FERDIG: Forrige uke ble det bråstopp for KrFs unge håp i Sokndal. Nå avslører han nye planer for veien videre – utenfor politikken.

KrFs unge håp snakker ut etter nederlaget – flytter fra Sokndal

– Det kan godt hende jeg trenger en liten pause fra politikken, sier Jonas Andersen Sayed (KrF).

Publisert Sist oppdatert

Jonas Andersen Sayed (25) er fortsatt en opptatt mann.

I litt over en måned til er det fortsatt han som kan pryde seg med ordførerkjedet i Sokndal, helt sør i Rogaland.

Fredag formiddag forrettet KrF-politikeren sannsynligvis sin siste vielse på rådhuset i Rogaland-kommunen. Innimellom oppdragene tar 25-åringen seg likevel tid til å prate, når Dagen ringer fredag ettermiddag.

Valgsjokk

Litt over en uke er gått siden han fikk sjokkbeskjeden.

– Jeg forstår ingenting, og må ha natten på meg til å begripe det som nå har skjedd, sa Sayed til Dalane Tidende onsdag kveld i forrige uke.

Da ble det kjent at en koalisjon bestående av Venstre, Høyre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, med støtte fra Rødt, hadde gått sammen om om en intensjonsavtale for politisk samarbeid.

Med det satte de Kristelig folkeparti og Sayed på sidelinjen, til stor overraskelse for de som følger kommunen tett.

– Jeg har tenkt at ingen kunne ta opp konkurransen med Jonas, som har satt Sokndal på kartet og styrt godt, sier Erik Thime til NRK. Han er redaktør i lokalavisa Dalane Tidende.

Skuffet

– Jeg er skuffet og overrasket over at det gikk som det gikk. Det å være ordfører er et privilegium. Jeg visste at man ikke kunne ta noe for gitt, og at det kunne bli en brå slutt. Det var en litt spesiell måte det skjedde på. Jeg kjenner fortsatt på det, sier Sayed til Dagen.

Han kaller det som skjedde for «politikkens brutale side».

– At det skjedde på denne måten, med at vi ble satt på sidelinjen fra start uten å komme i posisjon til å snakke med noen, er fortsatt skuffende, reflekterer den unge ordføreren.

ORDFØRER: Jonas Andersen Sayed (25) har vært en populær ordfører i Sokndal for KrF.

Kunne gjort ting annerledes

KrF gjorde sitt beste valg i kommunen noen sinne. Sayed forteller om at alle han har pratet med, var fornøyd med hans og partiets styring. Likevel kom han seg aldri i posisjon til å forhandle med noen av de andre partiene.

– De jeg trodde sto oss nærmest, hadde allerede startet en prosess og Senterpartiet var tydelige på at de skulle ha ordfører.

Sayed er tydelig på at han kunne gjort ting annerledes de første 48 timene etter valgresultatet ble klart.

– Men de 48 timene kan ikke stryke ut det samarbeidet vi har hatt de siste årene, hva de andre partiene har sagt i valgkampen, og selve valgresultatet.

Flytter

Når Sayed ble stemt inn i 2019, ble han tidenes yngste ordfører. Den gangen var han 21 år. Nå er han blitt 25, og livet må gå videre.

– Nå må jeg omstille meg. Jeg trenger fortsatt litt tid.

Han skal fortsatt være ordfører ut oktober. Etter det åpnes et nytt kapittel.

– Jeg er i en fase av livet der hvis jeg skal kunne fullføre en utdannelse og starte en karriere etterhvert, så er nå et godt tidspunkt. Og da er det nok utenfor Sokndal det vil skje.

Sayed håper på respekt og forståelse for avgjørelsen.

– Hvorfor blir du ikke værende i Sokndal?

– Det enkle svaret er at det er vanskelig å betale huslån med møtegodtgjørelse fra kommunestyret.

Men det er fortsatt i Sokndal han ønsker å bli gammel.

Fullføre utdannelse

Selv om det er litt tidlig å si, røper han at Stavanger trolig blir neste stoppested.

– Jeg har en halvferdig bachelor i statsvitenskap som jeg vil fullføre. Når det ble som det ble, så er det greit å komme seg litt ut av kommunen. Men jeg er fortsatt veldig glad i Sokndal.

– Jeg er fortsatt skuffet, men for meg personlig har jeg mange muligheter fremover. Det er mange nye dører som åpner seg.

– Blir du sittende i kommunestyret i opposisjon?

– Nei. Det ligger i dette at hvis jeg flytter, så er man ikke lenger valgbar og da får du fritak fra kommunestyret.

– Forsvinner du fra politikken?

– Det er litt tidlig å si. Jeg er fortsatt samfunnsengasjert og har et stort engasjement for de verdiene jeg tror på. KrF er fortsatt mitt parti, men det er ikke sikkert det blir politikk på fulltid.

– Ikke klokt

Førsteamanuensis og valgforsker Svein Erik Tuastad var en av flere som reagerte på spillet som utartet seg i Sokndal.

– Det jeg reagerer på, er at velgerne får noe annet enn det de tror de stemmer på. En helt elementær bestanddel i demokratiet er at vi skal vite hvilke alternativer vi stemmer på. Hvis vi ikke vet det, blir demokratiet omgjort til et lottospill. Tilfeldighetene i forhandlingene etter valget avgjør hvem som blir ordfører, sa Tuastad i Kommunal Rapports podkast.

RASTE: – Nå snakker jeg som person – uavhengig av partiet jeg er i: Her handler det om en ung, populær person som har fått en masse tilleggsstemmer. Da blir hendelsen krevende. For ikke å drepe ungt, politisk engasjement, har alle partier et ansvar, sa Bollestad til Vårt Land om situasjonen i Sokndal.

Forskeren mener dette bidrar til å svekke tilliten til demokratiet.

– Systemet i Norge gjør at det går an. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er klokt i et lokalsamfunn. Jeg har stor forståelse for at folk blir opprørt og skuffet, sier Sayed.

– Velgere har lov til å gi tydelig beskjed, når de får noe annet enn det de har stemt på. Og når partier gir noe annet enn det de ga uttrykk for i valgkampen, legger han til.

Powered by Labrador CMS