KrF ber justisministeren avstå fra politimakt
Afghansk familie går i kirkeasyl for femte gang etter nok et avslag fra UNE. Nå skal saken opp på ny i lagmannsretten.
Den afghanske familien som politiet i februar i fjor hentet ut av kirkeasyl i Nytt Liv menighet på Fitjar, har igjen fått avslag fra Utlendingsnemnda (UNE).
– Nå må de i kirkeasyl for femte gang, sier Frank Håvik oppgitt.
Egentlig skulle ankesaken deres opp i lagmannsretten i juni, men den ble utsatt da UNE ville behandle saken på ny. Imens fikk familien midlertidig opphold.
Nå er det klart at nemnda opprettholder avslagsvedtaket, og det midlertidige oppholdet er over i påvente av en ny runde i lagmannsretten, trolig neste år.
Politiet har også henlagt en sak om et angrep på faren og sønnen på syv år, fordi de ikke finner noen gjerningspersoner, skriver Vårt Land.
– Blir ikke trodd
Familien er veldig skuffet, opplyser prost Kristin Moen Saxegaard til avisen.
Det lyktes ikke Dagen å få en kommentar fra henne tirsdag.
– Kjernen i saken er fortsatt at UNE ikke tror på deres forklaring om flukt fra tvangsekteskap eller at de har konvertert til kristen tro i Norge, sier familiens advokat, Terje Einarsen til Dagen.
Han mener at det ikke er kommet fram noe nytt i saken som går i familiens disfavør, og at enkelte misforståelser av tidligere forklaringer nå er innrømmet av UNE. Det styrker familiens sak og troverdighet, sier advokaten.
Familien ønsker ikke å utlevere UNEs vedtak til Dagen, fordi de «inneholder mange personlige opplysninger som best vil komme frem under den nye saken i retten», opplyser Einarsen.
På grunn av taushetsplikten har UNE dermed ikke anledning til kommentere denne enkeltsaken.
Respektere kirkeasyl
Håvik forventer nå at UNE gir familien midlertidig opphold på nytt, fordi det er deres skyld at rettssaken har blitt utsatt.
– De bør få det til saken har vært oppe i lagmannsretten, sier han.
KrF håper at politiet ikke blir brukt til å bryte kirkeasylet.
– Jeg vil anmode justisminister Kallmyr til ikke å bruke politi i kirkeasylsaker, sier Geir Toskedal, stortingsrepresentant for KrF.
Han har fulgt asylfeltet tett i flere år fra Stortinget og hatt en «grei dialog» med de tidligere justisministrene Anders Anundsen og Sylvi Listhaug (Frp) om ikke å bruke politi i kirkeasyl.
Toskedal ble derfor skuffet da politiet likevel hentet den afghanske familien ut av et menighetshus på Fitjar i Sunnhordland i fjor.
– Samtidig må jeg slå fast at kirkeasyl ikke gir godkjent juridisk status. Kirkeasyl løser heller ikke noe, og er krevende for alle parter, understreker KrF-politikeren.
Partiets nåværende asylpolitiske talsperson, Torhild Bransdal, stemmer i og sier hun regner med at kirkeasylet respekteres.
– Rent prinsipielt er det ikke greit at politiet går inn og bryter kirkeasylet.
Statssekretær i justisdepartementet, Kristoffer Sivertsen (Frp), svarer at de ikke instruerer politiet i enkeltsaker.