KrF-politiker kalte mirakelpredikant for bedrager

Predikant Svein Magne Pedersen svarte med å true KrF-politikeren med advokat.

Publisert Sist oppdatert

Det er Facebook som er arenaen for den friske meningsutvekslingen mellom KrFs bystyrerepresentant i Oslo, Erik Lunde, og predikant Svein Magne Pedersen. «Bedrager», sier Lunde om Pedersen. «Det er en ærekrenkelse», svarer Pedersen.

Hevet over tvil

Det fikk Pedersen til å sende en privat henvendelse til Lunde. Ifølge KrF-politikeren skal Pedersen ha truet ham med advokat og å «sverte» ham gjennom negativ omtale i Pedersens medlemsblad «Legedom».

Lunde la torsdag kveld ut en Facebook-melding der han fortalte om Pedersens henvendelse, og sa at han ikke lar seg true.

«Det er hevet over tvil at Pedersen drar inn store beløp fra mennesker som ønsker å bli kvitt det vonde. Siden 2003 har virksomheten omsatt for 190 millioner kroner. Inntektene kommer blant annet fra «forbønnstelefoner» der prisen er 14 kroner i minuttet og fra betaling på møtene. Jeg mener denne praksisen er kritikkverdig. Det sender et signal om at nåde og frelse kan kjøpes og selges. Det er uansvarlig. Forbønn skal folk få helt gratis», skriver den Oslo-baserte KrF-politikeren som av mange betegnes som partiets sjefsideolog.

Mye støtte

Statusoppdateringen ble godt besøkt, og de aller fleste kommentarene gikk i favør av Lundes karakteristikk. Også Svein Magne Pedersen selv var inne og kommenterte. Han forsvarte bruken av betalt telefon-forbønn:

«I fjor sendte vi 177.000 brev til folk i inn og utland. Portoen var på langt over en million. Det bør innringerne være med på å betale. Teletorg er en moderne måte å ta opp kollekt på.»

Han presiserer at innringere får vite om prisen på teletorg-tjenesten, og at de dermed kan velge å heller sende e-post eller brev. Alle disse blir besvart, skriver Pedersen. Han kritiserte også Lundes venners støtteerklæringer:

For sterkt

Lunde er imidlertid åpen for at ordbruken kan ha vært for sterk.

«Kanskje var det for sterkt å bruke ordet «bedrager» om Svein-Magne Pedersen. Det var ikke et ord som var ment å dekke alle sider ved hans person. Jeg respekterer også at mennesker sier at de har opplevd positive ting i møte med predikanten», skriver Erik Lunde.

Lunde fastholder imidlertid kritikken mot Pedersens virksomhet og mener det er uetisk å ta betalt for forbønn.

– Jeg har ingen problemer med å forstå at også han må ha en inntekt, men dette er en stor business, der han bevilger seg selv en svært høy lønn, skriver Erik Lunde.

Millionlønn

Skattelistene viser at både Svein Magne Pedersen og hans kone tok ut lønn på rett over 1,1 millioner kroner i fjor. Politikeren Erik Lunde hadde en lønn på 772.018.

Dagen har kontaktet Pedersen, men han skriver i en tekstmelding at dette er en utslitt debatt som han ikke vil ta flere ganger.

Han utdyper imidlertid sitt eget og sin kones lønnsnivå:

«Min lønn er en vanlig lederlønn for en med 44 års ansiennitet og med 80-timers uke, uten overtidsbetalt for møter som ofte varer i 12 til 15 timer i helgene. Jeg har nesten aldri fri. Dessuten har jeg fra jeg var 64 år tatt ut pensjon, som jeg etter norsk lov har krav på. Dette legges til min lønn uten at det blir opplyst om i lønnsopplysninger. I tillegg til det er jeg forfatter av 15 bøker som vi selger mye av. Jeg skriver noen ganger to-tre bøker i året. Dette legges også på inntekten uten noen tilleggsforklaring når lønnen min presenteres for offentligheten. Det er også utenom misjonen, selv om det hår igjennom regnskapet. Overskuddet går til vårt misjonsvirke (...) Min kones inntekt er bygd på samme lest som min, kan man si. Hun er ofte med meg i det meste av arbeidet. Hun er administrativ leder med lang ansiennitet. Inntekten vår på boksalget deles mellom oss. Dessuten har hun også i flere år vært pensjonist og har også pensjon som også legges til inntekten.»

Bildene under er skjermdump av kommentarer Pedersen har kommet med i Facebook-debatten med Erik Lunde:

Powered by Labrador CMS