KrF og Sp ber Høie forby tvillingaborter

Abort på én av to tvillinger er lovlig, slår Helsedepartementet fast. KrF og Senterpartiet ber om ny tolkning av loven.

Publisert Sist oppdatert

Lovavdelingen i Helsedepartementet slår fast at fosterreduksjon av ett eller flere friske fostre er lovlig etter abortloven.

Les tolkningen her.

Helseminister Bent Høie ( Høyre) ba om en avklaring i 2014, da det viste seg at det var ulik tolkning av loven ved norske sykehus. Samme år slo Helsedirektoratet fast at tvillingabort var lovlig.

Stortinget har aldri tatt stilling til saken, fordi tvillingabort ikke var teknisk mulig da abortloven ble vedtatt på 70-tallet.

Lovtolkningen møter motbør fra helsefaglige miljøer.

– Vi har ikke funnet noen medisinsk gevinst av dette. Tvert i mot utsetter man det andre barnet i magen for fare ved at abortrisikoen øker, sier overlege Birgitte Heiberg Kahrs ved Nasjonalt senter for fostermedisin på St. Olavs hospital til NRK.

Heller ikke Oslo Universitetssykehus ønsker å innføre fosterreduksjon som rutine i Norge, sier viseadministrerende direktør Terje Rootwelt til NRK.

Ber Høie lytte

Kjersti Toppe i Sp mener at de etiske problemene ved tvillingabort må vurderes politisk og medisinsk.

– Vi står for retten til selvbestemt abort, men det å velge ut og selektere ett av to fostre er en annen grense. Da går du opp et trappetrinn, sier Kjersti Toppe.

Hun peker på at tvillingabort på en måte vil innebære abort på grunnlag av egenskaper hos fosteret, grunngitt i at fosteret er en tvilling. Toppes skepsis støttes av Olaug Bollestad, KrFs helsepolitiske talsperson.

– Det er i seg selv et etisk problem at det er antall barn i mors mage som skal være grunnlag for å bli abortert vekk, sier KrF-politikeren.

– Så er det risikoen for spontanabort for det gjenværende fosteret. Dette er en veldig krevende sak, sier Toppe.

– Jeg synes i anstendighetens navn at Bent Høie bør lytte til fagmiljøene som er ganske entydige på at dette bør en ikke åpen opp for i Norge. Det er heller ikke uproblematisk for mor rent medisinsk, sier Bollestad.

Hun omtaler tvillingabort-muligheten som «etisk forkastelig».

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Truer med abortdebatt

Toppe mener det er mer etisk krevende å ta tvillingabort enn vanlig abort.

– Jeg mener det er en forskjell når vi snakker om å velge ut en av to. Abort har sine etiske sider, absolutt, men vi står fast på dagens abortlov, og vil ikke gå inn i den på ny, sier Toppe.

– Er det aktuelt å endre abortloven for å presisere at fosterreduksjon ikke er greit?

– Ja, til syvende og sist ønsker vi en presisering av en annen lovfortolkning i en forskrift, ikke nødvendigvis selve loven, sier Senterparti-politikeren.

Bollestad vil i første omgang gå i dialog med helseministeren.

– Dersom Høie vil legge bokstavtolkning juridisk til grunn, vil jeg løfte saken politisk. Når fagmiljøene er så enige i at det er store etiske utfordringer her, er det en mulighet til faktisk å løfte abortloven, sier Bollestad.

KrF skulle gjerne endret flere aspekter i abortloven, men vedgår at det ikke går an i dagens politiske klima.

Flertallet støtter fosterreduksjon

Høyres helsepolitiske talsperson på Stortinget, Tone Wilhelmsen Trøen, tar lovtolkningen til etterretning.

– Dette er en etisk vanskelig sak, men vi har selvbestemt abort i Norge og beslutninger om abort før 12. uke er det kvinnen selv som skal ta, sier Trøen til Dagen.

Hun er glad for at helseministeren vil klargjøre regelverket overfor helsevesenet.

Arbeiderpartiet slutter seg også til Helsedepartementets vurdering av saken, sier helsepolitisk talsperson Torgeir Micaelsen, som ikke vil kommentere saken ytterligere.

Etter det Dagen kjenner til, vil ikke Arbeiderpartiet være med på noen form for endring av abortloven.

Også Frp støtter Helsedepartmentets vurdering.

– Abortloven som har bred støtte i befolkningen har lagt det til kvinnen å ta den endelige beslutningen. Jeg vet at dette er en vanskelig beslutning for enkelte å ta, og jeg respekterer deres valg, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Bekymret for familiene

Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø i Sosialistisk Venstreparti mener at debatten må handle om å sikre hjelp og støtte til flerlingfamiliene. Familie- og kulturkomiteen behandler for tiden et forslag fra SV om tiltak for nettopp dette.

– Jeg tror det at såkalt fosterreduksjon nå diskuteres gir oss et helt virkelig bilde av hvor bekymret mange gravide blir når de oppdager at det er flere enn ett barn på vei. Samfunnet bør sørge for at fellesskapet gir klar beskjed om at vi kommer til å stille opp når noen venter tvillinger og trillinger, sier Bergstø.

I utlandet

Fosterreduksjon er lovlig i blant annet Storbritannia og USA, men det er ikke snakk om store antall. I Storbritannia økte antall flerling-aborter fra 59 til 85 på fire år, av totalt 189.000 aborter, ifølge avisen The Telegraph, men tallene er små sett i forhold til det totale antall aborter.

Doktor Peter Saunders, administrerende direktør i den kristne organisasjonen Medical Fellowship og tidligere kirurg, mener at den økende bruken av kunstig befruktning har bidratt til en økning i svangerskap med flere fostre.

I en nylig publisert amerikansk studie, presentert på nettstedet UpToDate.com, konkluderer fem leger og forskere blant annet med at selektiv abort er etablert som en sikker og effektiv måte for fjerning av en eller flere unormale fostre i en flerling-graviditet.

Rapporten konkluderer med at reduksjon til tvillinger i svangerskap med tre eller flere fostre, resulterer i færre spontanaborter før 24. svangerskapsuke og færre tidligfødsler før 32. uke, enn svangerskap der det ikke er foretatt selektiv abort.

Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden - og følg også debatten på våre Facebook-sider.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Powered by Labrador CMS