– KrF trenger en forsoningsprosess

– Det har vært en intens jobb i fem uker, men den største jobben begynner nå, sier Per Kåre Foss i Rogaland.

Publisert Sist oppdatert

Han er leder av KrFs fylkestingsgruppe i Rogaland, fylket hvor det har stormet mest etter at de var først ute med ekstraordinært fylkesårsmøte. Etter å ha fulgt ordinære stemmeregler, endte de med å sende en delegasjon med 15 blå eller gulblå delegater og én rød. Det skjedde etter at en tredjedel av fylkesårsmøtet hadde stemt for Hareides forslag.

Det vakte enorme reaksjoner både i fylket og utover i landet.

Alvorlig

Stemningen inne i landsmøtesalen var alvorlig etter vedtaket var gjort fredag ettermiddag. Flere tok til tårene og bare ett enkelt jubelrop, som ble hysjet raskt ned av møtedirigenten, hørtes.

– Det er ikke tvil om at en slik prosess skaper sår og kløfter i partiet. Det vitner alt om her, sier Foss til Dagen en times tid etter vedtaket var gjort.

– Da må vi begynne å jobbe sammen igjen. KrF bør ha en forsoningsprosess nå for å bygge partiet sammen igjen.

– Hva må den inneholde?

– I første fase må man få ta ut frustrasjon og sorg. Hvis vi kommer i regjeringsposisjon, må det være toppverv til begge fløyer. Det er viktig.

Før landsmøtet varslet partiledelsen at de ville komme på turne til Rogaland, Hordaland og Agder. Først ut er Stavanger på onsdag.

– Gule

Ordfører Trond Arne Pedersen i Sokndal sier at han tror prosessen med å samle partiet kan gå raskere hvis de får gode resultater i regjeringsforhandlinger.

- Jeg synes det allerede har startet. Landsmøtet har snakket mye om at vi ikke er røde eller blå, men gule. Egentlig tror jeg at laget er raskt til å samle seg.

Foss forteller at de som har kjempet på rød side har kommet bort til ham etter møtet.

– De sier «OK, nå har vi gjort dette, nå må vi begynne med den store jobben. Vi går ikke herifra med bitterhet».

Triste og lei seg

– Hvilke følelser kjenner dere på nå?

– Vi er på den ene siden lettet, for vi tror vi får den politikken som er best for landet. Samtidig ser vi at mange venner er triste og lei seg. Partiet er todelt og har det ikke så bra. Man får ikke lyst å feire, sier Foss.

Han sier at man på begge sider har gått i kamp for en sak man tror på. Da går man ikke videre helt uten videre.

– Det er en utopi å tro at man kommer gjennom en slik prosess bare med en klapp på skulderen og et smil.

Powered by Labrador CMS