KrFs modige avgjørelse
KrFs landsmøtevedtak om at barn ikke skal kunne skifte kjønn er en riktig beslutning. Den har fremtiden for seg.
Norske myndigheter har bestemt at det er en rekke ting man ikke får lov til før man passerer 18 år. Før myndighetsalderen kan man ikke stemme ved valg, ikke gifte seg, ikke skaffe seg førerkort. Man får ikke en gang kjøpt en flaske øl, en pakke sigaretter eller en eske snus.
Men det finnes faktisk også aldersgrenser etter at man har blitt myndig. For å få tak i brennevin på lovlig måte må man ha fylt 20 år. Og hvis du ønsker å sterilisere deg, altså gjøre et medisinsk inngrep som forhindrer deg i å bli mor eller far, er aldersgrensen enda høyere. Den som vil ta en slik avgjørelse må ha passert 25 år.
Myndighetene har ikke innført disse reglene for å være kjipe. Aldersbegrensningene er satt der av gode grunner. For å beskytte mindreårige mot fare og helseskader. For å unngå at barn treffer beslutninger de rett og slett ikke er modne nok til.
Eller som i tilfellet med sterilisering, for å forhindre at unge personer tar store avgjørelser tidlig i livet som de kan komme til å angre på siden.
Men de samme 16-åringene som myndighetene ikke mener er klare til å stemme på en kommunestyrerepresentant, de er altså gamle nok til å starte irreversibel kjønnskorrigerende medisinsk behandling på sin egen kropp. 16-årige gutter er gamle nok til å bestemme at de vil være jenter. Eller enda vanligere, jenter som vil bli gutter. For akkurat nå opplever den vestlige verden en nærmest epidemisk økning i antallet unge jenter som vil skifte kjønn.
I Norge må man være 18 år for å få gjennomført det siste kirurgiske elementet av et kjønnsskifte. Men den medikamentelle delen av prosessen kan man starte langt tidligere. Man kan faktisk få såkalte pubertetsblokkere, medisiner som forhindrer pubertetsutviklingen, fra svært tidlig alder.
Og fra man har fylt 16 år kan man begynne med hormonbehandling som i mange tilfeller er ikke er mulig å reversere. De kjønnslige endringene som disse medikamentene påfører kroppen kan være varige, også dersom barnet ikke skulle gå videre og gjøre en full kjønnsoperasjon senere.
Det er dette KrF nå ønsker en slutt på. Landsmøtet vedtok et forbud mot at avgjørelser om slike endringer på kroppen skal tas før barnet er 18 år. Med god grunn viser partiet til historier om de som endrer mening senere i livet, men som har påført seg selv uopprettelige skader.
Vi mener at dette er et modig vedtak som kommer til å stå seg godt i fremtiden. For den internasjonale utviklingen er på full fart i KrFs retning i dette spørsmålet. Så sent som i forrige uke besluttet barneavdelingen ved Sveriges største sykehus, Karolinska Sjukhuset i Stockholm, å avslutte all hormonbehandling av barn.
– Det vitenskaplige grunnlaget for effekt og nytte av behandlingen er veldig svak, sier sykehussjef Svante Norberg til TT. Han peker på en utredning fra Statens beredning för medicinsk och social utvärdering og på en britisk dom fra 2020 som slår fast at 16-åringer er for unge til å ta slike avgjørelser.
Denne erkjennelsen er nok etter hvert på vei til Norge også. Men her var altså KrF først ute.