Fylkesleder: – Bollestad er en selvsagt kandidat
Nestleder Olaug Bollestad og stortingsrepresentant Dag-Inge Ulstein seiler opp som favoritter til å overta som KrF-leder.
Kjell Ingolf Ropstad trekker seg som KrF-leder og statsråd etter å ha vært under hardt press i sitt eget parti den siste uken.
Fredag meldte Aftenposten at Ropstad har unngått å betale skatt på statsrådsboligen sin ved å oppgi at han har hatt boutgifter til foreldrenes hus.
I etterkant har et stort antall fylkesledere, ordførere og partiveteraner tatt til ordet for en lederdiskusjon i partiet.
Hadde kontakt med Ropstad fredag kveld
I Ropstads hjemfylke Agder blir nyheten om lederens avgang mottatt med sorg.
– Dette er en svært tung og vanskelig dag for Kjell Ingolf, hans nærmeste og hele partiet. Når Kjell Ingolf har konkludert på den måten han har gjort, er jeg trygg på at hans beslutning er best for ham og partiet, sier fylkesleder i Agder KrF, Per Sverre Kvinlaug, til Dagen.
Kvinlaug, som også sitter i KrFs sentralstyre, har vært blant Ropstads fremste forsvarere den siste uken. Det endret seg fredag.
Han hadde kontakt med Ropstad fredag kveld og formidlet da at Ropstads handlinger hadde svekket tilliten i det mektige fylkeslaget.
– Rokket ved tilliten
– Du var lenge en av Ropstads varmeste forsvarere. Hvorfor snudde du?
– Den siste utviklingen i saken skapte en litt annen dynamikk som gjorde jeg mente det var grunnlag for å gjøre en ny vurdering. Derfor signaliserte jeg på bakgrunn av det vi da ble kjent med, at jeg mente det rokket ved tilliten.
– Hvem anser du som de mest aktuelle kandidatene til å bli ny partileder?
– Det er for tidlig å si. Det ønsker ikke jeg å peke ut på dette tidspunktet. Det blir viktig at vi bruker de neste dagene på det. Det er flere gode kandidater, sier Kvinlaug.
Fylkesleder: – Bollestad er en «selvsagt kandidat»
Fylkesleder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy, har forståelse for at Ropstad trekker seg.
– Han har vært en dyktig partileder som fortjener å bli takket for hans tid som partileder, sier Turøy til Dagen.
– Du har ment at det ikke er behov for en lederdebatt i partiet. Var det likevel naturlig at han gikk av som partileder nå?
– Jeg forstår at han gjorde det slik situasjonen eskalerte i går, men jeg mener det er en dårlig idé å ta slike avgjørelser når ting koker.
Siden KrF endte under sperregrensen ved årets stortingsvalg, har partiet bare tre representanter på Stortinget. En av dem er rogalending og nestleder Olaug Bollestad.
– Har dere i Rogaland et håp om at Bollestad blir partiets neste leder?
– Jeg tenker at Olaug er en selvsagt kandidat, men nå skal hele organisasjonen involveres i gode prosesser, forteller Turøy.
Vil ikke kommentere Ulstein-spekulasjoner
Fylkesleder i Vestland KrF, Morten Helland, mener det var fornuftig av Ropstad å trekke seg.
– Jeg tror det viktigste for partiet var at han kom til denne beslutningen selv og gjorde det ganske raskt, sier Helland til Dagen like etter pressekonferansen.
Han mener at Ropstads avgjørelse viser en lojalitet overfor partiet og er tydelige på at hele organisasjonen nå må ta vare på ham som menneske.
– Flere har nevnt Dag-Inge Ulstein som en fremtidig leder. Bør han bli Ropstads arvtaget?
– Som sagt, jeg kommenterer ikke på kandidater utover at vi har mange gode. Dag-Inge er en av dem, sier Helland.
– Har forståelse for valget
Sentralstyremedlem Anders Tyvand var også blant dem som tidligere i uken ikke ønsket en lederdiskusjon i partiet, men som snudde fredag.
– Er det naturlig at han går av som partileder nå?
– Han har i vert fall gjort den vurderingen at det var det beste for han som person og for partiet. Det er en vurdering jeg har forståelse for, sier Tyvand til Dagen.
Han mener Ropstads første bolig-avsløring påvirket partiet negativt i sluttfasen av valgkampen.
– Det er klart at denne saken ble en belastning i de aller siste dagene av valgkampen, men jeg tror ikke den saken er en forklaring på KrFs dårlige valgresultat. Det er det flere årsaker til.
Uklart hvor raskt ny leder kan være på plass
Han forteller at sentralstyret vil begynne arbeidet med å finne en ny partileder, så snart som mulig.
– Hvor raskt kan en ny leder være på plass?
– Det vet jeg ikke. Vi må ha tid til å tenke oss om og snakke sammen i sentralstyret og finne ut hva som er en hensiktsmessig prosess fremover.
Det er foreløpig ikke planlagt noen sentralstyremøter i helgen eller neste uke, forteller Tyvand.
Det er KrFs landsmøte som velger ny leder. Partiet blir derfor nødt til å kalle inn til et ekstraordinært landsmøte. Det er ennå ikke bestemt når dette skal holdes.
Dagen erfarer at fremdriften vil bli diskutert blant annet på landsstyremøtet neste uke.
– Trist sak
KrFs gruppeleder i Oslo og 4. vara til sentralstyret, Espen Andreas Hasle, har forsvart Ropstad de siste dagene og argumentert mot et lederskifte.
Det gjorde han også fredag kveld.
– Hva tenker du om at han nå går av?
– Jeg har ikke så mye meninger om det, men det er trist at vi har havnet her. Nå er jeg mest opptatt av veien videre for partiet, sier Hasle til Dagen.
– Du har ikke ønsket noen lederdebatt. Var det naturlig at han gikk av som partileder?
– Jeg tar det til etterretning at han tar det valget. Det har jeg stor respekt for. Jeg har ikke så mye mer å si om det. Det er en trist sak, mener Oslo-politikeren.