Frps fungerende andre nestleder Sylvi Listhaug har flere ganger terget på seg KrF. Nå møter hun partiet i sonderinger og forhandlinger om å ta KrF inn i regjering. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

KrF møter Listhaug ved forhandlingsbordet

Frp-nestleder Sylvi Listhaug har beskrevet KrF som et parti «totalt uten ryggrad». Nå møter hun KrF i sonderinger om ny regjering.

Publisert Sist oppdatert

– Det er naturlig at partiledelsen er en del av vår forhandlingsdelegasjon, sier Frp-leder Siv Jensens statssekretær Petter Kvinge Tvedt til NTB.

Foruten å stemple KrF som partiet uten ryggrad, har Listhaug blant annet omtalt KrF-leder Knut Arild Hareide som imamsleiker.

– Det ligger en historikk her som selvfølgelig henger med, sier KrF-stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold til NTB.

Mistet tillit

Det stadig dårligere forholdet mellom Frp og KrF toppet seg da Listhaug måtte gå av som justisminister i mars.

Hareide var blant dem som reagerte sterkt på hennes Facebook-post «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Til sist var det KrF som sørget for at stortingsflertallet vendte seg mot justisministeren.

– Jeg registrerer hva KrF har gjort. Jeg opplever det partiet totalt uten ryggrad, uten styring og uten noen vei videre, sa Listhaug.

Må aksepteres

Bekkevold mener Listhaug har mye å bevise.

– Det er ikke unaturlig at nestlederne er med. Men jeg har en klar forventning om at hun er konstruktiv, lyttende og imøtekommende, også på saker som smerter Frp, sier han.

Bekkevold sier at KrF har vært tydelige på hva partiet har ment om Listhaugs uttalelser.

– Men Frp har vist henne tillit ved å peke henne ut til fungerende andre nestleder. Det nuller ikke ut hva hun har sagt om oss, men vi må akseptere at hun er en del av delegasjonen, sier han til NTB.

Gjennomslag og fallhøyde

Selv sier Listhaug i en kommentar til Dagbladet at det ikke skal forhandles i mediene.

– Men det viktigste for Frp vil være politisk gjennomslag, sier hun.

På sentralt Frp-hold bemerkes det at KrF har gått «merkelig høyt på banen». Abortsaken og skattefinansiert økning av barnetrygden nevnes som eksempler.

– Det er risikofylt. Du risikerer stor fallhøyde, fremholdes det.

Også KrFs forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstads uttalte ønske om en utvidelse av regjeringen før jul, utløser hevede øyebryn.

– Jeg tror alle har godt av å roe seg litt ned, sier en kilde.

Limi aktuell

Frps forhandlere er formelt ikke bekreftet før delegasjonen er forankret i landsstyret.

Selv om alt peker i retning av at Jensen tar med seg nestlederne og generalsekretær Fredrik Färber, er nestleder Ketil Solvik-Olsens rolle uavklart. Han venter i disse dager på visum til USA, hvor han skal bo med familien fram til sommeren.

Etter det NTB forstår, vurderes det å erstatte Solvik-Olsen med parlamentarisk leder Hans Andreas Limi under sonderingene og, hvis praktisk mulig, hente hjem Solvik-Olsen for eventuelle forhandlinger.

Harde utfall

Utgangspunktet er uansett krevende. KrF-erne som ønsket samarbeid med Ap og Sp, brukte mye tid på å angripe Frp og partiets politikk. Det har skapt frustrasjon i Frp.

Samtidig står Frp og KrF langt fra hverandre blant annet i innvandringspolitikken. Fra Frp-hold understrekes det at partiet har gitt «ekstremt mye» ved å åpne for 3.000 kvoteflyktninger i sitt budsjettforslag.

I den betente abort-diskusjonen har Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen i VG slått fast at det er uaktuelt for henne å støtte innskrenkninger i abortloven.

Partileder Siv Jensen åpner overfor NTB for å fristille Frps representanter i abortspørsmålet. Det gjør saken til en forhandlingsnøtt, i og med at KrF vil kreve garantier om Frps stemmer hvis partiet skulle få medhold i kravet om å endre abortloven.

Powered by Labrador CMS