KrF møter regjeringen med krav om familiepakke
Økt engangsstøtte til fødende og økt barnetrygd er to av kravene KrF kommer med når de lørdag møter regjeringen til budsjettforhandlinger.
Det var optimismen som rådet da KrF fredag la frem sitt alternative statsbudsjett. Dette viser hvilke saker partiet vil prioritere i budsjettforhandlingene med regjeringen som starter i dag. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad skal lede budsjettforhandlingene.
– Vi skal ha en stor satsing på familiene og et historisk løft i barnetrygden, sa Ropstad.
Dette er noe av det partiet foreslår i sin familiepakke:
Barnetrygden økes med 3,3 milliarder kroner. Foreldre med lavest inntekt skal få den største økningen i barnetrygden.
Engangsstøtte økes til to ganger folketrygdens grunnbeløp. Dette betyr at kvinner som føder barn uten å ha vært i jobb kan få 194.000 kroner i støtte.
Økning i familievern med 60 millioner kroner. 50 millioner er satt av til det offentlige familievernet, 10 millioner til Kirkens familievern.
En satsing på 40 millioner kroner på samlivskurs.
Gi far selvstendig rett til permisjon. I dag får en far betalt permisjon bare hvis barnets mor har hatt inntekter i tiden før fødsel.
Flere kvoteflyktninger
KrF ønsker også å øke antall kvoteflyktninger neste år fra regjerings forslag om 3.000 til 4.000.
– På denne måten kommer vi nærmere det tallet FN har forespurt at Norge tar, sa Ropstad.
Nestlederen begrunnet økningen med at kommunene har kapasitet til å ta i mot flere og at noen av kommunene også har etterspurt flere flyktninger de kan bosette.
Dette kravet kan imidlertid bli veldig vanskelig å få gjennomslag for. Fra Frp-hold understrekes det at partiet har gitt «ekstremt mye» ved å åpne for 3.000 kvoteflyktninger i sitt budsjettforslag, ifølge NTB.
– Står ved veivalget
Under fremleggelsen av KrFs alternative budsjett fredag, ville flere journalister vite om Hareide egentlig ønsket at KrF skulle komme til enighet med Solberg-regjeringen i og med at han frontet et annet syn frem til landsmøtet 2. november.
– Vi skal alle gjøre det vi kan for at dette lykkes. Vi har gjort et veivalg, og det skal vi være tydelige på å følge opp, sa Hareide.
Han så også positivt på mye i budsjettforslaget til regjeringen og trakk spesielt frem mindre selskapsskatt og lavere skatt på arbeidende kapital som saker KrF og regjeringen har felles syn. Hareide mente likevel det var behov for å endre noen deler av regjeringens budsjettforslag.
– Det er ikke det vanskeligste budsjettet å forhandle om, men med fallende fødselstall blir familiepolitikken viktig, sa Hareide.
– Vi er optimister
Ropstad innrømmet at til at det ligger et press for å få til et regjeringssamarbeid når landsmøtet har vedtatt hvilken vei partiet skal gå.
– Vi er optimister og tror dette skal lykkes, sa han.
Han la også til at han tror Høyre, Frp og Venstre ønsker KrF inn i regjering og forstår at KrF må ha betydelig gjennomslag dersom de skal velge å gå inn i den.
– De har også opplevd det som et krevende år på Stortinget, sa Ropstad.
Går KrF inn i Solberg-regjeringen, vil den ikke lenger være avhengig av å søke flertall med opposisjonspartier på Stortinget.
Ropstad sier at det vil være opp til stortingsgruppa om partiet velger å gå inn i regjering eller ikke, men at det vil være naturlig å følge landsmøtevedtaket fra 2. november i og med at landsmøtet er partiets høyeste beslutningsorgan.
Hareide varslet på landsmøtet 2. november at han ville gå av dersom partiet søkte samarbeid med Fremskrittspartiet, men blir sittende så lenge det er forhandlinger.
– Jeg sitter som leder til det er en regjeringserklæring på plass, sa Hareide til pressen etter at partiledelsen hadde presentert sitt alternative budsjett.
Møter Listhaug
Det er forventet at Frps nestleder Sylvi Listhaug skal være i partiets utvalg når eventuelle regjeringsforhandlinger starter.
– Det er naturlig at partiledelsen er en del av vår forhandlingsdelegasjon, sier Frp-leder Siv Jensens statssekretær Petter Kvinge Tvedt til NTB.
Foruten å stemple KrF som partiet uten ryggrad, har Listhaug blant annet omtalt KrF-leder Knut Arild Hareide som imamsleiker.
– Det ligger en historikk her som selvfølgelig henger med, sier KrF-stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold til NTB.
Det stadig dårligere forholdet mellom Frp og KrF toppet seg da Listhaug måtte gå av som justisminister i mars.
Hareide var blant dem som reagerte sterkt på hennes Facebook-post «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Til sist var det KrF som sørget for at stortingsflertallet vendte seg mot justisministeren.