Fylkesleder i Østfold KrF Brynjar Høidebraaten (t.v.) og parlamentarisk nestleder i KrF Hans Fredrik Grøvan i forkant av Østfold KrFs ekstraordinære fylkesårsmøte på Jeløya. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

KrF-topper vil vrake landsstyrets plan for avgjørende votering om veivalg

En rekke KrF-topper utfordrer nå beslutningen i partiets landsstyre om først å stemme over om partiet skal i regjering eller ikke på fredagens landsmøte.

Publisert Sist oppdatert

NTB fikk tirsdag ettermiddag se forslaget som fylkesleder Brynjar Høidebraaten i Østfold KrF, KrF Kvinners leder Oddbjørg Minos, parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant Steinar Reiten og KrFU-leder Martine Tønnessen legger fram på landsmøtet fredag.

Der foreslår KrF-toppene at det voteres over tre alternativer samtidig:

* Å søke regjeringssamarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

* Å søke regjeringssamarbeid med dagens regjering.

* Å forbli i opposisjon.

Tre alternativer

Hvis ingen av forslagene får over halvparten av stemmene, stilles de to forslagene med størst oppslutning opp mot hverandre i en andre votering.

– Først bør vi velge mellom de tre alternativene, å se til høyre, å se til venstre eller forbli i opposisjon, sier Høidiebraaten til NTB.

– Det av de tre alternativene som får færrest stemmer, faller. Så blir det en ny votering over de to alternativene som står igjen, sier han like før det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Østfold tirsdag.

Stort flertall for innstilling

I innstillingen som landsstyret med stort flertall tidligere har sluttet seg til, legges det opp til at landsmøtet først skal stemme over om partiet skal i regjering eller ikke.

Hvis forslaget om å gå i regjering får flertall, skal KrF-landsmøtet ta stilling til om man skal gå til høyre eller venstre.

Men diskusjonen om voteringsordenen har lenge gått høyt, og Høidebaaten begrunner videre sitt forslag slik:

– Essensen i dette er at flertallet i landsstyret har lagt opp til en stemmeorden som sier at vi først skal stemme ja aller nei til å forhandle om gå i regjering, uansett hvem man skulle velge å gå i regjering med, sier han til NTB.

Frykt for å tape

Høidebraaten synes det er et vanskelig scenario å se for seg.

– Veldig mange av de delegatene som er valgt nå, er enten veldig tydelig blå, veldig tydelig røde eller veldig tydelige på at de ønsker å være i opposisjon, sier han.

– Jeg er veldig tydelig blå. Men for meg å si ja eller nei til å skulle gå inn i en regjering, uansett hvilken regjering, blir vanskelig. For noen kan det faktisk ha blitt sånn at frykten for å tape side har nesten blitt større enn ønsket om å vinne, forklarer fylkeslederen.

– Da blir det vanskelig å stemme ja til å skulle gå i regjering, for tenk om vi risikerer å gå inn i feil regjering. Det er mitt hovedpoeng.

Powered by Labrador CMS