I KLINSJ: KrFs Hans Olav Syversen (t.v.) møtte Erna Solberg i spørretimen på Stortinget onsdag.

KrF-grasrota mister tillit til regjeringen

Asylbarn som kastes ut fremfor kriminelle og krav om mer søndagshandel forsurer og kjøler ned KrFs forhold til regjeringspartiene.

Publisert Sist oppdatert

De siste dagene har KrF-leder Knut Arild Hareide fått sterke reaksjoner fra grasrota og partiets tillitsmenn, skriver Vårt Land.

Også KrFU-leder Emil André Erstad får mange tilbakemeldinger, særlig om søndagsåpne butikker.

– Det er kanskje ingen sak jeg har fått flere tilbakemeldinger på i min tid som KrFU-leder. Folk kan ikke forstå regjeringens iver etter å fjerne den hviledagen vi har. At Høyre vil det, er uforståelig for mange, sier Erstad til Dagen.

Les også: Tynnslitt tillit til justisministeren

Opprørt

Asylsaken opprører KrFU-lederen og mange med ham. Spesielt er han opprørt over regjeringens «totalt manglende evne til å ta innover seg kritikken som kommer».

Erstad mener at regjeringen ikke vil ta inn over seg høringssvar om søndagsåpne butikker, og at de i asylsaken ikke tilbakeviser tallene som Bergens Tidende kommer med.

Underminerer avtalen

Onsdag tok KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen et kraftig og følelsesladd oppgjør om asylsaken med statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen i Stortingets spørretime.

– Det som har kommet fram innebærer i realiteten at den avtalen vi har inngått med regjeringen, undermineres og har blitt underminert over tid, sa Syversen, ifølge NTB.

Han sier saken foreløpig ikke får noen konsekvenser for samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene.

– Men vi gir et tydelig signal om den tillit vi har til at avtaler følges opp, har fått et skudd for baugen, sier Syversen til NTB.

Les også: 76 lengeværende asylbarn er sendt ut

– Takk og lov

Bjørg Tysdal Moe, KrFs andre nestleder og varaordfører i Stavanger, rapporterer om de samme reaksjonene i hennes region.

– Folk er skuffet over at KrF ikke har større gjennomslag i regjeringen når det gjelder søndagsåpne butikker. Det blir også stilt spørsmål ved regjeringssamarbeidet. Og noen sier takk og lov for at vi ikke er i regjering, sier Tysdal Moe til Dagen.

Hun etterlyser en bedre og mer konstruktiv dialog mellom samarbeidspartiene, særlig etter at Solberg i høst innrømmet at budsjettforhandlingene kunne gått bedre.

– Det er klart at neste statsbudsjett og viktige verdisaker for KrF vil bli prøvesteiner framover.

– Hva vil sakene få å si for samarbeidet med regjeringspartiene?

– Nå går vi en veldig viktig og spennende tid i møte. Hvis de nå greier å bruke erfaringene så langt til å jobbe seg bedre sammen, tror jeg at vi kan få en større forståelse for å jobbe på denne måten.

Les også: Anundsen fikk vite om 133 barne-tvangsreturer

Tynnslitt tillit

Marita Moltu, KrFs gruppeleder i bystyret i Bergen og nestleder i KrF Kvinner, gir full støtte til Syversens utblåsning onsdag.

– Jeg er opprørt, særlig over asylsaken. Jeg får meldinger fra asylsøkere i Bergen som lever i frykt for seg og sine familier. Mange som blir sendt ut lever i reell fare for sine liv og for å bli torturert, sier Moltu til Dagen.

Hun tolker grasrota dit hen at tilliten til regjeringspartiene begynner å bli tynnslitt, men foreløpig snakker ingen om regjeringskrise.

– Framover er det avgjørende at partiene beveger seg i riktig retning og lytter mer til støttepartiene.

Vanskelig

Jørgen Kristiansen, varaordfører for KrF i Kristiansand, irriterer seg over alle omkampene i budsjettforhandlingene i høst.

– I det ene øyeblikket får du gjennomslag, så i neste runde går de tilbake på sakene vi er blitt enige om.

Han har et litt mer forsonlig forhold til regjeringens provosering av KrF-grasrota.

– Enhver regjering må legge fram det som er deres politikk, og så søke å skape flertall for det. Men jo flere saker de legger fram som er vanskelige for KrF og Venstre, jo vanskeligere blir det å skaffe flertall, tror Kristiansen.

Må skjerpe seg

KrFU-leder Erstad mener at regjeringen behandler vennene sine dårlig.

– Selvsagt må regjeringen skjerpe seg nå. Konfrontasjonen i Stortinget onsdag viser at begeret ikke kan bli mer fullt, som Hans Olav Syversen sa. Jeg tror regjeringen virkelig må gå i seg selv nå, hvis ikke oppstår store problemer.

Asylsaken

I fjor skal politiet ha fått instruks to ganger fra Justisdepartementet om å få fortgang i antall returer av asylsøkere, skrev Bergens Tidende mandag.

Konsekvensen var at politiet måtte prioritere asylsøkere som var enklere å få ut enn kriminelle asylsøkere, ifølge Politiets utlendingsenhet.

Tallene viser at antall lengeværende asylbarn som ble sendt ut, økte betraktelig etter at instruksene ble gitt.

Regjeringen avviser dette, og peker på nye returavtaler med Afghanistan og Nigeria som årsak til økning i utsendte asylbarn.

I desember beklaget justisministeren at en instruks om at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres for utsendelse, aldri ble sendt til rett etat i politiet.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS