KrF krever mer penger mot moderne slaveri
KrF setter av åtte milliarder kroner til flyktningkrisen og 50 millioner kroner ekstra til tiltak mot menneskehandel.
– KrFs mål er å ruste politiet til å gjøre en best mulig jobb mot menneskehandel i alle politidistrikt, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF), andre nestleder i justiskomiteen på Stortinget, til Dagen.
Les mer om statsbudsjettet 2016
Neste uke møtes samarbeidspartiene til budsjettforhandlinger. I dag legger Kristelig Folkeparti fram sitt alternative statsbudsjett for 2016. Der setter de av åtte milliarder kroner til å møte flyktningstrømmen, og utsetter eller kutter i egne satsinger. Men forebygging av menneskehandel er så viktig at potten må økes, mener Ropstad.
KrF vil nå bruke 50 millioner kroner ekstra på tiltak mot moderne slaveri i Norge, fordelt slik:
• 45 millioner kroner til Exit-grupper i alle politidistrikter i tillegg til regjeringens forslag på 15 millioner kroner.
I fjor fikk partiet gjennomslag for såkalte Exit-grupper i fem politidistrikt. Det er spesialgrupper som skal etterforske menneskehandel. KrF vil nå tredoble potten slik at tolv flere politidistrikter kan få egne team.
• Fem millioner kroner til frivillige organisasjoner i tillegg til regjeringens forslag på 20 millioner kroner.
Ropstad mener at frivillig arbeid gir stor effekt for ofre for menneskehandel og peker på Røde Kors, Nadheim og Lauras Hus i regi av Kirkens Nødhjelp, A21 og nyopprettet i Norge - Hope for Justice.
– Det er små summer i den store sammenhengen, men et så viktig felt som å bekjempe menneskehandel vil være en viktig prioritet fra KrFs side, varsler han.
Ofre blir kasteballer
Ropstad er også bekymret for at mindreårige asylsøkere blir ofre for menneskehandel. I går la Fafo fram en rapport som viser at barn på asylmottak fort blir kasteballer mellom flere instanser på grunn av samarbeidsproblemer. Det fører til at for få saker der det kan ha forekommet menneskehandel med barn blir etterforsket.
– Dårlig samarbeid mellom Utlendingsdirektoratet, politi og barnevern gjør at barna sjelden blir fulgt opp. I stedet blir barna utnyttet til ulike formål, sier forsker Guri Tyldum i Fafo til NRK.
Politiet, Utlendingsdirektoratet (UDI) og barnevernet har de siste 2,5 årene vært i kontakt med 139 mindreårige som de mener er ofre for menneskehandel. 52 av dem er beviselig utsatt for menneskehandel.
– Fafo anslår at et enormt antall mindreårige asylsøkere vil komme neste år. Vi håper på gjennomslag for å ruste politiet til å gjøre en skikkelig jobb, sier Ropstad.
KrF venter imidlertid med å komme med tiltak her, i på vente av regjeringens tilleggstall som blir lagt fram på fredag for hvordan staten skal betale for å ta i mot alle flyktningene som kommer neste år. I går ble det klart at regjeringen anslår at det vil komme 33.000 asylsøkere neste år. I KrFs alternative budsjett setter de av en buffer på åtte milliarder kroner til aktuelle tiltak på asylfeltet. En del skal finansieres av økt el-avgift.
– Helheten blir klar torsdag, men mye tas på skatter og avgifter. Så vil det være litt større satsinger vi skyver på eller ikke satser like sterkt på neste år, sier Ropstad.
Nye forslag
Neste uke fremmer KrF likevel fire forslag for å hindre at barna på asylmottak blir ofre for menneskehandel:
• Fjerne muligheten til å gi begrenset oppholdstillatelse for barn mellom 16-18 år.
• Kartlegge enslige asylsøkende barns sårbarhet på asylmottakene.
• Opprette uavhengige tilsyn i mottakene for enslige mindreårige asylsøkere.
• Opprette team mot menneskehandel som kan oppdage ofre for menneskehandel og forhindre at barn blir rekruttert fra mottak.
Så langt er det kommet 36 rettskraftige dommer i saker om menneskehandel i Norge, 12 av den i Hordaland og åtte i Oslo. Ropstad synes det burde vært flere dommer.
– Det er alt for liten risiko i å drive menneskehandel.
Andre poster
KrFs alternative statsbudsjett bringer også bud om følgende:
• Ti millioner ekstra til tiltak for tilreisende EØS-borgere.
• 7,5 millioner kroner ekstra til Sjømannskirken.
• 20 millioner kroner til trosopplæring i Den norske kirke og fem millioner kroner til trosopplæring i andre tros- og livssynssamfunn.
• 8 millioner kroner til omstillingsprosessen med å skille stat og kirke.
• Videreføre og utvide rentekompensasjonsordningen for kirkebygg.
• 5,7 millioner kroner til NLA Høgskolen for å kunne opprette en grunnskolelærerutdanning i Oslo.
KrF har også varslet omkamp på prioriteringene på bistandsfeltet.