KrF ber regjeringen lytte til sexkjøpsdebatt i Europa
Forbud mot kjøp av sex er den beste måten å bekjempe handel med kvinner på, mener en komité i EU-parlamentet. Komiteen ber EU-landene se til Norden.
- Jeg håper dette kan påvirke debatten i Norge og gjøre det lettere å se at man bør beholde lovverket, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som er nestleder i Stortingets justiskomité, til NTB.
Hans parti er sterkt imot å fjerne loven som forbyr sexkjøp, og kjører nå fram EU-parlamentarikernes vedtak som et argument i debatten.
Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har programfestet at sexkjøpsloven skal oppheves, og i samarbeidsavtalen mellom Høyre/Frp-regjeringen og Venstre og KrF står det at loven skal evalueres.
Debatten går imidlertid friskt, ikke minst i Høyre, hvor flere partitopper i storbyene vil beholde loven. Statsminister Erna Solberg (H) sier hun ikke vil flagge sin mening om saken før den varslede evalueringen foreligger i juni.
Menneskehandel
EU-parlamentets komité for kvinners rettigheter (FEMM) ber nå om at det settes i verk tiltak for å redusere prostitusjonen i Europa, blant annet et europeisk forbud mot kjøp av sex.
- Medlemmene av komiteen er enige om at den beste måten å bekjempe handel med kvinner og jenter for seksuell utnyttelse på, er den såkalte nordiske modellen, som kriminaliserer sexkjøperne og ikke de prostituerte, uttaler komiteen.
Den understreker at prostitusjon bidrar til menneskehandel.
62 prosent av ofrene for menneskehandel blir rammet av denne kriminelle virksomheten for å utnyttes som sexarbeidere, ifølge tall fra EU-kommisjonen. 96 prosent av identifiserte og antatte ofre for slik handel er kvinner og jenter.
Hele EU-parlamentet skal stemme over den ikke-bindende resolusjonen senere i februar.
- Tilbakesteg
KrFs Kjell Ingolf Ropstad håper debatten i Europa kan føre til at den norske diskusjonen dreier mot hvordan loven følges opp, snarere enn om den bør fjernes eller ikke.
- Hvis loven blir opphevet, vil det være et tilbakesteg i kampen mot menneskehandel og likestilling, mener han.
- Utspillet fra EU-parlamentet bør få regjeringen til å fokusere på ytterligere tiltak for å bekjempe menneskehandel og hjelpe de prostituerte, i stedet for å gå videre med planene om å skrote sexkjøpsloven.
Amnesty Internationals sekretariat i London foreslo imidlertid denne uken at organisasjonen skal jobbe for avkriminalisering av kjøp og salg av seksuelle tjenester.
Avkriminalisering kan øke de involvertes rettigheter når det kommer til helse, likestilling, sikkerhet og personlig integritet, tror menneskerettsgruppen.
Avventer evaluering
Erna Solberg vil vite om sexkjøpsloven bedrer de prostituertes situasjon og har virket etter hensikten før hun går ut med sin mening om hvorvidt loven bør fjernes eller ikke. Det er sentralt om loven har bidratt til å redusere omfanget av menneskehandel, fremholdt statsministeren i Stortinget sist uke.
- For mitt vedkommende vil situasjonen for de prostituerte være det viktigste i den sammenhengen, sa hun, uten å ville gå inn i en debatt om det er moralsk riktig eller feil å straffe kjøp av sex.
- Min vurdering vil basere seg først og fremst på spørsmålet om vi har hjulpet de svakeste i vårt samfunn, eller om vi har gjort det verre for de svakeste, sa hun. (©NTB)