KrF mangler vinnersaker
Valgforsker tviler på at skole og barnehage kan løfte partiet.
I går sa parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan til Dagen at han tror partiets innsats for flere lærere og barnehageansatte kan løfte Kristelig Folkeparti (KrF) ut av hengemyra partiet står i.
– KrF har ikke noen originale løsninger på skolepolitikken som gir de sakseierskap der. Det er snakk om modifikasjoner på visse nivåer, som andre partier også foreslår, sier valgforsker Tord Willumsen ved Universitetet i Tromsø (UiT).
– Er det noen grunn til å tro at velgere som er opptatt av skole og barnehage skal stemme KrF?
– Nei, det er det ikke. Tidligere har jeg sagt til KrF at om jeg var dem, ville jeg prøvd å skaffe sakseierskap på eldrepolitikk. Skal man ha sakseierskap, må det være noe partiet kan snakke om med en troverdig stemme og som samtidig beveger store nok velgermasser. På eldrepolitikken går det an å meisle ut et område som kan få andre på vippen til å følge med.
Må bety noe
Willumsen mener KrFs store problem er at man mangler saker som mange velgere identifiserer seg med.
– Poenget med sakseierskap må være at saken betyr mye for folk. Riktignok finnes det idealister som mener det er viktig med et parti som er en stemme mot urettferdighet. Men vi har ingen målinger som sier hvor mange de er. Det er uansett ingenting som tyder på at dette er store velgergrupper.
– Er det ikke lurere for KrF å satse på å mobilisere grunnfjellet nå som partiet er i krise?
– Grunnfjellet er ikke stort nok. Du må levere og appellere til kjernevelgerne, med saker som de begeistres av, det kunne for eksempel være å flytte den norske ambassaden til Jerusalem. Men du må også ha saker som appellerer til velgere som ikke har stemt på partiet før. Dette er som fotball, du må frem på banen for å score, sier valgforskeren.
Ikke nok
Han mener det finnes et omland KrF kan appellere til, utenom grasrota i Kristen-Norge.
– Vi har en stor gruppe som identifiserer seg med kristne verdier, men som ikke er aktive kirkegjengere. Problemet nå er at partiet lekker i begge ender, både i grunnfjellet og omlandet, og da havner man i en skvis.
Willumsen sier at det er et stort paradoks at KrF gjorde et så dårlig stortingsvalg i en valgkamp som for en gangs skyld var preget av verdier.
– Det viser at det ikke er nok å snakke om verdier, du må konkretisere hva du legger i det.
Verdikamp
På partiets pressekonferanse i juni der KrF oppsummerte arbeidet i Stortinget, trakk nestleder Olaug Bollestad frem «kampen for et varmere samfunn» og at KrF kjemper mot at «mennesker sorteres bort før de blir født og ikke stemples ut når de blir gamle».
Willumsen understreker at nettopp verdikampen er noe KrF-ere identifiserer seg med og som på mange måter identifiserer partiet. De fleste KrF-ere er langt mer komfortable med å snakke om verdier enn om de er på høyre-eller venstresiden.
Krusninger
Samtidig understreker han at det er uklart hvor mange velgere som kan tenkes å identifisere seg med KrFs kamp for svake grupper.
– Ingenting tyder på at det er veldig mange.
Han tror heller ikke det lille løftet partiet fikk på meningsmålingene i juni er noe tegn på at partiet har lykkes å snu krise til medgang.
– Jeg tror det bare er krusninger på overflaten.