FAMILIEN: Den afghanske familien er for tiden kirkeasylanter i Hønefoss kirke. Bildet er fra april 2018, da familien flyttet inn i kirken.

KrF ber justisministeren avstå fra politimakt

Afghansk familie går i kirkeasyl for femte gang etter nok et avslag fra UNE. Nå skal saken opp på ny i lagmannsretten.

Publisert Sist oppdatert

Den afghanske familien som politiet i februar i fjor hentet ut av kirkeasyl i Nytt Liv menighet på Fitjar, har igjen fått avslag fra Utlendingsnemnda (UNE).

– Nå må de i kirkeasyl for femte gang, sier Frank Håvik oppgitt.

SVÆRT KRITISK: Frank Håvik, pastor i Nytt Liv menighet.

Egentlig skulle ankesaken deres opp i lagmannsretten i juni, men den ble utsatt da UNE ville behandle saken på ny. Imens fikk familien midlertidig opphold.

Nå er det klart at nemnda opprettholder avslagsvedtaket, og det midlertidige oppholdet er over i påvente av en ny runde i lagmannsretten, trolig neste år.

Politiet har også henlagt en sak om et angrep på faren og sønnen på syv år, fordi de ikke finner noen gjerningspersoner, skriver Vårt Land.

– Blir ikke trodd

Familien er veldig skuffet, opplyser prost Kristin Moen Saxegaard til avisen.

Det lyktes ikke Dagen å få en kommentar fra henne tirsdag.

– Kjernen i saken er fortsatt at UNE ikke tror på deres forklaring om flukt fra tvangsekteskap eller at de har konvertert til kristen tro i Norge, sier familiens advokat, Terje Einarsen til Dagen.

Han mener at det ikke er kommet fram noe nytt i saken som går i familiens disfavør, og at enkelte misforståelser av tidligere forklaringer nå er innrømmet av UNE. Det styrker familiens sak og troverdighet, sier advokaten.

Familien ønsker ikke å utlevere UNEs vedtak til Dagen, fordi de «inneholder mange personlige opplysninger som best vil komme frem under den nye saken i retten», opplyser Einarsen.

På grunn av taushetsplikten har UNE dermed ikke anledning til kommentere denne enkeltsaken.

KIRKEASYL: Den afghanske familien har siden våren 2018 holdt til i Hønefoss kirke.

Respektere kirkeasyl

Håvik forventer nå at UNE gir familien midlertidig opphold på nytt, fordi det er deres skyld at rettssaken har blitt utsatt.

– De bør få det til saken har vært oppe i lagmannsretten, sier han.

KrF håper at politiet ikke blir brukt til å bryte kirkeasylet.

– Jeg vil anmode justisminister Kallmyr til ikke å bruke politi i kirkeasylsaker, sier Geir Toskedal, stortingsrepresentant for KrF.

Han har fulgt asylfeltet tett i flere år fra Stortinget og hatt en «grei dialog» med de tidligere justisministrene Anders Anundsen og Sylvi Listhaug (Frp) om ikke å bruke politi i kirkeasyl.

Toskedal ble derfor skuffet da politiet likevel hentet den afghanske familien ut av et menighetshus på Fitjar i Sunnhordland i fjor.

– Samtidig må jeg slå fast at kirkeasyl ikke gir godkjent juridisk status. Kirkeasyl løser heller ikke noe, og er krevende for alle parter, understreker KrF-politikeren.

Partiets nåværende asylpolitiske talsperson, Torhild Bransdal, stemmer i og sier hun regner med at kirkeasylet respekteres.

POLITIAKSJON: Det ble stor debatt etter at politiet hentet ut trebarnsfamilien fra kirkeasyl i Nytt Livs menighetshus på Fitjar i februar 2018.

– Rent prinsipielt er det ikke greit at politiet går inn og bryter kirkeasylet.

Statssekretær i justisdepartementet, Kristoffer Sivertsen (Frp), svarer at de ikke instruerer politiet i enkeltsaker.

Kirkeasyl

Innebærer at kirken i en periode kan fungere som et fristed hvor forfulgte ikke kan gripes.

Powered by Labrador CMS