KrFU har vedtatt å akseptere dagens abortlov
Et stort flertall støttet Hadle Rasmus Bjuland sitt abortforslag på KrFUs landsmøte.
KrFU går inn for å frede selvbestemt abort inntil uke 12, slik dagens abortlov gir rett til. Det vedtok landsmøtet i KrFU lørdag med 60 stemmer mot 19.
Forslaget innebærer at KrFU ikke ser et bedre alternativ til dagens abortlov som gir selvbestemt abort inntil uke 12. Partiet ønsker heller å kjempe mot fremtidige utvidelser av abortloven.
Tidligere denne måneden ble det klart at KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland ber partiet legge ned kampen mot dagens abortlov, og heller kjempe mot utvidelse av abortloven.
Lørdag var det duket for abortkamp i ungdomspartiet.
Landsstyret hadde på forhånd gitt sin støtte til Bjulands forslag.
Under debatten var det flere som tok til orde for at partiet bør legge ned kampen mot dagens abortlov for å ha et realistisk standpunkt i abortdebatten.
Spørsmålet vekker sterke følelser, og flere presiserte at det er nettopp kampen for det ufødte som har vært med på å bringe dem inn i politikken.
Forslaget fra KrFU-lederen ble til slutt vedtatt gjennom skriftlig votering etter krav fra landsmøtesalen.
– Ikke en debatt for eller mot abort
Bjuland, som står bak forslaget, tydeliggjorde for landsmøtet at han vil stå fast i kampen for det ufødte liv.
– La det ikke bli en debatt for eller mot abort. VI ønsker så lave aborttall som mulig. Spørsmålet er hvilke praktiske virkemidler vi skal bruke i dag, sier Bjuland til landsmøtet.
Også Torkel Johannes Bjuland, bror til KrFU-lederen, ga sin støtte til forslaget.
– Vi kan ikke la debatten gå fordi den steinen vi sitter på med vår løsning. Vi må anerkjenne at vi ikke har et bedre svar på dagens abortlov
– De ufødte barna ville stemt imot
Flere tok til orde for at partiet fortsatt skal være prinsipiell motstander av abortloven.
En av dem er avtroppende nestleder Joel Ystebø, som også tidligere har uttalt seg svært kritisk til forslaget.
– Hadde de ufødte barna hatt stemmerett i dette landsmøtet ville resultatet bli krystallklart, sa Ystebø til landsmøtet.
– Felles kamp for menneskeverdet
Fredag åpnet KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland landsmøtet med å adresse kritikken mot abortforslaget som ble lansert ved månedsskiftet.
– Flere prøver å spille om en konflikt som om det er to knallharde fronter som står mot hverandre og ikke vil hverandre vel. Slik jeg kjenner KrFU er det bare tull. Dette er en felles kamp for menneskeverdet.
Han trakk fram at flere utenfor partiet har hatt sterke meninger om KrFUs prosess.
Generalsekretær Morten Dahle Stærk i Menneskeverd og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk er blant dem som har vært svært kritisk til forslaget.
– Det er vi som er delegater som bestemmer KrFU sin politikk, og det er vi som står ansvarlig for de valgene KrFU tar.
– Eneste som mener livet starter ved unnfangelsen
Det var en fornøyd KrFU-leder som møtte Dagen etter voteringen.
– Jeg er glad for at vi fikk til en god debatt, og jeg er glad for at vi kan samle oss i kampen for det ufødte liv, sier Bjuland til Dagen.
– Opplever du at partiet står samlet bak denne beslutningen?
– Ja, jeg opplever det, men det er ikke opp til meg alene å svare på. Det skal være rom for å konkludere ulikt i dette spørsmålet, selv om vi har kampen for det ufødte liv felles.
Han mener vedtaket betyr at partiet kan stå sterkere i abortkampen.
– Vi er det eneste partiet i norsk politikk som mener at livet starter med unnfangelsen. Vi vil alltid ønske en restriktiv abortlov og kjempe mot en utvidelse av abortloven.
Ystebø: – Trist og skuffende
Avtroppende nestleder Joel Ystebø har vært aller mest tydelig i sin kritikk av forslaget. Han var skuffet etter vedtaket.
– Dette er både trist og skuffende. Jeg mener at KrFUs stemme for det ufødte barns rett til liv er betydelig svekket etter dette. Jeg mener at norsk politikk taper noe ved at det tydeligste partiet for de ufødte barnas rett til liv har gått bort fra dette prinsippet.
Han mener partiet nå har mindre troverdighet i abortspørsmålet.
– Man har forsøkt å skille mellom verdisyn og praktisk politikk. Men jeg mener at praktisk politikk har også konsekvenser, sier Ystebø til Dagen.