KrF fikk palmeolje-seier, men miljøbevegelsen er ikke fornøyd
Selv om KrF fikk noe gjennomslag på miljøfeltet, er flere organisasjoner skuffet og anklager KrF for løftebrudd.
– Dette budsjettforliket leverer ikke på KrFs løfter om å prioritere klima, godt illustrert ved at det ikke engang er en egen overskrift i forliket, sier ZERO-leder Marius Holm i en pressemelding.
Tirsdag ble regjeringspartiene og KrF enig om en budsjettavtale. Foruten økt barnetrygd og økt minstepensjon for enslige alderspensjonister, er det satt av rundt 200 millioner kroner til ulike miljøtiltak. Blant annet styrkes Enova med 100 millioner kroner, og klimatiltak i kommunene øker med 50 millioner kroner.
Holm sier støtten til Enova og Klimasats er bra, men han er likevel ikke fornøyd. Han forventet tydelige forbedringer i avgifter på bilsalg, økte CO2-avgifter og støtte til utslippsfri industri og fornybar energi i utviklingsland.
– Abdiserer fullstendig
Natur og Ungdom mener budsjettet til regjeringen og KrF ikke kan kalles grønt før det gis mindre penger til olje og gass og mer penger til grønn omstilling. Organisasjonen viser til at det er bevilget 100 millioner kroner til oljeleting i Barentshavet.
– Miljøsatsingen i denne budsjettavtalen er bare smårusk. Når vi har stø kurs mot klimakrise holder det ikke å flytte småsummer, hele kursen må legges om, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom i en pressemelding.
Eiterjord mener regjeringen og KrF «abdiserer fullstendig i miljøpolitikken» med dette statsbudsjettet, hvor det «nesten ikke er et eneste klimakutt», og viser til den siste rapporten fra FNs klimapanel som sier utslippene i verden må kuttes minst 45 prosent innen 2030.
Klimaskatter
I sitt alternative budsjett gikk KrF inn for 60 millioner ekstra til skogvern. Naturvernforbundet sier de ikke ser noen av disse pengene i budsjettet og mener det er altfor svakt å kun innvilge 10 millioner kroner til økologisk grunnkart. De er for øvrig fornøyd med at noen prosjekter har fått penger, som Enova og Klimasats.
– Men her er det ingen signaler om omlegging av skatteregimet for oljenæringen, ingen påplussing på sykkelveier og ingen økte klimaavgifter. Dette er altfor svakt, sier leder Silje Ask Lundberg.
SV og Rødt skuffet
Også SV og Rødt er skuffet over at det ikke er mer klimasatsing i statsbudsjettet.
SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski sier det er svært skuffende at KrF ikke har fått gjennomslag for langt sterkere satsing på kampen mot klimaendringene. Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier at regjeringspartiene har gitt KrF noen seire.
– Men jevnt over er dette stø kurs i en tid hvor forskjellene øker, utryggheten i arbeidslivet øker og det haster å kutte klimagassutslipp. Problemet er at når du er på vei i retning av et stup, er det ikke stø kurs som trengs, sier Moxnes.
Hareide: – En viktig seier
KrF-leder Knut Arild Hareide mener derimot at budsjettavtalen gir grunn til å feire.
– Når vi vet hvor viktig verdens regnskog er for klima og at vi i budsjettforhandlingene sikret at palmeolje skal fjernes fra biodrivstoff, så var det en viktig seier. Ja, jeg vil si at det var palmesus over de forhandlingene som ble avsluttet tirsdag kveld, sa Hareide i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.
Hareide fulgte opp et spørsmål fra SV-leder Audun Lysbakken om oppfølgingen av FNs klimarapport. Han var blant annet bekymret for at målene for 2020, 2030 og muligens 2050 ikke vil bli nådd.
– Jeg har ikke gitt opp målene for 2030. Tvert om er vi i en bane der vi kan nå målene for 2030. Vi vil også nå forpliktelsene for 2020, men effekten av teknologiforandring har vi ikke fått. Det er ingen partier som har noen løsning for 2020, svarte Solberg.
(©NTB)