SPRIKER: Regjeringssamarbeid er en het potet i KrF, men lokalt velger partiet ulike samarbeidspartnere. Her fra partiets landsmøte i 2017.

KrF spriker kraftig i valg av partnere

I noen byer foretrekker KrF å samarbeide med Høyre og Fremskrittspartiet. I andre velger de venstresiden.

Publisert Sist oppdatert

Det siste året har det vært livlig diskusjon om Kristelig Folkepartis forhold til den borgerlige regjeringen, hvor et av stridspunktene er om det overhodet er mulig å samarbeide med Fremskrittspartiet.

Samtidig viser vil KrF mange steder vil havne i en vippeposisjon. Det kommer frem av en meningsmåling publisert av TV 2 i april, som nettstedet Pollofpolls har gjennomgått. Selv om KrF skulle falle til rundt tre prosent på landsgjennomsnittet, vil partiet kunne avgjøre ordførervalget i et stort antall kommuner ved valget neste år.

Men ser vi nærmere på hvordan KrF har valgt å samarbeide i flere store norske kommuner og fylker, finner vi raskt et sprik i hvilke samarbeidspartnere partiet foretrekker lokalt.

Velger venstresiden

Geirmund Lykke i Trondheim KrF viser til at partiet tidligere har samarbeidet godt med borgerlig side og nå har et godt samarbeid med sentrum-venstrepartiene. Partiet har de siste ti årene vært tydelige på at de som et sentrumsparti er åpne for samarbeid med begge fløyene.

– Mitt råd vil være å håndtere saken på tilsvarende måte i neste valg. Vi har ingen erfaringer fra lokalpolitikken som gir grunnlag for et skifte, men vi er opptatt av resultat og da samarbeider vi der vi får gjennomslag.

Han understreker at det er lettere med partisamarbeid i Trondheim enn Oslo og Bergen, siden man ikke har parlamentarisme i kommunen, og derfor ikke er nødt til å finne enighet i alle saker.

– SV har også nærmet seg KrF i synet på ideelle og frivillige organisasjoners plass i kommunens velferdsoppgaver, sier han.

– Hva med forholdet til Frp?

– Når det gjelder kultur- og miljøsaker, er forskjellene store. Det er mye mindre forskjell mellom oss og de andre sentrum-venstrepartiene.

Velger Høyre og Frp

I nabofylket Møre og Romsdal stenger KrF døren for venstresiden på fylkestinget.

– Vi har samarbeidet med Høyre og Frp i denne og forrige periode. Erfaringene så langt har vært gode og vi ser ingen grunn til å bryte dette samarbeidet, sier gruppeleder Knut Støbakk i Møre og Romsdal.

Han understreker at det er de som blir nominert til fylkestinget som må avgjøre konkret hva slags samarbeid det blir.

– I dag ser vi kun Senterpartiet som kan være aktuelle i tillegg til Høyre og Frp.

Borgerlig forankring

Også i Oslo er KrF trygt forankret på høyresiden. Slik har det vært i mange år, forklarer KrF-representant Erik Lunde.

– Ofte spiller lokale partikultur inn og det har historisk vært et godt forhold mellom Høyre, KrF og Venstre i Oslo, både sammen i byråd eller når man har samarbeidet i opposisjon. Den relasjonen er fortsatt god, vi har fortsatt det gode samarbeidet fra vi satt sammen i byråd i forrige periode.

Utelukker ikke

Han legger ikke skjul på at forholdet til Frp er mer krevende, men understreker at de også tidligere har hatt et godt samarbeid med partiet i byråd. Lunde utelukker ikke et samarbeid.

– Det er i så fall noe man må diskutere. Men i utgangspunktet tenker jeg nok at det byrådet KrF vil ønske seg i 2019 vil være en replikasjon av forrige periode, da hadde vi et godt samarbeid med Høyre og Venstre.

Forholdet til venstresiden er imidlertid surere enn det er i andre KrF-bastioner.

– Oslo Arbeiderparti har ofte hatt en mer radikal profil enn Arbeiderpartiet nasjonalt og i andre byer og vi opplever at Ap har gjort lite for å komme KrF i møte, sier Lunde og viser blant annet til en rekke forslag om kutt i bevillinger til kristne frivillige organisasjoner gjennom flere år.

Samarbeider med alle

I KrF-bastionen Karmøy er man langt mer fleksible.

– I Karmøy har KrF vært i posisjon i mer enn 50 år. Vi har gjennom disse årene samarbeidet godt med de fleste partiene. I inneværende periode har vi et samarbeid med Ap, Venstre og Senterpartiet. Vi har en god tone og arbeider godt sammen, sier gruppeleder Alf Magne Grindhaug.

– God erfaring med Frp

Gruppeleder Inge Takle Mæstad i Stavanger KrF sier det er veldig tidlig å si noe om hvordan de velger i neste periode, men at de i mange år har hatt et godt samarbeid på borgerlig side.

– Jeg er godt fornøyd med den innflytelsen og gjennomslaget vi får, men det er klart at vi også lokalt ser at det er forskjeller mellom Frp og KrF, og at de forskjellene er litt større enn til de andre partiene, sier Mæstad.

Powered by Labrador CMS