OMVALG: Jostein O. Waage ber om omvalg i Rogaland KrF hvis flere delegater ikke vil endre syn og stemme rødt.

KrF-er vil ha omvalg i Rogaland

– Enten må flere av de valgte delegatene fra Rogaland stemme for å samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Eller så må vi ha nyvalg, sier Jostein O. Waage fra Haugesund KrF.

Publisert Sist oppdatert

I årsmøtet i Stavanger lørdag var det han som foreslo et forholdstallsvalg hvor et mindretall skulle sikres at de fikk delegater som speilet årsmøtet. Han fikk ikke flertall for forslaget.

En avstemning i fylkesårsmøtet viste at 32 prosent støtter partileder Knut Arild Hareides valg om å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Etter at fylkesårsmøtet valgte 15 av 16 delegater som stemmer blått, har debatten hardnet til om måten delegasjonene skal velges på.

Mandag ettermiddag har partiledelsen hasteinnkalt til et ekstraordinært landsstyremøte i KrF hvor avstemmingsmetoden skal være tema. 16 fylkeslag skal de åtte neste dagene ha ekstraordinære årsmøter hvor de skal velge delegater til KrFs ekstraordinære årsmøte 2. november.

– Nyvalg

Nå kaster Jostein O. Waage en brannfakkel inn i debatten:

– Enten må delegasjonen som er valgt stemme i tråd med fylkesårsmøtet, ellers må vi foreta nyvalg, sier han til Dagen.

– Tar du til orde for å innkalle til et nytt ekstraordinært fylkesårsmøte?

– Det er mulig hvis delegasjonen som er valgt ikke er villig til å vise fordelingen i fylket.

– Du oppfordrer delegatene til å stemme det motsatte av det standpunktet de ble valgt på?

– I utgangspunktet er oppfordringen at de fordeler stemmene i tråd med resultatet i årsmøtet. Hvis ikke, er det naturlig at vi foretar et omvalg i Rogaland.

– Vil ikke det være å gå bort fra det de har lovet?

– Ingen møter med bundet mandat. Ingen sa foran fylkesårsmøtet hva de stod for.

– Ville ikke det vært et åpenbart løftebrudd?

– Ikke nødvendigvis. Det var ingen som hadde gitt et løfte til fylkesårsmøtet. Hva de har sagt utenom, har vi ikke oversikt over.

– Er ikke et løfte som er gitt utenfor fylkesårsmøte er vel også bindende?

– Det må den enkelte vurdere hver for seg.

– Vil du ta et initiativ formelt til nyvalg?

– Jeg har ingen planer om det. Men det skal være landsstyremøte i ettermiddag, så jeg regner med at det kommer opp som tema der.

Avviser

Jonas Andersen Sayed, leder av Rogaland KrFU og Henrik Halleland, ordfører i Finnøy kommune er to av delegatene som ble valgt av fylkesårsmøtet for å reise på landsmøtet.

For dem er det uaktuelt å stemme mot egen overbevisning.

– Dette er et sidevalg for partiet. Jeg har reist på landsmøter hvor jeg har stemt mot min overbevisning, men det er ikke slik vi har sagt vi skal gjøre det i denne sammenhengen. Jeg ble valgt av fylkesårsmøte på grunn av mitt standpunkt. Alle hadde sjansen til å krysse av på de kandidatene de ville skulle reise, sier Helleland.

– Vi har hatt en demokratisk prosess med årsmøter i lokallagene som har valgt delegater til fylkesårsmøtet. Spørsmålet om binding ble nedstemt på fylkesårsmøtet, sier Sayed.

Ingen av dem ønsker heller et nytt fylkesårsmøte. De betegner forslaget som «rart».

– Det synes jeg høres veldig rart ut. Det er ikke gjort noen feil eller noe som tilsier at vi trenger et nytt fylkesårsmøte, sier Helleland.

– Fylkesårsmøtet er ikke en matematisk modell for hvordan medlemmene i Rogaland KrF forholder seg til samarbeidsspørsmålet. Lokallagene har gjort sine valg på ulike måter. Hvis man ønsket et forholdstallsvalg burde man sagt i fra før. Vi hørte ikke noe om dette da Haugesund KrF sendte bare røde kandidater til fylkesårsmøtet, sier Sayed.

Ingen bad om nye regler

I forkant av helgens omdiskuterte fylkesårsmøte var det ingen lokallag som ba om å få endret stemmereglene.

I Stavanger sitter fylkessekretær Olav Eggebø Aanosen mandag og går gjennom hva som skjedde før årsmøtet.

I et høringsnotat som ble sendt ut til 22 lokallag, inkludert KrFU og KrF Kvinner, ble det gjort rede for arbeidet frem mot fylkesårsmøtet.

I høringsbrevet ble reglene for valg av delegater gjennomgått.

«I henhold til vedtak i fylkesstyret (viser til et vedtak fra april 2013, red anmerk) skal komiteen sette opp tilsvarende antall kandidater som vi har delegater, pluss femti prosent ekstra kandidater, på en liste som presenteres/stemmes over på fylkesårsmøtet.

De som får flest stemmer, blir landsmøtedelegater.

De øvrige blir varadelagater i prioritert rekkefølge.

I vedtaket fra fylkesstyret april 2013 påpekes det at landsmøtedelegasjonen fra Rogaland KrF bør gjenspeile KrF som politisk parti og som organisasjon. Både distrikrs- og bynære områder i fylket må være representert», heter det i høringsnotatet.

Der står det også at arbeidsutvalget i Rogaland KrF vil anbefale at fylkesårsmøtet skal ta stilling til om delegasjonen skal reise med bundet mandat i saken om retningsvalg på det ekstraordinære årsmøtet.

Fylkeslaget fikk svar fra 18 lokallag, inklusiv KrFU og KrF Kvinner.

– Var det noen som problematiserte måten å gjøre det på?

– Nei, sier Annonsen.

– Det ene høringssvaret ble formidlet muntlig. Da ble det sagt at det er viktig at begge fløyene i samarbeidsspørsmålet skal være representert, sier Aanonsen, som ikke ønsker å oppgi hvilket lag det er.

– Ba dere om innspill på avstemning på det ekstraordinære årsmøtet?

– Nei, men det ble vist til praksisen vi hadde, sier Aanonsen.

– Hadde det vært rom for lokallagene å gi tilbake melding på behandlingsmetoden hvis de ønsket å gjøre det?

– Selvfølgelig, sier Aanonsen.

Ble sent klar over problemet

– Hvorfor tok dere ikke dette opp i høringsrunden før årsmøtet, Jostein O Waage?

– Det var vel først da vi så det som skjedde i lokallagene at det ble en problemstilling. Det ene lokallaget etter det andre fikk helt blå eller røde delegasjoner. Vi så at det ville være veldig avgjørende på fylkesnivå.

– Burde dere sette det før?

– Vi var nok mange som burde sett dette før, sier Waage.

Powered by Labrador CMS