Partileder Siv Jensen på Frps pressekonferanse før helgens landsmøte onsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

KrF og venstresiden sier nei til regjeringens reduserte inflasjonsmål

Regjeringen har iverksatt en forskrift der inflasjonsmålet settes ned fra 2,5 til 2 prosent. Tirsdag sørget KrF for at finanskomiteen sa nei til endringen, melder VG.

Publisert Sist oppdatert

– Vi følger vanligvis regjeringen i en slik sak, fordi vi stoler på at det er sterke faglige begrunnelser. Men etter hvert som vi jobbet med den, fikk vi mange faglige innspill som anbefalte at inflasjonsmålet ikke bør reduseres fra 2,5 til 2 prosent, blant annet av hensynet til sysselsettingen, sier KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad til VG.

I tillegg til KrF sier både Ap, SV, Sp, Rødt og De Grønne nei til forskriftsendringen. Dermed sa finanskomiteen på Stortinget tirsdag kveld nei til endringen som regjeringen allerede har innført.

– Forskriftsendringen er gjort, men vi forventer at finansministeren lytter til flertallet i Stortinget, sier Ropstad.

Det var i begynnelsen av mars at finansminister Siv Jensen (Frp) opplyste at forskriften skal moderniseres i tråd med det som er dagens praksis i pengepolitikken. Et mål for prisstigningen på 2 prosent er på samme nivå som de fleste land vi kan sammenligne oss med, forklarte Jensen overfor NTB.

Hun presiserte imidlertid at det ikke er noen direkte kobling mellom målet og Norges Banks rentesetting.

– Bankens vurdering av rentesettingen har å gjøre med konjunkturutviklingen i norsk økonomi. Vi har lenge visst at vi ville komme inn i en periode med mer normale renter, sa hun.

Da inflasjonsmålet på 2,5 prosent ble innført i 2001, sto norsk økonomi foran en periode med innfasing av betydelige oljeinntekter. Det var en viktig årsak til at målet den gangen ble satt litt høyere enn i andre land.

I regjeringens oppdaterte forskrift heter at inflasjonsstyringen skal være fremoverskuende og fleksibel, slik at den kan bidra til høy og stabil produksjon og sysselsetting samt til å motvirke oppbygging av finansielle ubalanser.

Powered by Labrador CMS