KrF vil bli kvitt pekefingeren
KrF må bli kvitt stempelet som et moralistisk parti, mener 2. nestleder Olaug Bollestad.
– Bildet av KrF er ofte at vi er smale i tilnærmingen til noen saker, sier stortingsrepresentant Olaug Bollestad.
I helgen ble hun valgt til ny 2. nestleder i Kristelig Folkeparti etter Bjørg Tysdal Moe. Bollestad er opptatt av å skape bredde i hvordan folk oppfatter KrF.
– Vi skal ikke fremstå som et parti som alle opplever som en pekefinger, som moralismens parti, men være et parti som legger armen rundt de svakeste og hjelper dem til å ta gode valg, sier Bollestad.
Mariam Rapp, leder for KrF Kvinner, stiller seg helhjertet bak Bollestad ønske om å skape bredde i partiet.
– KrF Kvinner vil ha fornyelse med forankring, sier Rapp.
LES OGSÅ: Jakten på den kristne politikken
Sexolog-topp
Begge etterlyser flere partiprofiler som når bredt ut.
– Vi må være flinke til å speide etter talenter, sier Bollestad.
I går stod Dag Inge Ulstein, Bergen KrFs toppkandidat, sexolog, familierådgiver og popartist, fram i VG under tittelen «Sex er det beste som fins». Budskapet var at også han føler seg godt hjemme i KrF.
– Trenger dere flere slike profiler?
– Vi trenger folk som er godt forankret i KrF, men som har ulike bakgrunner, sier Bollestad.
Erik Lunde, byråd i Oslo og kristendemokratisk ideolog, er enig i at KrF trenger å nå ut til flere velgergrupper.
– Vi trenger ikke først og fremst spektakulære oppslag, men å vise at KrF er et mangfoldig parti.
Elisabeth Løland i sentralstyret peker på Astrid Aarhus Byrknes, ordfører i Lindås i Hordaland, som en tydelig, men lavmælt, KrF-profil.
LES OGSÅ: KrF vil ha 10.000 flyktninger til Norge
Ikke for prektige
Bollestad viser til at hun selv kom inn i partiet i voksen alder, og at hun verken hadde en «A4 kristen bakgrunn» eller KrF-bakgrunn.
– Er det plass til meg, er det pillemeg plass for alle i KrF, sa hun da hun presenterte seg selv under en presselunsj lørdag formiddag.
– Hvordan skal dere nå ut til flere og fremdeles holde på verdikonservative velgere, Rapp?
– Jeg ser ingen motsetninger der. Det at Valgerd (Svarstad Haugland, journ. anm.) tok et glass vin, bygde ned noen myter.
Bollestad mener at løsningen er å vise at KrF har en politikk for hele mennesket.
– Vi har politikk fra jord til bord, næringspolitikk og en politikk for folks hverdag. Vi er ikke bare et parti for de prektige og de som får det til, men for alle, sier hun.
SE VIDEO: «Strålende» vedtak, mener KrFU-lederen
– Slutt å lete
Rapp mener at partiet bør satse på kvinnepolitikk og likestilling for å få oppslutning. Hun peker på saker som likelønn mellom kjønnene, netthets og kvinnehelse.
Lunde og Bollestad mener partiet bør profilere seg på saker om menneskeverd som sortering, aktiv dødshjelp og designbabyer.
KrF har lenge slitt med å finne en ny «kontantstøtte-sak» som kan dra større velgergrupper, slik kontantstøtten gjorde i 1997.
Løland mener partiet må slutte å lete.
– Vi må drive med politikk vi synes er viktig, som asylbarna og flyktninger fra Syria, og så fortelle velgerne om det, sier hun.
LES OGSÅ: Her er KrFs fylkesleder som stemte nei til 10.000 flyktninger
Utfordringene
Få KrFere gikk på talerstolen og uttrykte glede over samarbeidet med regjeringspartiene.
Det fikk stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad til å minne landsmøtet om at seirene måtte feires og at spørsmålet om samarbeid først skal avklares i 2017.
Men det er en rekke utfordringer som står i kø for partiet i samarbeidet med regjeringen framover:
- Kvoteflyktninger: KrF vil sammen med et flertall i Stortinget ta imot 10.000 kvoteflyktninger over to år, mot regjeringens vilje. Spørsmålet er hvor absolutt kravet er. Fungerende leder Dagrun Eriksen gjorde det klart at de i større grad kan forhandle om tidsperioden enn om antallet flyktninger.
- Søndagsåpne butikker: KrF er bastant imot regjeringens forslag. Dagrun Eriksen konstaterer at det ikke er rom for forhandlinger med regjeringen i denne saken.
- Bioteknologi: Her ligger konfliktsaker som eggdonasjon, gentesting og surrogati i kø når sakene kommer til Stortinget i løpet av perioden.
- Kirkepolitikk. Landsmøtet vedtok at kommunene fremdeles skal bidra til å finansiere Den norske kirke. Kirkeminister Thorhild Widvey (H) har snakket om sponsing og medlemsfinansiering av kirken.
- Klima: Regjeringens forslag om å flytte iskanten og dermed åpne for oljeaktivitet lenger nord, men både KrF og Venstre har varslet kamp.