KrF-topper ber ny KrFU-leder roe seg
KrFUs kommende leder Emil André Erstad vil ha muslimer inn i partiet og deltar gjerne i homoparader. KrF-topper ber ham konsentrere seg om partiets kristne grunnfjell.
I helgen blir Emil André Erstad, som eneste lederkandidat, trolig valgt til ny leder av KrFUs landsmøte.
- Jeg vil gjøre KrFU til et bredere ungdomsparti som appellerer til flere og har større takhøyde enn tidligere, sier Erstad.
Han overtar etter Elisabeth Løland som har hatt vervet i hele tre år. Tilliten til lederen må fornyes hvert år.
Forrige onsdag fikk Erstad stor oppmerksomhet da Dagsavisen kunne melde at «KrFU frir til muslimer».
- Vi skal ikke bare være et parti for kristne, men også for muslimer og andre som setter menneskeverdsspørsmål høyt, sa Emil André Erstad til avisen.
Til Dagen sier han at han gjerne går i homotog også, slik avtroppende leder Elisabeth Løland deltok i homoparaden i Oslo i fjor.
- Elisabeth har gjort KrFU til et bredere ungdomsparti. I dag er det greit å være homo i KrFU. Det er en kamp hun har ført, som jeg har beundret, sier Erstad.
Kjempet lenge
Nå vil han sørge for å utvide profilen enda mer, med å få inn politiske sympatisører fra andre religioner enn kristendommen, som muslimer og jøder.
Han håper at KrFUs landsmøte i helgen vedtar å fjerne bekjennelsesparagrafen i ungdomspartiet. Det ble vedtatt av landsmøtet i fjor, men det må to landsmøtevedtak til for å oppheve paragrafen.
- Det er ikke så viktig for meg hvilken tro folk har. KrF og KrFU har en utfordring i å gjenspeile samfunnet vi lever i, og den utfordringen vil jeg ta videre for å rekruttere fra flere grupper, sier Erstad.
Han får full støtte av Løland.
- Dette har vi vært enige om lenge og kjempet sammen for. Det er en utfordring for nesten alle ungdomspartier at vi ikke klarer å inkludere ungdom med innvandringsbakgrunn. AUF er et forbilde på hvordan man skal gjøre det, sier hun.
Ikke politisk spørsmål
Erstad understreker at forutsetningen er at medlemmer er enig i verdigrunnlaget i den kristendemokratiske ideologien.
- Det er viktig at vi kan si hvor vi kommer fra og hva som er våre verdier. Det vil ikke endre seg, sier han.
- Dette er ikke et politisk, men organisatorisk spørsmål, sier Løland.
- Forstår dere at konservative KrF-velgere på bedehuset kan bli bekymret for at KrFU-ledere går i homoparader og vil ha muslimer i partiet?
- Nei, egentlig ikke. Det er ikke grunn til å bekymre seg for at muslimene skal ta over, sier Løland.
Provosert fylkesleder
KrF-topper Dagen har snakket med, understreker at KrFUs rolle er å utfordre moderpartiet på saker som miljø og bistand.
- Ofte er det slik at politikken KrFU fører i dag, gjerne blir KrF-politikk om ti år. Det politiske håndverket de legger ned er verdifullt, sier Bergens-byråd Filip Rygg.
Fylkesleder i Hordaland, Pål Kårbø, advarer ungdomspartiet mot å trekke det for langt.
- Jeg er blitt provosert av og til av at man skal dra det maksimale prinsippet ut av enhver sak, sier han.
De er lite begeistret for Erstads muslim-utspill.
- Det er kanskje ikke noe jeg roper hurra for, men det er helt greit. Vi har lov til å være uenige. Jeg mener at vi skal ha medlemmer for jobber for kristne verdier. Vi har mer enn nok å ta tak i når det gjelder å engasjere verdibevisst kristen ungdom i landet. Der har vi et stort potensial, sier Rygg.
Kristent potensial
Det er stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad er enig i.
- Medlemmer må forplikte seg på KrFs verdigrunnlag og stå inne for lojalitetsparagrafen, med tydelig forankring i Bibelen og kristne verdier, sier Ropstad.
- Går muslimer inn på det premisset, er det greit. Men jeg stiller meg spørrende til om de vil det. Jeg tror vi skal vokte oss nøye for å invitere muslimer inn i ledelsen i vårt parti. Det er ikke et KrF jeg vil ha, sier Kårbø.
Parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen peker på at KrFU har et stort potensial i kristne innvandrergrupper. Han har ikke problemer med at ungdommen går i homoparader.
- Så lenge man er klar på de politiske standpunktene man forfekter, og at man ikke adopterer en annen politisk plattform, for eksempel når det gjelder ekteskapsloven, sier Syversen.
DAGEN