet sammen med Høyre-leder Erna Solberg, som understreket at hun har jobbet godt med KrF og Venstre i mange år.

På spørsmål om hvilke saker Meyer kan lokke KrF med, pekte hun på frivilligheten.

– Vi har en frivillig sektor som vi ønsker å strekke hendene til. Offentlig sektor bare eser ut, og vi må sette noen grenser. Da må vi ta med frivillig sektor i større grad, sa byrådslederkandidaten.

Bybanen er verkebyll

Samtidig erkjenner Meyer at det er en jobb som må gjøres, særlig for å bli enige om en felles politikk i Bybane-saken som har ridd Bergen som en mare i et tiår.

Arbeiderpartiet har ønsket å bygge Bybane-skinner fra sentrum og til bydelen Åsane over Bryggen, mens Høyre har ønsket å bygge en tunnel.

Venstre og KrF har ivret for å bygge Bybanen over Bryggen.

BANE: Her på Bryggen i Bergen ønsker flertallet av bystyrepolitikerne å bygge Bybaneskinner.

I vinter skapte saken et politisk kaos da byrådet fikk flertallet i bystyret mot seg i saken, og det ble vedtatt å bygge tunnel. Det resulterte i at byrådet gikk av, før bystyreflertallet skiftet nok en gang, og byrådet fortsatte.

Saken har vært et sårt debattema i byen, og politikerne som skiftet mening i saken har blitt kalt «forrædere».

Meyer sier til VG at hun legger til grunn at Høyre ikke ønsker en ny omkamp.

KrF åpner for å bytte side

Bergen Venstre sier at de er skeptiske til å skifte side etter valget.

– Vi sitter i et byråd som har fått til ganske mye bra, så jeg er i tvil, forteller leder i Bergen Venstre, Heine Johansen, til VG.

KrF er på sin side «åpen for dialog med alle».

– For KrF er det viktigste fram mot valget å synliggjøre egen politikk for å engasjere verdibevisste velgere. Vi har en lang historie hvor vi har samarbeidet både til høyre og venstre, sier Bergen KrFs gruppeleder, Håkon Pettersen, til samme avis.

BERGEN KRF: Stortingsrepresentant for Hordaland, Dag Inge Ulstein, sammen med gruppeleder i Bergen KrF, Håkon Pettersen. Bildet er fra 2018.

Han mener også at det er «god KrF-politikk» å bruke frivillig sektor mer.

Krymper, men fortsatt populære for samarbeid

2019-valget ble en skuffelse for KrF også i Bergen. Oppslutningen ble halvert og partiet mistet to av fire representanter i bystyret.

KrF mistet også ett byrådsmedlem. Dermed ble helsebyråd Beate Husa – som har vært godt synlig under koronapandemien – eneste KrF-er i byrådet.

«KORONABYRÅD»: Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) og byråd for eldre, helse og frivillighet, Beate Husa (KrF).

Overfor regionavisen Bergens Tidende understreker Pettersen at det viktigste for partiet nå er å ta grep for å tiltrekke seg flere velgere.

– Det viktige for oss er å øke vår egen oppslutning. Det er vi helt avhengige av, sa Pettersen til BT.

Jevnt på meningsmålingene

BA og Bergens Tidendes meningsmålinger i juni KrF partiet på 2,7 og 2,0 prosent. Dersom sistnevnte skulle bli resultatet ville det betydd en ny halvering i antall representanter.

Likevel kan KrF bli vippeparti. BTs måling viser at dersom Venstre skifter side, mangler borgerlig side bare én representant for å få flertall.

Ifølge tallknuser i pollofpolls.no, Johan Giertsen, er det dødt løp mellom blokkene.

– Bergen blir en thriller, sa Giertsen som en kommentar til BTs meningsmåling.

Powered by Labrador CMS