KRF: Olaug Bollestad, partileder i KrF.

KrF med ny «folkeparti»-strategi – men avviser at partiet går bort fra de kristne kjernesakene

– Verdiene våre er akkurat de samme, det er ingen endring der. Men politikken må treffe hverdagen til folk, sier partileder Olaug Bollestad om KrFs nye strategi.

Publisert Sist oppdatert

Denne helgen samles KrF til landskonferanse på Gardermoen, hvor partileder Olaug Bollestad håper å inspirere partiet til innsats fram mot høstens lokalvalg.

Med seg har hun en ny strategi for hvordan partiet skal profilere seg, som hun lanserte i forrige uke.

Ifølge Bollestad vil partiet i årene fremover profilere seg på fire områder:

  • Familie og oppvekst
  • Eldrepolitikk
  • Helsepolitikk
  • At samfunnet skal bygges nedenfra

De konkrete sakene under hvert felt er ikke valgt ennå, men Bollestad trekker fram abort, eldreomsorg, aktiv dødshjelp og frivillighet som eksempler på politikk innenfor satsingsområdene.

Ingen endring i verdier

PARTILEDER: Olaug Bollestad, partileder i KrF.

– Vi skal fortsatt legge stor vekt på at vi er kristelig, men vi skal også legge vekt på at vi er folkeparti. For vi bygger et samfunn hvor det skal være plass til alle, sier Bollestad når Dagen møter henne på Stortinget.

Hun avviser imidlertid at «den kristelige delen» skal være mindre i fokus.

– Vi skal stå på begge disse beina, slår hun fast.

– Har dere ikke gjort det fram til nå?

– Jo, men mange har vært opptatt av om KrF har blitt mer liberalt eller ikke. Verdiene våre er akkurat de samme, det er ingen endring der. Men samtidig må politikken treffe hverdagen til folk.

– En skam

Ett av satsingsområdene er at KrF skal jobbe for «et samfunn som bygges nedenfra».

– KrF tror ikke på velferdsstaten alene, men vi tror på et velferdssamfunn. Da er det en skam at regjeringen kutter i støtten til ideelle aktører, sier Bollestad engasjert.

Hun sikter til at regjeringen i statsbudsjettet i fjor kuttet det øremerkede tilskuddet til flere ideelle aktører i helsesektoren.

Partiet preget av abortdebatt

Det siste halvåret har vært preget av debatt om KrFs abortsyn.

På sitt landsmøte i fjor høst gikk KrFU inn å gå inn for å akseptere dagens abortlov.

Samtidig skal KrF velge ny nestleder i april i år. De to hovedkandidatene, Ida Lindtveit Røse og Jorunn Gleditsch Lossius, står på hver sin side i abortspørsmålet i partiet.

Røse har flere ganger tatt til orde for å akseptere dagens abortlov, blant annet som tidligere KrFU-leder. Lossius, på sin side, gikk i fjor høst hardt ut mot KrFUs vedtak, og advarte mot å «la pragmatikken råde».

– Vi skal ha takhøyde for uenigheter, men jeg tror de er mer enige om politikken enn det som legges til grunn i den diskusjonen, sier Bollestad om de to nestlederkandidatene.

Har ikke endret syn på abort

Bollestad fastholder at partiet vil arbeide for rettsvern for det ufødte liv.

– KrF har sagt at vi skal gjøre det vi kan for å unngå en utvidelse av dagens abortlov. Men vi er klinkende klar på at det er ikke noen motsetning til å gi et større rettsvern for barnet, sier Bollestad.

– Er det å kjempe for fosterets rettsvern forenlig med å akseptere dagens abortlov?

– Vi må være på den politiske banehalvdelen hvor diskusjonen går. Det betyr ikke at vi har endret syn på rettsvernet til barn i mors mage.

Dårlige meningsmålinger

KrF har denne vinteren slitt på meningsmålingene. På én måling var partiet nede på 2,4 prosent. I snitt har partiet fått 3,2 på målingene denne måneden, godt under sperregrensen på fire prosent.

– I en periode hvor velgerne strømmer til høyresiden, hvorfor har ikke velgerne kommet til KrF?

– Hadde jeg visst, så hadde jeg gjort noe med det. Men det jeg tror er viktig nå er å bygge stein på stein. Bygge laget og bygge politikken.

– Så er det ofte i tider som vi er i nå, at de store partiene tar de store jafsene. Høyre har hatt statsministeren i åtte år, og sitter i opposisjon til en regjering som har hatt krevende tider, legger hun til.

Vil vinne velgere med eldrepolitikk

Nå vil hun bruke tid på å bygge tillit hos befolkningen.

– Vi setter oss konkrete mål, har et engasjert sentralstyre og landsstyre og sørger for at organisasjonen henger sammen.

Når KrF nå lanserer ny strategi, er det blant annet med et håp om å hanke inn nye velgere gjennom nye saksområder.

STORTINGET: KrF-leder Olaug Bollestad, her fra den muntlige spørretimen i Stortinget tidligere denne måneden.

Bollestad mener nemlig det er behov for å løfte menneskeverd i eldrepolitikken.

– Når jeg ser eldreomsorgens forfatning koker jeg nesten over av hissighet og frustrasjon. Vi kan ikke behandle eldre med mindre menneskeverd enn det vi gjør fra livets begynnelse, sier hun.

Få stemmer på KrF for eldre- og helsepolitikk

Det er ikke første gang KrF har pekt på eldrepolitikk for å hente nye velgere. I januar 2021 lovet daværende partileder Kjell Ingolf Ropstad å sette eldrepolitikk først vinne tilbake gamle velgere.

Det ser imidlertid ikke ut til å ha gitt resultater så langt. I Institutt for samfunnsforsknings (ISF) sin valgundersøkelse måles partienes sakseierskap etter hvor mange av deres velgere som nevner ulike saker som en av sine to viktigste saker.

Ved stortingsvalget i 2021 mente seks prosent at KrF har best eldrepolitikk, men detvar tilnærmet ingen av KrFs velgere som oppga eldrepolitikk som en av sine to viktigste saker.

På helsepolitikk hadde partiet et sakseierskap på kun to prosent. Kun MDG har lavere eierskap til helsepolitikken i befolkningen.

Vil ikke lage populistiske løsninger

– Hva skal KrF gjøre for å få nye velgere gjennom eldre- og helsepolitikk?

– Vi må gjøre det samme som vi har gjort med barne- og familiepolitikken: vi må jobbe kontinuerlig og opp mot fagfeltene. Og så har vi en fordel akkurat nå med at vi har en partileder som har jobbet lenger i helsevesenet enn hun har vært politiker, sier Bollestad.

– Vi vet at det tar lang tid å bygge sakseierskap. Men vi tror ikke på å lage populistiske løsninger, hvor du går fort opp og faller rett ned igjen. Det ønsker vi ikke. Det er det andre som har gjort nylig.

– Du sikter til Senterpartiet?

– Det får du tolke selv. Men vi ønsker å bygge stein på stein, bygge troverdighet, tillit og sakseierskap. Og når det gjelder eldreomsorg er det ikke så mange som har tatt tak i det, sier hun.

Powered by Labrador CMS