KrF vil ta konvertitt-rapporten opp med regjeringen
Det vil innvandringspolitisk talsperson Geir Toskedal sørge for.
Konvertittrapporten var et av KrFs hjertebarn fra samarbeidsavtalen med regjeringen.
KrFs innvandringspolitiske talsperson Geir Toskedal mener rapporten viser det de hadde mistanke om: at konvertitter som får avslag blir bedt om å opptre diskré ved retur til hjemlandet.
– Det er ikke uvanlig at man gir råd om at man må ha visse tilpasninger når man skal tilbake til sitt hjemland. Det er ikke akseptabelt, sier Toskedal.
Rapporten etterlyser også mer teologisk kompetanse i UNE når de skal avgjøre om konverteringen til kristen tro er reell.
– De må ha mer enn religionshistorisk kompetanse, men kjenner norsk kristenliv godt, sier Toskedal. Han peker også på at det må være kompetente personer som behandler LHBTI-sakene.
Nå vil han sørge for at rapporten blir tatt opp med regjeringen.
Justisdepartementet opplyser i en mail til Dagen at de vil «vurdere nærmere alle funn og anbefalinger i utredningen og ta stilling til videre oppfølging».
LES OGSÅ: UNE får kritikk i konvertittrapporten
Legge på is
Toskedal krever også at UNE må legge alle konvertittsaker på is inntil rapporten er ferdigbehandlet.
Det krever også biskop Tor B Jørgensen og gjentar med det et krav som et samlet bispemøte kom med to ganger i fjor.
Jørgensen sendte i går ut mail til alle sine bispekolleger:
«Dette er sterk og god lesning innpakket i juridiske formuleringer og problemstillinger. UNE må forandres! Konvertittsaker som er på gang må settes på vent!»
NOAS har forståelse for kravet om å legge konvertittsaker på is.
Samtidig er seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS urolig for at det vil føre til at det heller ikke fattes positive vedtak.
– Da er det personer som må vente i lang tid før de får startet livet sitt, sier Martinsen.
Avviser islegging
– Jeg kan ikke se noen grunn til at vi skulle legge sakene på is, sier seksjonssjef Øyvind Havnevik i UNE.
– Vil det ikke være naturlig at dere legger saker på is mens dere gjør en gjennomgang internt i kjølvannet av rapporten?
– Det mener jeg ikke. Det er helt vanlig å ha løpende kvalitetssikringsarbeid. Vi kan ikke stoppe sakene i påvente av det. Her er det muligens snakk om å justere formuleringene i vedtak. Alle vedtak er riktige. Domstolene misforstår ikke slik som Schjatvet gjør, sier Havnevik.
UNE og gransker Cecilie Schjatvet, som har skrevet rapporten, har havnet i en krangel etter lanseringen. UNE mener Schjatvet misforstår, mens den erfarne asyladvokaten og granskeren mener er oppgitt over at UNE er så lite tilgjengelig for kritikk.