KrF delt i synet på ny leder
Fylkene peker nå på sine favorittkandidater til å overta ledervervet i KrF. Kjell Ingolf Ropstad og Hans Olav Syversen løftes frem.
KrF har landsmøte til våren, og på programmet står valg av ny ledelse. Mandag gikk fristen for fylkeslagene ut for å komme med innspill til valgkomiteen.
Begge de to største fylkeslagene, Agder og Rogaland, har foreslått nestleder Kjell Ingolf Ropstad som ny leder.
– Vi har foreslått Ropstad som lederkandidat, Olaug Bollestad som første nestleder og Line Henriette Hjemdal som andre nestleder, sier Per Sverre Kvinlaug, fylkesleder i Agder, til Dagen.
Han mener at VGs sak mandag, om møtet mellom KrFs nestledere og ledelsen i Høyre, ikke har påvirket Ropstads kandidatur.
– Vi hadde en god runde i landsstyret på dette i går. Nå er fokuset mitt veien videre, og jeg håper vi kan lykkes med gode gjennomslag i regjeringsforhandlingene. Jeg er også glad for at Knut Arild Hareide har uttrykt tillit til sine nestledere, sier Kvinlaug.
Foreslår Syversen
Også Rogaland har nominert Ropstad på topp. Dermed vrakes Bollestad som lederkandidat av sine egne. Klassekampen skriver at forslaget om Ropstad kommer med forbehold om at Hareide går av og ikke lenger er aktuell.
Andre fylker ønsker derimot tidligere stortingsrepresentant Hans Olav Syversen.
– Vi har spilt inn Hans Olav Syversen som ny leder. Han er mest samlende. KrF trenger en leder som alle kan oppleve som sin egen, sier fylkesleder Beate Bondevik Lie i Sogn og Fjordane KrF til Klassekampen.
– Syversen er et godt navn. Det som VG avslører, svekker ikke Syversens kandidatur, om du forstår, sier Arne Willy Dahl, fylkesleder i Akershus til avisen.
Hordaland har foreslått Ropstad og Syversen som likestilte kandidater, under forutsetning av at regjeringsforhandlingene fører fram.
Reagerer
Saken i VG har fått flere KrF-ere til å reagere. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold sier han føler seg lurt.
– Det var trist å lese at det har vært slike hemmelige møter med Høyre. Det sier mye om Høyres desperate kamp for å styre KrFs prosess, sier Bekkevold til TV 2.
Statsminister Erna Solberg (H) mener på sin side at møtet ikke var hemmelig. Hun sier også at det var nestlederne i KrF som tok initiativ til møtet.
– Det var klarert med ledere. Mer hemmelig var det ikke, sier Solberg til VG.
På spørsmål om hun har blandet seg inn i en intern prosess, er svaret fra statsministeren:
– Hvilken regjering som er i Norge, er vel ingen intern prosess i KrF.
– Krise
Tidligere stortingsrepresentant for KrF, Øyvind Håbrekke, beskriver situasjonen i KrF som «krise».
Han jobber i dag som faglig leder i tankesmien Skaperkraft. Tidligere har han også erfaring som statssekretær for statsråd Einar Steensnæs i Olje- og energidepartementet fra 2001–2004 og statsråd Knut Arild Hareide i Miljøverndepartementet 2004–2005.
Håbrekke mener det alltid er en risiko knyttet til små partier som skal inn i regjering. KrF har en ekstra utfordring når de er så splittet internt.
– For å lykkes i regjering kreves det tillit, lojalitet og samarbeid. Alle partier i en regjering blir utsatt for tøffe angrep. Hvert år når man legger frem statsbudsjett, blir man blant annet anklaget for usosiale kutt og manglende satsing på gode formål. Dette er opposisjonens rolle. Skal man lykkes må man da stå sammen, løfte frem seirene og møte kritikken som et samlet parti.
– Legitim maktkamp
– Hvilke konsekvenser kan VG-artikkelen få?
– Det er egentlig ikke så oppsiktsvekkende det som kommer frem, men det virvler nok opp følelser. De som stemte på det andre alternativet er fortsatt skuffet og frustrerte. Mange er også misfornøyde med prosessen, sier han.
– Har de grunn til å være misfornøyde med prosessen?
– I grove trekk har det meste som har foregått vært en helt legitim maktkamp. Så kan det være enkelte ting det er mulig å kritisere på begge sider. Men det har ikke vært krystallklare spilleregler for hva som har vært utenfor og innenfor, og reglene tolkes i kampens hete.
– Hareide spilte et høyt spill og det gjorde den andre siden også. Jeg tror en må erkjenne at det ikke er uvanlig. Det skal være slik at en kjemper hardt for å vinne frem, sier Håbrekke.