KrF vil la friskolene forskjellsbehandle
KrF vil programfeste kristne friskolers ansettelsesfrihet. – Jeg er rystet, sier SV-politiker.
KrF er sammen med SV det eneste partiet på Stortinget som ennå ikke har presentert sitt første programutkast for neste periode.
Dagen erfarer at utkastet vil bli lansert i løpet av neste uke. Et av forslagene programkomiteen vil foreslå er å «sikre friskolene ansettelsesfrihet på bakgrunn av skolens formål».
– Trangere rom
Det er ikke nytt at KrF støtter friskolers rett til å forskjellsbehandle i ansettelsesprosesser, men de har ikke sett behov for å programfeste det før nå.
Leder for KrFs programkomité, Erik Lunde, sier at kritiske mediesaker og diskusjoner i andre parti om å innskrenke friskolenes frihet, er hovedgrunner til at det skjer nå.
– Det har blitt tydeligere de siste årene at rommet har blitt litt trangere for friskolene, og derfor har det blitt viktigere for oss å markere ansettelsesfriheten. Vi mener det er en viktig del av toleransen i et samfunn at vi gir rom for å stå for holdninger som ikke nødvendigvis deles av storsamfunnet, sier Lunde.
Vil ha grenser
Senest i vinter fikk Sjøholt Folkehøgskole, som Indremisjonsforbundet planlegger å åpne på Sunnmøre i 2021, nasjonal oppmerksomhet for et verdidokument ansatte må signere før ansettelse. Det sa blant annet at ekteskapet er mellom mann og kvinne.
Lunde er tydelig på at det ikke er en enkeltsak som er grunnen til at de foreslår å programfeste dette nå, men at det er summen av flere kritiske saker om friskolene over flere år.
– Ønsker dere en fullstendig ansettelsesfrihet for alle private skoler, også ikke-kristne?
– Det vil alltid være grenser her, og det vi foreslår er å beholde lovverket vi har i dag. I motsetning til andre partier, ønsker vi å ha en vid ansettelsesfrihet, men har ikke definert noen grenser, konkluderer Lunde.
Frykter innstramminger
Generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund, Jan Erik Sundby, ønsker presiseringen frå KrF velkommen. Han er enig i Lundes opplevelse av at de konservative, kristne skolene har blitt mer omdiskutert de siste årene.
– Det vi frykter mest er en innstramming i elevplasser og godkjenningsrutiner. Det er det som er varslet fra venstresiden. Samfunnsutviklingen peker mot generelt strammere rammer for friskolene, sier Sundby.
– Hvor viktig er det for skolene å ha ansettelsesfrihet?
– Det er en veldig vesentlig del av grunnlaget for de kristne skolene. Vi ser på lærerne som rollemodeller, og ikke bare kunnskapsformidlere, og det er de som skaper skolen i det daglige. Hvis man ikke skal kunne spørre om livssyn, vil det være en vesentlig innstramming i rammene for skolene, mener Sundby.
Vil stramme inn
I de andre politiske partiene på Stortinget er det flere som ønsker innstramminger.
Leder for Utdanningskomiteen på Stortinget, Roy Steffensen (Frp), har forståelse for at kristne skoler ønsker primært kristne lærere. Han støtter likevel å stramme inn mulighetene for å forskjellsbehandle.
– Fremskrittspartiets prinsipielle linje er at de vanlige arbeidslivslovene må gjelde i skolene, og at det er galt å diskriminere på bakgrunn av religion, legning eller kjønn, sier Steffensen.
Vil støtte forslag
I Frp blir dette ansett som et samvittighetsspørsmål, og i en votering i Stortinget vil representantene være frie. Steffensen vil ikke foreslå i fjerne unntaksbestemmelsen selv, men tror flertallet i partiet vil støtte et forslag fra andre partier.
– Dersom du setter hensynene opp mot hverandre, vil jeg hegne om at diskriminering ikke skal forekomme. Hensynet til våre liberale, moderne og vestlige friheter veier tyngst i et sånt spørsmål, sier Steffensen.
– Rystende
Den oppfordringen tar SVs Mona Lill Fagerås med seg. I vinter sa hun til Dagen at SV ville vurdere unntaksbestemmelsen i etterkant av Sjøholt-saken, men partiet er fortsatt i tenkeboksen om når eller hvordan et forslag skal stilles.
Hun er derimot tydelig på hva hun selv mener om KrFs forslag.
– Vi kan ikke ha det sånn at noen skal slippe å følge diskrimineringsloven. Dette er snakk om virksomheter og institusjoner som får statsstøtte, og da må de forholde seg til norsk lov. Jeg blir rystet over at KrF vil forsvare dette unntaket, sier Fagerås.
Hun reagerer også på Sundbys utsagn om at ansettelsesfriheten er viktig for å sikre gode rollemodeller.
– Jeg nekter å være med på at homofile, skilte eller muslimer ikke kan være gode forbilder. Jeg tror tvert imot at nettopp disse kan være bedre forbilder enn mange andre, mener hun.