KrF-topp hardt ut mot Pedersens India-innsamling: – Trekker kristne ned i gjørma
KrF-nestleder Dag-Inge Ulstein og verdensevangelist Rune Edvardsen er bekymret for tilliten til norske misjonsorganisasjoner etter avsløringen.
– Jeg er ufattelig skuffet. Det er enorme behov i India og disse pengene er så sårt trengt, sier stortingsrepresentant og tidligere utviklingsminister Dag–Inge Ulstein (KrF).
Onsdag fortalte Dagen om helbredelsespredikant Svein-Magne Pedersen, som de siste ti årene har samlet inn penger til å bygge brønner blant de kasteløse i India.
I kommunikasjonen med giverne har han gitt uttrykk for at det haster å gi dem livreddende vann – og at dette står øverst på prioriteringslisten.
Men, som Dagen kunne avsløre, har bare tre prosent av pengene Pedersen sendte ut av landet de siste fem årene, gått til India.
Nesten alt har gått til Canada, der Pedersens to sønner driver Misjonen Jesus Legers søster-stiftelse «Jesus Heals Ministries Society».
– Trekker andre ned i gjørma
Den tidligere bistandsministeren mener Pedersen har ført giverne sine bak lyset.
Han frykter det kan få konsekvenser for givergleden i Kristen-Norge.
– Det jeg er mest bekymret for er at Pedersen trekker de veldig mange profesjonelle trosbaserte bistandsorganisasjoner ned i gjørma. De er utrolig flinke til å vise at pengene går til det de skal og er kanskje best i bransjen på å dokumentere resultatene sine. Det er nettopp fordi de er så avhengige av tillit, sier Ulstein og legger til:
– Jeg håper ikke at måten han har misbrukt tilliten han har hatt, skal gå ut over de andre.
KrF-nestlederen sier at han håper saken blir fulgt opp av Stiftelsestilsynet. I tillegg mener han givere bør stille Misjonen Jesus Leger til ansvar.
– Jeg håper virkelig at de utfordrer både Pedersen og stiftelsen. De må kunne kreve å få innsyn i hvor pengene har gått. Dette er på ingen måte slik jeg har opplevd trosbaserte organisasjoner.
Edvardsen: – Skal være lett å følge pengestrømmen
Troens Bevis er en annen misjonsorganisasjon som driver nødhjelp blant de kasteløse i India.
Daglig leder i stiftelsen, Rune Edvardsen, forteller at Troens Bevis har 500 lokale medarbeidere i India, som rapporterer til basen i Sarons dal i Kvinesdal.
De får til sammen 21.000 dollar i måneden, som utgjør 230.000 kroner med dagens kurs.
Edvardsen sier at han ikke kjenner til arbeidet Pedersen gjør i India, men sier på generelt grunnlag at misjonsorganisasjoner har et ansvar for å vise åpenhet.
– Det er generelt lett å følge pengestrømmen fra norske misjonsorganisasjoner. Det skal ikke være vanskelig, sier Edvardsen.
– Folk vil vite
– Frykter du at Pedersen-saken kan skade tilliten til kristen misjon og nødhjelp?
– Ja, absolutt. Folk vil jo vite hvor pengestrømmen havner. Det er noe alle misjonsorganisasjoner må leve med. Det skaper også problemer for de som jobber på feltene, av og til med fare for eget liv.
Han forteller også at mange misjonsorganisasjoner sender penger inn til India i hemmelighet, men at han ikke har informasjon som tilsier at dette gjelder Misjonen Jesus Leger.
– Det blir vanskeligere og vanskeligere i India. Noen vil ha minst mulig snakk om hva som skjer, fordi det kan få store konsekvenser for de som mottar pengene, sier Edvardsen.
Forbrukertilsynet: Giveren sitter med ansvaret
Det føres i dag ikke noe offentlig tilsyn med hvor innsamlede midler faktisk ender opp.
– I dag finnes det ingen offentlig kontroll med innsamling, skriver underdirektør i Forbrukertilsynet, Nina Elise Dietzel, i en e-post til Dagen.
Dermed er det opp til giverne å vurdere om organisasjonene er tilliten verdig.
– Når det ikke finnes noen offentlig kontroll med innsamling, er det desto viktigere at giverne tar seg tid til å sjekke opp forhold rundt organisasjonen. Hva går pengene egentlig til?
– Et godt råd er at man fortrinnsvis gir til organisasjoner man kjenner til, og at man søker aktivt etter informasjon for å finne ut mer om organisasjonen, forteller Dietzel.
Ønsker ikke mer kontroll
Dagen har bedt om en kommentar fra utviklingsminister Anne-Beathe Tvinnereim (Sp) rundt kontrollen av innsamlede midler som sendes ut av landet.
Hun har ikke ønsket å kommentere saken.
Dag-Inge Ulstein ønsker ikke mer kontroll i innsamlingsbransjen.
– Hvis noen kommer på døren din med en bøsse, kan du velge om du vil gi eller ikke. Det er helt sikkert mange formål som ikke er verdt å støtte, men vi kan ikke hindre at folk gir til dem. Det kan vi ikke regulere oss bort ifra, mener Ulstein.
Svein-Magne Pedersen har blitt forelagt kritikken i denne saken, men har ikke besvart våre henvendelser.