KrF-topp sjokkert over Operasjon Dagsverk
KrFs ordførerkandidat i Moss advarer sterkt mot å støtte Operasjon Dagsverk fordi han mener pengene går til å arbeide for fri abort.
– Gi ikke penger til Operasjon Dagsverk, sier Sand til Byavisa i Moss og gjør det klart at det ikke kommer en krone til høstens OD-prosjekt fra hans lommebok.
– Radikalt prosjekt
Han reagerer på følgende utsagn fra ODs Erlend Hansen:
– Dette er et veldig radikalt prosjekt og vi vil være med på å påvirke slik at fri abort blir innført. Unge i Chile, Peru og Argentina opplever at deres seksuelle og reproduktive rettigheter ikke blir respektert. De får ikke nødvendig opplæring, prevensjon eller helsetjenester.
LES: Denne farkosten skal droppe abortpiller over Polen
Hansen, som sitter i ODs hovedkomite, legger overfor Byavisa til at det er ungdom selv i de tre landene som har bedt om støtte. OD samarbeider med Amnesty International Norge om dette, og 26 millioner kroner er avsatt til formålet over en femårsperiode.
Sjokkert
– Jeg blir betenkt når Amnesty bruker sin kompetanse og påvirkning for å innføre fri abort i land som har begrenset anledning til fri abort. Jeg trodde Amnesty jobbet for menneskerettigheter, fri abort er ingen menneskerett, sier Halvard Sand og utdyper overfor Dagen:
– Det er ikke bra når vi i Norge eksporterer ideen om fri abort, eller fosterdrap som det også er. Vi har så mye annet godt å eksportere, som frihet, demokrati og menneskerettigheter, men så skal vi av alle ting samle inn penger for å promotere dette. De kaller dette et radikalt prosjekt og sier de skal drive informasjonsarbeid for å forhindre at jenter blir gravide og å gjøre det lettere å få fri abort. Jeg får vondt i magen av dette, sier Sand som blir harm over at millioner av kroner går til slike tiltak.
– Andre behov er mer prekære i disse landene, mener han og forteller at han ble kontaktet av Amnesty samme dag som artikkelen sto Byavisa, 24. juni.
LES OGSÅ: AUF mener at KrFUs abort-moral sårer jenter
Organisasjonen gjorde da rede for sitt ståsted når det gjelder abort, nemlig at det bør tillates når det er fare for mors liv og ved graviditet etter voldtekt og at abort ikke må kriminaliseres.
– Jeg oppfattet henvendelsen som brannslukning, sier Sand.
– Feil fremstilt
Leder for OD, Hanna Hågensen Aasen, har svart Byavisa i en e-post Dagen har fått tilgang til: «Årets Operasjon Dagsverk skal bidra til at ungdom i Chile, Peru og Argentina skal få muligheten til å ta egne valg om kropp og seksualitet. Det skal skje gjennom at ungdommen skal få bedre kunnskap om seksuelle og reproduktive rettigheter...», står det. Bidrag til «aktivt påvirkningsarbeid rettet mot lokale, nasjonale og regionale myndigheter» nevnes også. Svaret snakker også om en underliggende abortproblematikk «men ikke slik som fremstilt i artikkelen», skriver hun og viser til KrF-topp Halvard Sands utsagn om at fri abort ikke er en menneskerett:
«Fri abort er heller ikke på agendaen i dette prosjektet. Men jenter og kvinner i Chile har ikke tilgang til trygg og lovlig terapeutisk abort, selv når graviditeten er et resultat av incest eller voldtekt eller truer kvinnens liv og helse. Dette er et klart og entydig brudd på jenters og kvinners menneskerettigheter, og har vært kritisert av både FNs Barnekomité, FNs komité mot tortur og FNs Kvinnekomité.»
– Solidaritetsarbeid
Direktør Hildegunn Bomnes i stiftelsen Amathea reagerer annerledes enn KrFs Halvard Sand. Amathea ble stiftet i 1978 som en reaksjon på abortloven og het før Alternativ til Abort i Norge (AAN), med utspring i organisasjonen Norsk Pro Vita som bygde på «menneskets ukrenkelige rett til liv.» Amathea jobber med å forebygge uplanlagt svangerskap og abort.
– Vi ser på det Operasjon Dagsverk gjør som solidaritetsarbeid. Det er flott av disse ungdommene å engasjere seg i hvordan de har det i andre land, sier Bomnes og fortsetter:
– Har man en trygg abortlovning, redder man mange kvinners liv. Kvinner og mødre er utsatt, og de som ønsker det, gjennomfører en abort uansett. Det er et risikoprosjekt, påpeker hun og minner om at mange kvinner dør under aborter.
– Jeg tenker at det står respekt av dem som samler inn penger slik at ungdom i andre land der det kanskje ikke er tillatt å ta abort, kan få kunnskap, sier Bomnes som mener den norske abortloven er god.