KrF stoppet pengestøtte til kirkelig barnearbeid – ga heller penger til gruppelederens arbeidsplass
Nå tar ordfører Nils Olav Larsen (KrF) selvkritikk.
Fredag meldte Dagen at KrF i Vennesla trosset faglige råd og sørget for at kirkens barnearbeid ikke ble prioritert da kommunen vurdere hvem som skulle få tilskudd fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Opprinnelig hadde kommunens fagpersoner foreslått å gi penger til Vennesla kirkes tilbud «Etter skoletid» og idrettsklubben «Spartacus MMA Idrettsklubb».
I stedet fikk KrF gjennomslag for å prioritere søknaden fra Mulighetenes Hus fremfor de to tiltakene som kommunens fagfolk foreslo.
Permitterte alle ansatte
Mulighetenes Hus søkte om tilskudd på 1,6 millioner over tre år for å tilby fritidsreiser for vanskeligstilte familier i kommunen. De har fått pengestøtte i flere år på rad ved hjelp av KrF.
Søknadsbeløpet er av en slik størrelse at det trolig ikke bli mer penger igjen til de to tiltakene som opprinnelig ble foreslått.
Mulighetenes Hus ledes av Raymond Bærø, gruppeleder for KrF i kommunestyret i Vennesla.
De har denne vinteren permittert alle ansatte på grunn av økonomiske problemer. Tilbudet er midlertidig stengt fram til mars.
Forlot møtet da saken skulle behandles
Kommunens levekårsutvalg valgte å prioritere Mulighetenes Hus etter forslag fra Harald Rønning (KrF).
I levekårsutvalget forklarte Rønning at KrF-kollega Bærø, daglig leder for Mulighetenes Hus, forlot gruppemøtet da KrF skulle behandle saken.
Likevel rakk Bærø å forklare at pengestøtten fra Bufdir kan være avgjørende for videre drift av Mulighetenes Hus.
– Det er kjempeviktig for dem å få den støtten nå for at de skal kunne fortsette. De har flere ansatte som er permittert, og noen av dem kan komme tilbake i sin stilling om de får denne støtten, sa Rønning i møtet.
KrF-forslaget om å prioritere Mulighetenes Hus fikk støtte fra Senterpartiet og Høyre.
Arbeidsplasser ikke blant kriteriene
Grethe Strand (Ap) var blant dem som reagerte på argumentasjonen. Kommunedirektøren påpekte nemlig at det å bevare arbeidsplasser ikke er en del av tildelingskriteriene.
– Hvis vi skal tenke på at vi ødelegger arbeidsplasser ved å prioritere noe annet en Mulighetenes Hus, blir valget kjempevanskelig. Det er viktig å holde høyt det kunnskapsbaserte valget vi skal ta her, sa Strand.
Jon Helge Austgulen (H) svarte med at det handler om å bevare tilbudet.
– Det er ikke arbeidsplasser som er hovedfokuset, det er hvis tilbudet til Mulighetenes hus skal forsvinne. Så er arbeidsplassene en veldig positiv bieffekt i dette, sa Austgulen.
Frp: – På tvers av faglige anbefalinger
Også Frps lokallagsleder i Vennesla, Line Vennesland Fraser, reagerer. I et innlegg på skriver hun at hun er skuffet på vegne av barn og unge i Vennesla.
Hun påpeker at kommunens fagfolk anbefalte å prioritere Kirkens fritidsklubb og idrettsklubben Spartacus.
– Mulighetenes Hus gjør en fantastisk jobb, men for disse midlene synes vi prioriteringen blir feil, og vi synes det er rart at de går på tvers av absolutt alle faglige anbefalinger.
– Tror du KrF sin nærhet til Mulighetenes Hus kan ha påvirket beslutningen?
– Det vil ikke jeg spekulere i. Da er du på kanten til å antyde at noen misbruker det politiske systemet, og det tror jeg ingen gjør her, sier hun.
KrF-ordfører tar selvkritikk
Ordfører i Vennesla, Nils Olav Larsen (KrF) tar selvkritikk på at partiet hans banket gjennom tilskudd til Mulighetenes hus når daglig leder sitter i kommunestyret for partiet.
Han forklarer at KrF landet på sitt standpunkt før barne- og ungdomsrådets anbefaling ble klar.
– Det kan være at vi hadde gjort det annerledes om vi hadde hatt den informasjonen tilgjengelig. Dette er en litt uheldig sak for oss, og det burde vi ha tenkt på. Men vi tok et valg ut fra det vi følte var riktig, sier han til Dagen.
Ordføreren legger også til at 1,5 millioner skal deles ut som kommunale midler. Han håper de andre to tiltakene kan få noe støtte derifra.
Vil la fagfolkene bestemme
– Kan det at Mulighetenes Hus ledes av en KrF-politiker ha påvirket beslutningen på noen måte?
– Vi har i dette tilfellet ikke snakket med Senterpartiet eller Høyre. Her har partiene tatt selvstendige valg. Men KrF burde ikke vært så fremtredende i å promotere den rangeringen.
– Burde KrF latt være å fremme forslaget?
– I forbindelse med den nærheten, som alle kjenner til i en bygd som Vennesla, så burde vi hatt en mer stille fremtreden. Men det ville ikke ha hindret oss i å stemme det vi stemte nå, sier han.
Nå ønsker ordføreren å flytte beslutningsmakten fra politikerne til fagpersonene i kommunen.
– Jeg kommer til å fremme for kommunestyret at dette skal være saker som gjøres administrativt, slik at de kan ta selvstendige valg ut fra kriteriene som er satt. Så kan vi politikere heller justere på tildelingskriteriene.
– Vil bety mye for barn og unge
Raymond Bærø, daglig leder i Mulighetenes Hus og gruppeleder i KrF, avviser at han har jobbet for å påvirke beslutningen.
– Jeg har ikke gjort noe for å påvirke politikere i KrF eller andre partier i denne saken. Men det politiske engasjementet for Mulighetenes Hus er stort i Vennesla.
– Hvordan har du sørget for å ivareta din habilitet?
– Jeg ga tydelig beskjed til mitt eget parti at jeg ikke ønsker å delta i diskusjonen i denne saken. Derfor jeg gikk jeg ut av møtet når det skulle debatteres. Før jeg gikk ut ble det stilt et par spørsmål der jeg svarte forsiktig og oppklarende om praktiske spørsmål.
Han legger til at han håper de andre to tilskuddene vil få pengene de har søkt om gjennom kommunens egne søknadsordning. Nå er han glad for at Mulighetenes Hus blir prioritert av politikerne.
– Dette tilskuddet kommer til å bety mye for de barna og unge som vil få nytte av det, sier Bærø.
Professor: – Ikke inhabile
Professor ved Universitetet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt, er ekspert i kommunalrett. Han forklarer at de juridiske reglene for habilitet i utgangspunktet ikke gjelder gruppemøtene.
– Men de juridiske reglene må suppleres med etiske prinsipper, og man anser det som etisk problematisk om en som selv er part i en sak sitter i en gruppe og påvirker en gruppes standpunkt.
– Man må få lov til å gi faktiske opplysninger selv om man er part i saken, legger han til.
– Kan det at tiltaket ledes av en KrF-politiker gjøre andre i kommunestyret inhabile?
– Nei, det vil de normalt ikke bli. Det skal mer til enn et politisk fellesskap. Da skal det være et nært personlig forhold mellom dem, forklarer han.