KrF-utvalg vil la politikvinner bære hijab
Kristelig Folkeparti lager nytt partiprogram. Et av de nye forslagene går ut på å tillate religiøse hodeplagg for politi og fagdommere.
KrF er godt i gang med å lage nytt partiprogram for neste stortingsperiode. Partiet har satt ned syv utvalg som nå har kommet med sine innspill til programkomiteen. I november sender programkomiteen første programutkast på høring.
Jørgen Kristiansen, gruppeleder i Kristiansand KrF, har ledet utvalget som har laget politikk for «det livssynsåpne samfunn og vår kristne kulturarv». De har kommet med 23 forslag som programkomiteen nå skal arbeide videre med.
Et av dem er å sikre at kirker kan sende brev til sine medlemmer og invitere til dåp. De foreslår at Norge skal løse dette på samme måte som i Sverige.
– Dette forslaget er ny politikk, og mange er ikke klar over at det er et problem at kirkene i Norge ikke får sende ut invitasjon til sine medlemmer om dåp på grunn av personvernlovgivningen, sier Kristiansen.
Rosa kompetanse
Utvalget har underveis i arbeidet bedt om innspill fra blant annet frikirker, frivillige organisasjoner, livssynsorganisasjoner og Norges Kristne Råd. Kristiansen anslår at de har mottatr i underkant av 100 forslag.
Mange henvendelser har handlet om såkalt rosa kompetanse og radikal kjønnsideologi.
– Her har mange sagt at dette bør vi mene noe om, sier Kristiansen.
I sin rapport skriver utvalget at de har hatt en grundig diskusjon rundt tematikken og forklarer:
«Konklusjonen vår er at tematikken er viktig, men vi har valgt å ikke nevne organisasjonene spesifikt i vårt innspill til mulige programposter. Vi ber programkomiteen vurdere dette videre. Problemstillingene går blant annet på statsstøtte, hvem som skal slippe til i skolen og utdannelsen av lærere. Videre handler det om den kjønnsradikale ideologien og fritaksmuligheter.
Fritak
De foreslår derfor noen mer generelle punkter om at skolens undervisning skal «være basert på inkludering, og ikke baseres forkynnelse, interesseorganisasjoner eller bestemte ideologiske retninger».
Det skal også «legges tilrette for fritak fra undervisning i barnehage og skole hvis elever eller foreldre mener denne går på kompromiss med tro og samvittighet».
Religiøse hodeplagg
Utvalget har også diskutert religiøse symboler og uttrykk i det offentlige rom. Her forslår de følgende:
• Politi og fagdommere skal få bruke religiøse symboler/hodeplagg som en del av uniformen.
De skriver videre at det er ulike syn i utvalget om «hvordan det bør stå og hvor langt man bør gå».
– Hva har du selv om dette?
– Det er et vanskelig spørsmål. Her er det delte meninger i KrF og en typisk debatt som må opp på landsmøtet, sier Kristiansen.
«Sykehjemsrevolusjon»
Et annet utvalg har sett på hvilke senior- og omsorgspolitikk KrF bør gå til valg på i 2021. Utvalget er ledet av Jan Martin Sahl, tidligere stortingsrepresentant for Nordland. De mener blant annet at Norge trenger en «sykehjemsrevolusjon for menneskeverdets skyld».
– Et forslag er at sykehjemmene utformes som et hjem, og ikke som et sykehus med lange korridorer, sier Sahl.
De forslår at institusjonene ikke lenger kalles sykehjem, men får navn etter lokale stedsnavn, som Økernhjemmet, Manglerudhjemmet.
Klubbhus 60+
Seniorpolitikk-utvalget vil også bygge «helsebringende klubbhus» for folk over 60 år. Dette som kan være et møtested hvor det blant annet foregår aktiviteter, legges tilrette for måltidsfellesskap og tilbys ulik rådgivning.
– Hva er den viktigste eldre- og seniorsaken KrF bør løfte opp for å vinne valget?
– Ensomhet er et stort problem blant eldre. Det viktigste for KrF er å legge til rette for at eldre får en meningsfull hverdag. Eldre skal ikke sees på som en byrde, men som en ressurs. Et aktivitetshus er et forsøk på å gjøre noe med det, sier Sahl.
Det grønne skiftet
Emma Løvaas Akyeampong, sentralstyremedlem i KrFU, har ledet gruppen som har arbeidet med politikk for «det grønne skiftet».
– Vårt mål har vært å tenke helhetlig, sier Akyeampong.
Utvalget mener Norge bør «utrede hele petroleumsskatteregimet og vurdere samfunnsøkonomisk og miljømessig bærekraft». Her er det imidlertid uenighet i utvalget om alt bør utredes og hvilke konkrete forslag som nevnes.
I stedet for å satse på fossilt brennstoff, mener utvalget at Norge heller bør prioritere fornybar energi.
– Vi mener Norge må satse på å produsere mer fornybar energi, det er særlig viktig å oppgradere vannkraft verk, men også viktig ned vindkraft på land og til havs, sier hun.
Utvalget vil også ha en mer restriktiv politikk når det gjelder utbygging av nye veiprosjekter.
«Utbygging av nye veiprosjekt bør fortrinnsvis ta utgangspunkt i eksisterende veitraséer. Utbygging av nye veitraséer bør ikke skje dersom man ikke kan ivareta truede dyre- og plantearter, foreslår de.