KrFU ser til søsterpartiene for inspirasjon: – Vi skal snu hver stein for å finne strategien videre
Da KrFU inviterte til vårkonferanse på Kongsberg i helgen var det sammen med representanter fra søsterpartiene i Sverige og Finland.
KrFU-leder Hadle Bjuland forteller at han ønsker å samle sine nordiske kolleger for å snakke om partiets ideologiske grunnlag i forberedelsen til neste stortingsvalg.
– Situasjonen er at vi har lagt bak oss et veldig dårlig valgresultat, og vi skal snu hver stein for å finne strategien videre og forberede oss til 2023. Selv om vi befinner oss i ulike politiske landskap så kommer vi fra det samme grunnlaget, sier Bjuland til Dagen.
Annika Lyytikainen var inntil årsskiftet leder for ungdomsorganisasjonen til KrFs finske søsterparti Kristillisdemokraatit. Hun mener det er viktig å vise de unge politikerne at de er en del av en større bevegelse.
– Vi er en liten klikk i vårt eget land, men det finnes folk der ute i verden som holder på med det samme, sier Annika Lyytikainen.
Det folk snakker om ved kjøkkenbordet
KrFU-lederen lar seg inspirere av suksessen til svenske Kristdemokraterna (KD) i 2018. Da gikk gikk partiet fra å ha målinger nede på 2-tallet på våren til å sikre et valgresultat på 6,3 prosent. Kort tid senere hadde partiet over 12 prosent på målingene.
Det siste året har oppslutningen ligget rundt 5 prosent. Likevel er ikke Nike Örbrink, leder for svenske Kristdemokraternas ungdomsparti, i tvil om hva som var suksessoppskriften.
– Å snakke om de spørsmålene som folk snakker om ved kjøkkenbordet. Når unge jenter går hjem på kvelden med nøkler mellom fingrene, vanlige barnefamilier ikke har råd til strømregningen og vi har Europas høyeste nivåer av dødelige skyteepisoder, da er det ikke bare familiepolitikken folk er opptatt av.
Hun tror ikke kristendemokrater kan skygge unna hverdagslig politikk.
– Vi kan ikke beklage oss over at vi som kristendemokrater går inn i de spørsmålene. Jeg tror at nøkkelen var at KD klarte å holde fast på våre hjertesaker samtidig som vi ga svar på de spørsmålene som vanlige folk er opptatt av, sier Örbrink.
– Dritt lei av samarbeidsdebatten
Bjuland er enig i Örbrinks løsning.
– Vi trenger å ha svar på de utfordringene som folk kjenner på her og nå, sier han.
– Har KrF lykkes med å nå helt fram til kjøkkenbordet?
– Nei, jeg tror vi har en vei å gå der. Men nå jobbes det i alle kanaler i partiet for å bli bedre på å utvikle ny politikk.
Han tror partiet i for liten grad har vært opptatt av å finne politiske løsninger.
– Ser vi tilbake på de siste 10–15 årene har vi hatt altfor lite fokus på det. Vi har heller vært ekstremt opptatt av om vi skal samarbeide med Frp eller venstresiden.
Bjuland mener spørsmålet om hvilke partier KrF skal samarbeide med har overskygget andre saker.
– Jeg er dritt lei av samarbeidsdebatten. Det er mye viktigere å diskutere hva KrF skal være og hvilke løsninger vi skal tilby. Der synes jeg både Finland og Sverige ligger foran oss, og det må vi lære av.
Han trekker frem klimasaken, trygg ruspolitikk og bistand som saker han ønsker skal komme tydeligere frem.
Mener samarbeid med Sverigedemokraterna har vært bra
Svenske Kristdemokraterna har posisjonert seg på høyresiden i svensk politikk, og har åpnet for samarbeid med det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna.
– Hvordan har samarbeidet med Sverigedemokraterna preget partiet?
– Det har vært bra, fordi det var vår mulighet til å drive god politikk på tross av at vi satt i opposisjon. Gjennom samtaler med flere partier har vi kunne få gjennom mer penger til eldreomsorg og til helsevesenet, sier Örbrink.
– Men så kan jeg ha respekt for at folk i partiet tenker at det kan være krevende. Men partiet er forent i at det viktigste er å få gjennomslag for vår politikk.
Har forståelse for innvandringskritisk linje
KrFU-lederen har tidligere uttalt at partiet bør frikoble seg fra høyresiden i politikken.
– Jeg var veldig tydelig på at når vi går i opposisjon skal vi ikke være et Høyre light, men være KrF i fri dressur og finne vår egen plass i sentrum, sier Bjuland.
Svenske Kristdemokraterne er langt mer restriktiv på innvandring enn sitt norske søsterparti. Det har KrFU-leder en viss forståelse for.
– Sverige befinner seg i en helt annen situasjon, der de har tatt imot veldig mange på kort tid og har utfordringer knyttet til det. Her i Norge mener jeg KrF må være liberale på innvandring. Både på bakgrunn av vår ideologi, men også situasjon, kan vi hjelpe flere, sier Bjuland.
Örbrink er enig.
– Det der tror jeg er selve nøkkelen. Den forandringen som Kristdemokraterne har gjort de siste ti årene handler om at virkeligheten forandrer seg. Da må vi gå tilbake og se hvordan vi best kan stå opp for våre kristendemokratiske vurderinger, sier Örbrink.
Tror folk søker etter dypere mening
Bjuland mener partiet trenger å gjenreise stoltheten over den kristendemokratiske ideologien.
– Vi må stå rakrygget og være stole over å være kristendemokrater. Den er viktig for å ha troverdighet og fremstå som et godt alternativ for folk, sier Bjuland.
Lyytikainen tror de kristendemokratiske partiene også i fremtiden kan appellere til velgere som søker en dypere mening.
– Vi lever i en tid der veldig mange mennesker leter etter mening og dybde i det de holder på det. Selv om folk kanskje ikke tenker på religion, er mening, etikk og moral noe folk søker etter. Den kristendemokratiske ideologien er best på å tilby praktiske og gode løsninger med røtter i et verdigrunnlag, sier Lyytikainen.