KrF holder havarirapport hemmelig – inntil videre

En ressursgruppe i KrF legger fredag fram sine konklusjoner på hva som gikk galt for KrF i stortingsvalget.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kommer med konklusjoner som er viktig for partiet framover, sier Hilde Ekeberg.

Hun er sentralstyremedlem og leder for ressursgruppa som tirsdag ferdigstiller en rapport med sine anbefalinger til KrF.

Etter krisevalget i september har gruppa gått gjennom innspill fra hele partiorganisasjonen om valgkamp, samarbeidsvedtak og partiets framtid.

Rapporten skal legges fram for Kristelig Folkepartis landsstyremøte fredag, men holdes hemmelig inntil da.

– Dette er en rapport til landsstyret. Da er det uryddig å dele konklusjonene fra rapporten før landsstyret har fått den, sier Ekeberg.

Utfordrer vedtak

Rapporten på rundt 15 sider blir trolig sendt ut til landsstyremedlemmene på forhånd.

Kommunikasjonssjef Mona Høvset understreker at evalueringen i utgangspunktet er intern.

– Så er det opp til landsstyret om rapporten skal offentliggjøres, eventuelt hva i rapporten som skal offentliggjøres, sier hun.

Et av spørsmålene partiorganisasjonen har tatt stilling til i evalueringen, er om samarbeidsvedtaket ble tydelig nok for velgerne.

Totalt 86 store og små spørsmål ble i slutten av september sendt fra KrF sentralt ut til fylkeslag og lokallag.

En rekke spørsmål ble også sendt til alle ansatte på landskontoret, i fylkene og i stortingssekretariatet, alle 1.-3. kandidater på stortingslistene, lokallagsledere, fylkesledere, valgkampledere, KrFU og KrF Kvinner. I tillegg har 13.500 medlemmer med registrert e-postadresse fått tilsendt spørsmål. 20 prosent av disse har svart.

Landsstyret skal i utgangspunktet ikke fatte noe vedtak basert på rapporten.

Peke på lærdommer

Valgforsker Bernt Aardal fra Institutt for samfunnsforskning skal innlede presentasjonen av rapporten på landsstyret. Han skal legge fram ferske tall om velgeroverganger fra Statistisk sentralbyrå.

– Vi håper tallene kommer i tide, slik at han kan komme og presentere dem. Tallene kan si noe om velgerprofil, kjønn, alder og andre kategorier, sier Høvset.

Den interne ressursgruppen har bestått av leder Hilde Ekeberg, Silje Kvamme Bjørndal, Øystein Stjern og Eiliv Hegstad. Mandatet har vært å vurdere og analysere alt tilgjengelig materiale, og gruppen har hatt anledning til å hente inn eksterne vurderinger på statistikk, strategi og kommunikasjon.

Gruppens oppgave var å peke på lærdommer som bør trekkes og tiltak som bør gjennomføres i KrF.

Langsiktige anbefalinger

– Arbeidet har vært intensivt i 3,5 uke og vi har et veldig bredt mandat. Vi skulle ikke bare se på denne valgkampen, men på langsiktige trender.

– Hvordan er tonen i tilbakemeldingene fra partiorganisasjonen, Ekeberg?

– Jeg vil si det er få overraskelser i tilbakemeldingene. Det er mye kritikk som er kjent. Ikke overraskende er det mange som snakker om samarbeidsvedtaket i ulike former, sier lederen for ressursgruppa.

Hun ønsker ikke å gå i detalj om svarene før helheten er presentert, men sier at de samme tendensene går igjen i alle de ulike gruppene som har svart på spørsmål.

– Hva sier folk om samarbeidsvedtaket?

– Det er mange måter å angripe det på. Vedtaket har forskjellige elementer. Dersom man er enig i et element, er spørsmålet om det var riktig å formulere det til et vedtak, sier Ekeberg.

– Hvor mange anbefalinger kommer dere med?

– Det blir noen oppsummerte hovedanbefalinger, og så er det detaljerte anbefalinger under hver kategori, for eksempel om hvordan man bør organisere ting, sier hun.

Krevende økonomi

Landsstyret skal også snakke om statsbudsjettet og KrFs eget budsjett.

– Det er en krevende økonomisk situasjon for partiet etter stortingsvalget, med rundt 3,7 millioner kroner mindre i statsstøtte årlig. Vi prøver å unngå å kutte i stab, ved å bruke ostehøvel og få en billigere drift, sier Høvset.

Grasrotas mening

I forkant av landsstyremøtet har Dagen besøkt grasrota på Sør- og Vestlandet.

Jølster KrF i Sogn og Fjordane etterlyste forrige uke én tydelig sak til neste valgkamp, som barnefattigdom eller økt engangsstøtte. Samtidig er det uenighet i lokallaget om hvor vidt KrF bør samarbeide med Fremskrittspartiet eller ikke.

I Gloppen KrF i samme fylke er lokallagsleder Audun Mundal fornøyd med at KrF er i vippeposisjon på Stortinget.

Reidun Bakken er KrF-ordfører i kommunen der KrF fikk høyest prosentvis oppslutning i høst: Audnedal i Vest-Agder. Hun mener at KrF var for sent ute med å være tydelig i samarbeidsspørsmålet.

– Vi kunne latt være å si så mye om Frp, sa hun til Dagen i går.

Powered by Labrador CMS