KrFU fastholder ja til selvbestemt abort
KrFUs landsmøte ønsker at kvinnen selv skal ta beslutningen om abort, men vil forby egg- og sæddonasjon.
Etter en halvtimes debatt på KrFUs landsmøte om fire formuleringer om abort lørdag ettermiddag, stod det til slutt mellom to alternativer:
At kvinnen skal ta beslutningen selv, eller at man kun skal åpne for abort når mors liv er i fare eller ved voldtekt. Flertallet gikk for det første, som også ble vedtatt i ungdomspartiets hovedprogram i fjor.
– KrFU har opprettholdt vedtaket sitt om at kvinnen skal ha det siste ordet i avgjørelsen om abort, men er klare på at vi fremdeles prinsipielt er mot abort, sier nyvalgt leder Martine Tønnessen, til Dagen.
Hun stemte med flertallet.
– Det viktigste for KrFU er at vi jobber for å få aborttallene ned, med gode økonomiske ordninger for småbarnsfamilier og konkrete tiltak som prevensjon, sier hun.
– Mennesket er hellig
Joel Ystebø fra Hordaland KrFU var blant dem som tok til orde for å kjempe mot selvbestemt abort og for å verne det ufødte livet.
– Hvert menneske er hellig og en gave, og fortjener sjansen til å leve, sa Ystebø.
Landsmøtet vurderte også et alternativ om at kvinnen må til rådgivning før de selv tar beslutningen. Et fjerde alternativ var å ikke si noe om det i det hele tatt.
Julia Sandstø fra Akershus KrFU oppfordret til å ikke gå inn for et kompromissforslag, men enten gå inn for selvbestemt abort, eller ikke.
– Forbudslinje hindrer
Nylig avgått KrFU-leder Ida Lindtveit Røse var blant de mange som stemte med flertallet. Hun understreker at det først og fremst handler om hvordan man kan verne det ufødte liv på en best mulig måte.
– Resultatet av en forbudslinje har aldri vært at abort ikke skjer, men at det skjer på måter som kan sette liv i fare, sa Lindtveit Røse.
Hun mener at en forbudslinje også kan legge hinder for å redusere antall aborter i Norge.
– Alle debatter blir dratt over på KrFUs uklare syn på abort i stedet. Derfor mener jeg at kvinnen bestemmer, og at vi må legge opp til at kvinnen bestemmer å beholde barnet, sa hun.
– En god debatt
Olaus Trygve Bjuland, nyvalgt 2. nestleder, var blant dem som stemte for å kun tillate abort ved fare for liv eller voldtekt.
– Er du skuffet?
– Det er ikke så mye å si. Jeg synes vi hadde en god debatt, og et flertall gikk for alternativ 1, sa Bjuland.
Nei til eggdonasjon
Landsmøtet hadde også en kort debatt om eggdonasjon, og endte med å si nei til å åpne for dette.
Sentralstyremedlem Hanne Sether Lilleberg og 1. nestleder Jarle Aarbakke Tollaksen tok til orde for å åpne for eggdonasjon, og overbeviste Kristofer Olai Ravn Stavseng fra Oslo KrFU.
– Det er ikke noen prinsipiell forskjell mellom å gi sæd og egg. Jeg er enig i motargumentet om at barn skal få kjenne sitt opphav. Men dersom det fins et system for dette ved sæddonasjon, hvorfor skulle det være forskjellig når det gjelder eggdonasjon? Skråplansargumentet er heller ikke godt. Skal vi unngå å vedta noe som er rett fordi det kan reise vanskelige spørsmål senere? Det er jeg i mot, sa Stavseng fra talerstolen.
– Urettferdig
Simen Bondevik fra Akershus KrFU tok også til orde for eggdonasjon og pekte på at kjærlighet og omsorg er viktigere enn genetisk slektskap. Han pekte på det er mange land som har åpnet for eggdonasjon. Han mener også at et forbud hindrer likestilling.
– Vi stiller ikke opp når kvinnen har et problem, mens menn som sliter, får sæddonasjon. Vi må oppheve et urettferdig forbud, sa Bondevik.
Kaldt samfunn
Fylkesleder Julia Sandstø i Akershus KrFU sa nei til eggdonasjon.
– Og når selv «liberale Julia» går mot eggdonasjon, er det et argument i seg selv til å stemme mot, sa hun.
Olaus Bjuland er også mot eggdonasjon og tok til orde mot argumentet om at det er lov i andre land.
– Jeg mener at vi i Norge må finne ut hva som er vårt regelverk. Jeg ønsker meg ikke et kaldt samfunn, men et samfunn der menneskeverd blir tatt på alvor og ikke krenket, sa Bjuland.
Aldersgrense på omskjæring
Mest følelser og engasjement ble det imidlertid da landsmøtet diskuterte aldersgrense på 15 år for å omskjære guttebarn.
– Jeg er vanvittig sint og skuffet over forslaget. Dette handler om religionsfrihet, sa Espen Rogstad fra Vest-Agder KrFU.
Han pekte på at jødene praktiserer omskjæring når gutten er åtte dager gammel.
– Ellers er det ikke gyldig for jødene. Derfor er det viktig at aldersgrensen ikke blir vedtatt, sa Rogstad.
1. nestleder Jarle Aarbakke Tollaksen understreket at man i denne saken må prioritere mellom barns rettigheter og religionsfriheten.
– Da velger jeg barns rettigheter. Det handler først og fremst om barns mulighet til å bestemme over egen kropp, sa Tollaksen, og pekte på at inngrepet kan være smertefullt og at det er irreversibelt.
Han fikk imidlertid bare med seg en håndfull andre stemmer på landsmøtet for å innføre aldersgrensen, og forslaget falt.
Andre vedtak
Landsmøtet vedtok følgende ellers i helsedebatten:
* Forby sæddonasjon.
* Ikke si noe om gentest for fostre (PGD), og dermed beholde dagens ordning.
* Ikke tilby ultralyd ved uke 12.
* Gå mot innføring av blodprøve som kartlegger sykdom og egenskaper hos fosteret (NIPT) til alle (screening).
* Nei til å legalisere cannabis, men KrFU ønsker å se på mulighetene for alternativ straff for rusavhengige.
* La vinmonopolet ta over tax-free salget av alkohol.