KrF-Grøvan mener Hareides venstresving burde vært bedre forankret
KrF-leder Knut Arild Hareides råd om å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp kom helt overraskende på partiets parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan.
– Jeg opplever at vi ble tatt på senga i forhold til det rådet Knut Arild ga i sin tale til landsstyret. Dette ble jeg først informert om dagen i forveien, og det hadde ikke vært noen prosess internt, verken i stortingsgruppen eller partiets ledende organer, i forhold til det rådet, sier Grøvan til NTB.
Han har de siste ukene vært på en omfattende reise i USA og fulgt KrFs interne kamp derfra. Nå er han tilbake i Norge og klar for å kaste seg inn i debatten om partiets veivalg.
– Knut Arild Hareides stil er å kjøre prosesser. Dette var et unntak fra hovedregelen, derfor kom det veldig overraskende på meg – jeg opplevde at dette kunne vært forankret på en annen måte hvis en hadde brukt stortingsgruppen og partiets øverste organer på en annen måte enn det som skjedde, sier han.
Medhold i landsstyret
Mens Hareide har anbefalt regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, med støtte fra SV i Stortinget, ønsker de to KrF-nestlederne å søke regjeringssamarbeid med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.
Grøvan har sammen med kollega Steinar Reiten i stortingsgruppen formulert et tredje alternativ, nemlig å ikke felle dagens regjering og fortsette som et opposisjonsparti på ikke-sosialistisk side.
Hareide fikk fredag støtte i landsstyret i viktige spørsmål knyttet til avviklingen av det avgjørende landsmøtet.
Delegatene skal først stemme ja eller nei til om partiet skal gå inn i regjering. Dersom resultatet blir ja, skal landsmøtet så stemme over politisk retningsvalg, altså om de vil gå i regjering med høyresiden eller venstresiden, ifølge NRK.
– Vil bli votert over
Av hensyn til den interne prosessen i partiet vil ikke Grøvan kommentere utfallet av landsstyremøtet før papirene er sendt ut til medlemmene mandag. Han sier likevel følgende:
– Avstemningsrekkefølgen og hvordan voteringen blir lagt opp, kan ha en avgjørende betydning for utfallet av saken, ikke minst også legitimiteten til det vedtaket som blir gjort.
– Hva vil skje med forslaget fra deg selv og Reiten?
– Det blir sendt ut sammen med de to andre forslagene og papirene til landsmøtet, med en begrunnelse. Det er fremsatt på reglementsmessig vis, og det skal bli votert over det på landsmøtet, det er helt klart, sier stortingspolitikeren.
KrF-kvinnenes leder Ann Kathrine Skjørshammer har allerede varslet omkamp om hvordan regjeringsspørsmålet skal voteres over på det avgjørende KrF-landsmøtet 2. november, ifølge NRK.
Hareide: – Har vært full åpenhet
KrF-leder Knut Arild Hareide mener Grøvan ikke har noen grunn til å være overrasket over at han nå kommer med et råd om veien videre.
– Det har vært full åpenhet om at denne avklaringen ville komme høsten 2018, noe partiet har vært helt enig om. Et samlet Medie-Norge har pekt på det, og jeg har vært tydelig på at jeg vil gi mitt råd til partiets øverste organ mellom landsmøtene, som er landsstyret, sier Hareide til NTB.
– Veldig mange har bedt om at jeg skal komme med mitt råd, veldig lenge. Mange har ment at jeg har ventet for lenge med å gi det. Jeg valgte likevel å være ryddig og ga mitt råd 28. september til landsstyret. Nå er det en åpen, demokratisk debatt i hele partiet, sier han.
Kampen fortsetter
Den intense dragkampen om KrFs veivalg fortsetter når partitoppene deltar på lukkede møter i Bergen mandag og Ålesund tirsdag.
I likhet med KrFs nestledere advarer Grøvan mot å felle Solberg-regjeringen uten å ha en konkret sak som begrunner en slik handling.
– Vi får et problem med å forklare et slikt budskap til våre egne velgere, sier han.
NTB