Stortingspolitiker Steinar Reiten (KrF) får kritikk for å støtte Smiths venner.

KrF-politiker kritiserer NRK-dokumentar om Smiths venner

– Dette føyer seg inn i et mønster der KrF ikke tar kritikk mot trossamfunn på alvor, sier Arbeiderparti-politiker.

Publisert Sist oppdatert

Det har nå gått to uker siden NRK Brennpunkt publiserte først del av dokumentaren «Guds utvalde» som handler om Brunstad Christian Church. Episoden beskriver et trossamfunn med sterk sosial kontroll, lite åpenhet og økonomisk utnyttelse av medlemmene.

I tiden etter programmet ble publisert har tilbakemeldinger fra medlemmer, støttespillere og kritikere preget nyhetsbildet. BCC selv har også publisert en egen dokumentar som de mener avslører en sammensvergelse mot dem.

– Mistenkeliggjør BCC

I helgen kastet også stortingsrepresentant Steinar Reiten (KrF) seg inn i debatten. I et innlegg på Facebook skrev han at han opplever at «NRK har brutt prinsipper for objektiv journalistikk og ansvarlig kildebruk».

– Uten å ta stilling til teologiske spørsmål mener jeg uansett det er grunn til å stå opp og ta til motmæle når journalistisk arbeid bærer så galt avsted at resultatet blir mistenkeliggjøring av trossamfunn, skriver han i innlegget.

Reiten, som sitter i Næringskomiteen på Stortinget, reagerer særlig på at NRK lot en bedrageridømt nederlender, som i sin tid var sjef for Smiths venners bank i Kypros, fortelle om hvordan ledelsen av trossamfunnet har misbrukt kirkens midler.

– Tar feil side

Trospolitisk talsperson i Arbeiderparitet, Kari Henriksen, mener Reiten heller burde lytte til hva Brunstad-medlemmene i dokumentaren sier, enn å kritisere NRK.

– Jeg mener det er svært beklagelig at KrFs representant velger å overse den kritikken som kommer fra nåværende medlemmer i Smiths venner. Det er stemmer som er verdt å lytte til, sier Henriksen.

Ap-politiker Kari Henriksen mener KrF tar side med lederne i trossamfunnet og ikke medlemmene som forteller om sosial kontroll.

Ønsker samfunnskontrakt

Ap-politikeren mener dokumentaren viser viktigheten av å få på plass en samfunnskontrakt mellom trossamfunn og staten, slik Arbeiderpartiet har foreslått.

– Mener du det er grunn til å mistenkeliggjøre Brunstad?

– Jeg mener stemmene som kom fram i Brennpunkt var sjeldent gode stemmer fra et trossamfunn. Det er klart at når mennesker må anonymiseres før de våger å snakke, er det i seg selv et varsku, mener Henriksen.

Ønsker debatt

Overfor Dagen utdyper Reiten hvorfor det er viktig for han å forsvare Smiths venner.

– Det er en politikers oppgave å si ifra dersom vi ser bekymringsfulle trekk i pressedekningen av trossamfunn. Norsk presse har avdekket kritikkverdige forhold i trossamfunn tidligere, men nå trenger vi en debatt rundt hvordan NRK og andre sikrer objektivitet i denne typen saker, sier Reiten til Dagen.

– Lot den delen ligge

– Hvordan mener du at NRK var partiske i dokumentaren?

– Det gjelder særlig kildebruken. Det er den som bekymrer meg mest. Det fremgikk ganske klart fra reportasjen at nederlenderen kunne ha en egeninteresse av å stile BCC i et dårlig lys.

– Hvorfor reagerer du ikke også på medlemmene sine historier om sosial kontroll?

– Jeg reagerer på det også. Jeg har ingen grunn til å tvile på at det de formidler er sant ut fra slik de har opplevd det, men den delen av debatten har jeg latt ligge, forklarer Reiten og legger til at alle trossamfunn har et ansvar for å hindre sosial kontroll.

Avviser dårlig kildebruk

Prosjektleder for NRK Brennpunkt, Cecilie Ellingsen, skriver i en e-post til Dagen at hovedkilden til det økonomiske samrøret ikke er nederlenderen, men BCCs egne lånedokumenter og interne regelverk.

– Kilden som Reiten viser til ble behandlet særdeles kritisk i dokumentaren, vi var åpne rundt hans fortid og mulige motiver, men gitt hans sentrale rolle i internbanken er det fortsatt interessant å høre han svare på spørsmål, skriver Ellingsen.

Powered by Labrador CMS