KrF-ordfører ut mot konkurrent: – Dødsfrekt
KrFs 34 år lange ordførerrekke i Vennesla er brutt. Nils Olav Larsen (KrF) anklager Senterpartiet for avtalebrudd.
– Jeg synes det er ugreit.
Det sier Nils Olav Larsen (KrF) på sørlandsk vis. Han er sittende ordfører i Vennesla.
Etter at partiet igjen ble størst i bygda, lå alt til rette for at han skulle bli sittende i enda en periode.
– Jeg var veldig klar for fire år til.
Slik blir det trolig ikke.
Onsdag i forrige uke ble det kjent at Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Senterpartiet hadde inngått avtale om samarbeid, med Eivind Drivenes (Sp) som ordfører.
Nå forteller Nils Olav Larsen om et politisk spill der Senterpartiet først ga uttrykk for ønske om samarbeid, for så å skrote avtalen.
Fikk hakeslepp
– KrF gjorde et veldig godt valg, og beholdt hver fjerde stemme.
Allerede valgnatten gikk KrF i samtaler med kommunens nest største parti, Senterpartiet. De to partiene gikk deretter videre til en sondering med Høyre.
– Hvis du setter deg på samme side av bordet, så betyr det etter vanlig forhandlingskikk at du utgjør én part.
Etter samtalen ble partiene enige om å ikke snakke med noen andre. Det føyde han seg etter. Da partene skulle gjenoppta samtalene noen timer senere, hadde alt endret seg.
– Jeg fikk hakeslepp. Sp hadde brutt avtalen og gått for et annet konsept.
– Det er jeg ikke vant til, og det hadde aldri gått i næringslivet. Når du setter deg på samme side av bordet og får innsikt i samtalene, for så å gå til noen andre, da er du dødsfrekk. Det er spionasje på høyt plan.
Spillet
Larsen forteller at han fikk en god klem av Drivenes, som var blitt lansert som ny ordfører.
– Det hele virket litt rart. Det var en selsom opplevelse.
– Var det ufint spill?
– Det var et spill der Drivenes først ga uttrykk for å være med, og hvor han fikk førstehåndsinformasjon om hva de andre partiene tenkte ovenfor oss. Dagen etterpå faller han for fristelsen fra den andre siden.
– Tar du det personlig?
– Det er opplagt at det ikke er gøy å bryte en rekke på 34 år. Men jeg ser at vi fortsatt er største parti, jeg tror jeg er rimelig godt likt og har ikke skaffet med uvenner.
Demokratisk problem
Den sittende ordføreren mener det er opplagt at slike løsninger kan utgjøre et demokratisk problem.
– Jeg har fått en del henvendelser der folk sier at det ikke er noen grunn til å gå til valgurnene neste gang, når resultatet blir så ulogisk. Det er folket som skal styre, og det kan være et problem om de ikke blir hørt.
Larsen påpeker at konstitueringen av kommunestyret skjer 19. oktober, og ingen ting er avgjort før dette.
– Det fornuftige resultatet for bygdas innbyggere, er at KrF, Sp og Høyre finner ut av det og styrer Vennesla. Det hadde alle forstått.
Ingen avtale
– Jeg må si jeg blir litt målløs, sier Eivind Drivenes (Sp) når Dagen forteller at Nils Olav Larsen anklager han for «spionasje» og avtalebrudd.
Drivenes blir mest sannsynlig Venneslas nye ordfører.
Han påpeker at ingen ting ble fremforhandlet eller avtalt mellom de to partiene i løpet av valgnatten.
– De lovte oss ingen ting. De ga oss ikke varaordfører en gang.
Forstår skuffelsen
Drivenes forteller at han ikke brøt avtalen, for det var de andre partiene som kom til han med tilbudet. Selv hadde han ikke tatt kontakt med noen andre.
– Når jeg fikk tilbudet, gikk jeg rett inn til Larsen, la det frem og spurte om de hadde et mottilbud. KrF resignerte. De ble litt sjokkert og apatiske, og hadde ikke noe tilbud å komme med.
– Jeg skjønner at Larsen er skuffet og hadde tatt seieren for gitt.
Drivenes mener det ikke er problematisk at kommunes største parti ble utelatt fra samarbeidet.
– Samarbeidspartiene står for 60 prosent av stemmene. Det er flere innbyggere som står bak dette kommunestyret, enn ved forrige valg.
En del av spillet
– Jeg tenker det er en del av politikken og spillet, at folk snakker sammen. Samtidig er det spesielt at hovedmotstanderne i en valgkamp nå går sammen, og gir ordføreren til partiet som gikk mest tilbake.
Det sier Vidar Udjus, politisk redaktør i Fædrelandsvennen, til Dagen.
Han synes det har vært spennende å følge med på Vennesla, en kommune der alle tok det for gitt at Larsen skulle bli ordfører igjen.
– Etter alt å dømme har Larsen vært en godt likt ordfører. Jeg tror ikke dette skyldes misnøye med ham. Heller skyldes det nok et ønske om å bytte parti på ordførerkontoret, som KrF har hatt sammenhengende siden 1990.
Reaksjoner
Udjus peker på at avgjørelsen om å hoppe bukk over KrF, for heller å samarbeide med politiske motstandere, har skapt reaksjoner internt i Ap og Høyre.
Både i Ap og Høyre skal det være flere som jobber for at avtalen reverseres, melder Fædrelandsvennen.
– På grunn av protestene står ting fortsatt i spill. Jeg tør ikke si hvem som har overtaket i partiene. Det mest sannsynlige er nok at det blir denne koalisjonen på et eller annet vis, men det kan også endre seg.
Spent på politikken
Både Ap og Høyre mener de skal få politisk gjennomslag i denne koalisjonen. Samtidig hopper de over KrF, som er et sentrumsparti. Det synes Udjus er pussig.
– Jeg er spent på politikken til denne koalisjonen.
Han peker på private aktører i eldreomsorgen og eiendomsskatt som saker der Høyre og Frp og Ap er uenige.
Smerter
Redaktøren har også fulgt med på resultatet i Sokndal, hvor KrF også mistet sin ordfører til tross for at de ble største parti. Likevel ser ikke Udjus noen klare paralleller mellom kommunen og Vennesla.
– Jeg tror ikke dette er noen trend. Men det er klart at det smerter for KrF hvis de mister Vennesla. Det er den nest største kommunen hvor de har ordfører, og Larsen er en populær ordfører.
Han peker derimot på en annen trend etter lokalvalgene i Agder. I flere kommuner har Ap og Frp gått sammen i koalisjon.
– Det er overraskende.