– KrF vil tape hjertesaker nå

KrF vil vinne flere velgere på å velge borgerlig side, mener statsminister Erna Solberg.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror det hadde hjulpet å ha et klarere standpunkt om å være et borgerlig parti, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagen om hvordan KrF kan holde seg unna sperregrensen framover.

KrF fikk et historisk valgnederlag i høst, der flere tusen velgere gikk til Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet.

– Velgerne kom til Høyre fordi man var usikre på om KrF ville havne på den borgerlige siden. Jeg håper at KrF fortsatt skal definere seg til den ikke-sosialistiske siden og at de vil gå i samarbeid med oss, sier Solberg til Dagen.

Her leser Erna og Jonas juleevangeliet sammen med et fint utva... JULEEVANGELIET: Se hele videoen og les gode historier og reportasjer om advent og jul på www.dagen.no :-) PS: Bruk gjerne Del-knappen nedenfor. Klikk her for å se hele videoen på www.dagen.no: * http://alturl.com/hrtmgPosted by Dagen on 11. desember 2017

Åpen dør

Tirsdag holdt Erna Solberg sin halvårlige pressekonferanse der politiske journalister fikk servert brødskiver, eplejus og julekake i statsministerens representasjonsbolig bak Slottet i Oslo.

– Vår dør til KrF vil alltid stå åpen. De er hjertelig velkommen til å banke på om de skulle ønske å få mer innflytelse i politikken enn de har i dag, sier statsministeren.

Hun ser fram til regjeringsforhandlinger med Venstre over nyttår. Det skal skje på et hemmelig sted av sikkerhetsmessige årsaker. Solberg understreker at det ikke er sikkert samtalene fører til en utvidet regjering. Partiene er særlig uenige om klimaavgifter og asyl- og flyktningpolitikk.

Uansett hvordan det går, vil regjeringen være avhengig av KrF for å få flertall på Stortinget.

– Er det surt at KrF står fast på å bli i opposisjon?

– Jeg tror KrF etter hvert vil oppleve et visst press på hele tiden å skulle være det partiet som står i fokus for hva de skal være med på og ikke, sier Solberg til Dagen.

– Hver gang KrF påfører regjeringen økte utgifter på et område som vi ikke er enig om, så tar det jo vekk handlingsrommet for de viktigste prioriteringene. Dette tror jeg KrFs ledelse vet veldig godt og kommer til å forvalte på en god måte framover, fortsetter statsministeren.

Hjertesaker

Hun mener at KrF neppe får gjennomslag for hjertesaker de står alene om når de forblir i opposisjon på Stortinget.

– Jeg tror det er fort gjort at man får gjennomslag for saker man er enig med andre partier om, men ikke får gjennomslag for sakene man ikke er enig med andre i – altså de viktigste sakene for KrF - hvor du kunne fått noe om du satt i regjering, forhandlet og hadde et regjeringsgrunnlag, sier Solberg.

– Må KrF også belage seg på at regjeringen søker flertall med andre partiet på Stortinget?

– Vårt utgangspunkt har vært at vi skal forsøke å gå til KrF først. Men når KrF ikke har en samarbeidsavtale og selv ikke ønsker mer forpliktende type samarbeid, er det klart at det vil åpne muligheten for at man kan gå til andre partier.

Hun understreker at regjeringsprosjektet også baserer seg på KrFs mandater i Stortinget.

– De har pekt på meg som statsminister og vi vil alltid forsøke å finne løsninger. Men det er klart at en større fristilling peker begge veier.

Kan skille lag

– Kan spørsmål som eggdonasjon og bioteknologi bli aktuelle i regjeringsforhandlingene med Venstre?

– Vi vil vel komme innom det, men nå skal Stortinget behandle stortingsmeldingen vår om bioteknologi før regjeringen på ny skal ta stilling til disse spørsmålene, sier Solberg.

Forrige uke skrev Dagen om den ideologiske debatten som nå pågår i Høyre om bioteknologi. Landsmøtet skal ta stilling til saker som eggdonasjon og genredigering i april. Solberg antyder overfor Dagen at partiet også kan velge å fristille sine politikere i ­enkeltsaker.

For øyeblikket utgjør Ap, Frp og SV et flertall for eggdonasjon på Stortinget.

– Er eggdonasjon en sak er regjeringspartiene kan skille lag?

– Vi valgte å legge fram en stortingsmelding uten kompromisser, og så skal Stortinget ta stilling til de ulike sakene. Blir det ikke gjort kompromisser i Stortinget, er det naturlig at det lages flertallsinnstillinger som fører til eventuelle lovendringer fra regjeringens side.

Powered by Labrador CMS