KrF-ordførere uenige om behovet for lederdiskusjon
Tre ordførere i KrF-bastioner mener partiet må vurdere om Ropstad er riktig partileder. Fem andre vil frede ham.
Stortingsvalget gikk som mange i KrF fryktet, bare 0,2 prosent skilte partiet fra å komme over sperregrensen og få de etterlengtede utjevningsmandatene.
I etterkant har flere profilerte medlemmer gått ut og krevd at partiet må gjøre endringer.
Blant dem er sentralstyremedlem Magne Supphellen som også har åpnet for å diskutere ledervervet.
Mener Ropstad har mislyktes
Torsdag uttalte ordfører i Fitjar kommune, Harald Rydland (KrF), at partiet må åpne for å samarbeide med venstresiden og ta en diskusjon på om Kjell Ingolf Ropstad er egnet til å være leder for partiet.
– Meningen var jo at Ropstads prosjekt skulle løfte partiet, men det har det ikke gjort. Han som frontfigur har i hvert fall ikke lykkes, uttalte Rydland til Dagen.
Freder partilederen
Dagen har vært i kontakt med samtlige ti KrF-ordførere i landet.
Sju av ordførerne Dagen snakket med torsdag ønsker ikke en diskusjon om Ropstad er rett leder for partiet.
– Jeg ser ingen grunn til at vi skal begynne noen lederdiskusjon. Nå skal vi samle partiet og så skal vi gå videre, sier ordfører i Hå kommune, Jonas Skrettingland, til Dagen.
– Jeg ønsker ikke at vi skal ødelegge en diskusjon om politikk med personfokus, mener ordfører i Vegårshei kommune, Kjetil Torp.
Fylkesleder i Agder og sentralstyremedlem i KrF, Per Sverre Kvinlaug, er også tydelig i sin støtte til Ropstad.
– Kjell Ingolf har vært en utrolig sterk kaptein for KrF-skuta i den situasjon vi har vært i gjennom valgkampen, mener Kvinesdal-ordføreren.
Vil ikke frede Ropstad
Vennesla-ordfører Nils Olav Larsen mener på sin side at det er naturlig å diskutere om Ropstad er rett person i sjefsstolen.
– Jeg har erfaring fra å lede bedrifter, og det er opplagt at man alltid må se på om vi har rett person på rett plass. Jeg er sikker på at Ropstad selv jobber med en egen evaluering og vurderer om han burde stå i dette, sier Larsen til Dagen.
Han er ikke av den oppfatning at Ropstad har vært utslaggivende for at KrF falt under sperregrensen, men han ber partiet «snu alle steiner».
Larsen vil foreløpig ikke si om han mener Ropstad bør fortsette som partileder eller ikke.
– Veldig viktig å diskutere leder
Ordfører i KrF-bastionen Giske kommune, Harry Valderhaug, går lenger. Han mener partier skylder velgerne å vurdere om Ropstad og resten av ledelsen er riktige personer til å lede partiet videre.
– Det å snakke om ledelsen etter et sånt valg, er veldig viktig. Vi må tørre å diskutere lederskapet både i valgkampen, men også tiden etter 2018.
– Altså hele Ropstads tid som leder?
– Ja. Hvis man ikke gjør det etter at vi har falt under sperregrensen for første gang i historien, når skal vi gjøre det da? Det vil velgerne aldri forstå, og det har vi ikke råd til, sier Valderhaug som ikke vil utelukke at Ropstad må gå av som partileder.
Ordføreren var selv listetopp i Møre og Romsdal og gikk glipp av en stortingsplass da KrF falt under sperregrensen. Dermed er KrF ikke representert fra kystfylket for første gang siden krigen.
Usikker på om Ropstad burde blitt leder
Valderhaug tror at deler av problemene skriver seg fra retningsvalget. Det er det som kommer til overflaten ved dette valget, tror han.
Han stiller spørsmålstegn ved at lederen for en av fløyene i retningsvalget ble partileder. Han frykter det har skapt splittelse.
– Jeg liker både Ropstad og Hareide, men det er noe med å ha respekt for den tapende parten. Det er følsomt hvem du setter i fronten, med tanke på hvor mange du får med deg videre, mener Valderhaug.
Vil samarbeide begge retninger
Samtlige ordførere Dagen har snakket med var enige om at KrF må bli et rendyrket sentrumsparti som kan samarbeide til begge sider.
– Det må være et uttalt mål. Partiet er ikke lenger knyttet opp til høyresiden, og vi må åpne opp for samarbeid i begge retninger, sier ordfører i Froland, Ove Gundersen, til Dagen.
Han får støtte fra Vegårshei-ordfører Kjetil Torp.
– Nå trenger vi en justering tilbake dit vi var før retningsvalget. Internt i partiet skjedde det aldri et stort retningsskifte, men eksternt har det blitt opplevd som en stor endring, mener Torp.
Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug mener partiet må vurdere mulighetene som kommer.
– Nå som regjeringssamarbeidet med Høyre og Venstre er over, må vi bruke tiden fremover på å drøfte de videre strategiske grepene vi som et sentrumsparti må gjøre, sier Kvinlaug.